Nordisk mat – närproducerad medelhavskost

Nyligen publicerades en studie på hälsofördelar med den nordiska kosten.

Studien visade att nordisk mat har liknande positiva effekter på hälsan som medelhavskosten har. Man kan alltså minska risken för hjärt och kärlsjukdomar, förbättra blodfetter och blodtryck samt minska risken för diabetes om man äter det som finns till hands här i norden. Alltså genom att äta närproducerad mat enligt de nordiska näringsrekommendationerna.

Livsmedlen som användes i studien var t ex

Lax, strömming och sill.

Rapsolja och vegetabilisk bredbart margarin.

Frukt, bär och grönsaker av nordiskt ursprung.

Magra mjölkprodukter och magert kött.

Fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg.

Baljväxter som gula och gröna ärtor samt bruna bönor.

 

Enkelt och billig mat med löksill, rårivna morötter med äpple och lite kokt potatis. Till detta ett glas havredryck och en skiva knäckebröd. Svårare behöver det inte bli!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.