Vad har du på mackan?


Denna morgon blev det en skål ekologisk a-fil och hembakt banan, aprikos och hasselnötsbröd med kidneybönspastej och ost till frukost.

Men detta inlägg skulle inte handla om vad jag åt till frukost utan vad vi väljer att lägga på frukostmackan. Det är vanligen en omdiskuterad fråga om man ska ha det naturliga bregottet eller lättmargarin med dess nyttiga fetter och mindre kalorier.

Det är ju så att bregott går att köpa ekologiskt och har gått igenom mindre processer än vad lättmargarinet har. Det är däremot mycket kalorier i pålägget och i vissa fall mycket salt. Fettkvalitén är mest mättat fett.

Lättmargariner går igenom många processer och kan ibland innehålla palmolja som vid utvinning förstör stora delar av regnskogen. De är ibland helt vegetabiliska och orsakar därför mindre koldioxidutsläpp än mjölkprodukter. Det finns produkter som t ex Becel med en bra fettkvalité och växtsteroler som sänker kolesterolet. Det gäller dock inte alla lättmargariner!

Det blir till syvene sist en fråga om tycke och smak. Min fråga är däremot varför vi måste ha smör på mackan överhuvudtaget? Behöver man extra kalorier är det ett lätt sätt men vill man gå ner i vikt eller är nöjd som det är kan man lika gärna slopa smöret. Det finns så mycket annat roligt som faktiskt smakar något!

Genom att tex mixa kokta bönor som kidneybönor eller kikärter med lite salt och peppar har du genast en god pastej. Tillsätt lite lök, citron eller hackad smörgåsgurka så får du mer smak. Med några matskedar olivolja i pastejen får du i dig bra fetter.

Andra tips är att hacka tomater och rödlök. Blanda med salt och peppar.

Använd keso med rivna morötter och kanel. Eller varför inte banan och kanel?

Använd avokado (med bra fetter!) som smör och lägg på några ostskivor eller keso.

Ja det finns många varianter. Vad har du på mackan?

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.