SLÄNG INTE MATEN!

Vi svenskar slänger 100 kilo fullt ätlig mat per person och år. Fullt ätlig, i den siffran räknas alltså inte skal och ben.

Med tanke på inlägget nedan så förstår man att det är ett svindlande problem för miljön men också för vår ekonomi. Det finns stora pengar att tjäna genom att lära sig ta bättre hand om vår mat.

Men i alla fall jag tycker det är svårt. Det är när jag tänker efter en av de största utmaningarna för mig och min generation. Eller varför inte generationen före vår. Vi har inte lärt oss att se till något annat än bäst-före datum. Vi är rädda och oroliga att maten är dålig för vi vet inte hur maten ska smaka eller lukta. Vi vet inte hur vi konserverar, använder rester eller anpassar portioner. Dessutom finns det en allmän tro på billiga storpack vilket gör att vi köper hem mer än vi behöver. Som sedan helt enkelt hamnar i soporna.

Kunskapen försvann kanske någon gång mellan det att kylskåp och frys hamnade i var mans hem och det att vi hade råd att slänga mat utan att svälta…  Kanske förändrades det också när vi slutade laga vår egen mat från grunden och förlitade oss på alla konstiga ingredienser som tillsattes i vår mat?

Ja jag vet inte men däremot hittade jag idag en fantastisk bok på biblioteket.

För oss som vill göra en aktiv förbättring och inser att det finns mycket kunskap att inhämta så finns boken SLÄNG INTE MATEN! av Birgitta Rasmusson.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.