Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Umeå blir tobaksfri kommun år 2011

I dagens VK kan man läsa att miskad rökning bland befolkningen har gett fantastiskt goda resultat för folkhälsan i de länder som infört tobaksförbud. Ett minskat antal hjärtinfarkter efter ett år med 17 % och efter tre år hela 34 %. Enorma samhällsvinster med andra ord.

Men det är mycket mer vi tjänar än att rökarna själva blir friskare. Även omgivningen mår bättre som t.ex. de allergiker som slipper bli ofrivilligt utsatta för tobaksrök. Och det positiva stannar inte där. Antalet unga rökare kommer att minska!

Och ofödda barn. Visste ni att rökning och snus påverkar de små så negativt att barn till mödrar som röker kan få hjärnskador. Undersökningar har pekat på att tobak kan orsaka ADHD.

Så gissa om jag är glad att Umeå kommuns verksamheter blir helt tobaksfria fr.o.m. 2011 ?! Det betyder att det för anställda och andra som vistas i kommunala lokaler varken är tillåtet att röka eller snusa under arbets- och mötestid.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Fredrik

    Politiker älskar förbud…, har du tänkt på att det kanske finns dom som tar en cigarett eller snus för att orka med arbetsdagen? Och då på sina raster, och det är inte arbetstid det är FRI-tid….

  2. Gunsan

    Nå nä…inga mer förbud. Inga mer skampålar och dåligt samvete. Det finns värre problem än rökare och snusare.
    Jag tror att vi ser för snävt på problemen. Inte handlar ADHD om snus eller cigaretter. Tror att det sitter i andra mer komplexa problem/arvsanlag. Eller ett utryck för utsatthet!

  3. Maria Lindvall

    Svar till Gunsan (2009-10-01 23:54)
    Min utgångspunkt är lätt för mig att ha som varken röker eller snusar. Det är jag medveten om.

    Men jag är inte ute efter att trycka till någon eller ge någon kvinna dåligt samvete! Beroenden är svåra saker som man dels behöver inse att man faktiskt har och först därefter kan be om och få hjälp med att bli befriad från.

    De som borde ha det dåliga samvetet är de som tjänar pengar på att manipulera ungdomar till att börja röka, på vuxna människors ohälsa och, faktiskt, i många fall så småningom leder dem i döden.

    Jag vill ytterligare höja medvetenheten om tobakens farliga effekter på hälsan. Om man inget ”ont” vet om tobak så har man heller inget incitament till att undvika ”tobaksfällan”. Eller till att förändra ett beteende som så att säga ”funkar”, eller hur?!

    Jag vet inte om vi säkert kan säga vad orsaken till ADHD är. Kanske uppmärksamhetsstörningen bara Är i våra anlag so du skriver … och alltid Har funnits och att man först på senare tid har kunnat särskilja problematiken och i samband med detta gett det ett namn? Eller så kan stark negativ stress i en utsatt livssituatin påverka en person så pass negativt som du är inne på. Jag vet inte hur det kan vara med det men jag gillar trots allt att du invänder mot det jag tycker. Tack! /Maria

  4. Maria Lindvall

    Svar till Fredrik (2009-09-23 08:56)
    Fredrik, du har helt rätt i att du har fritid som din arbetsgivare inte kan bestämma över.

    Du har också helt rätt i att man ofta ser ett stort värde i att komma ”bort” från jobbet lite då man ställer sig och röker, för att slappna av och samla nya krafter, få lite input av sina (rökande) arbetskamrater. Jag vill inte ta ifrån rökarna den glädjen! … jag önskar bara att de orkade ta sig ur beroendet för att jag vet att man mår så mycket bättre och lever längre om man undviker tobak.

    Har du tänkt på att du kanske blir lugnare enbart av den anledningen att du just stillat ett beroende då du snusat eller rökt?

    Och har du tänkt på att du kan träffa dina polare utan att ni röker. Mikropauser i arbetet är inte att förakta!

  5. nils nilsson

    Feminist! Liberalist! Idealist!, lägg nu till Mjukisfascist. fatta att ingen politiker har att göra med om jag snusar, röker eller ej. Ingen röker inomhus i kommunens lokaler och det är väl okej. Men tobak stör INGEN! Förutom de som vill bli störda. Som du exempelvis. Du måste tänka om när det gäller dina värderingar. Det är nått högst osunt att vilja förbjuda hit och dit. Kommunen ska som arbetsgivare endast bry sig om hurvida personalen sköter sitt jobb eller ej.

  6. Maria Lindvall

    Jag tycker att det är trist att Umeå kommun inte blev tobaksfri.

    Tycker inte om att man fortfarande som vuxen i skolan, om man vill, kan snusa och röka i närheten av små barn och ungdomar.

    Inte heller att man har möjlighet att göra det i samband med att man arbetar med vård och omsorg som exempelvis på äldreboenden.

    Det som du och många inte inser är att väldigt många företag och affärer redan har infört krav på sina anställda att inte röka eller snusa. Eller tror du att de inom handel o restaurang aldrig röker eller snusar då de arbetar bara för att … vad då? Öppna ögonen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.