Julen har tydligen en prislapp

Det stundar inför jul och jag tänkte bara uppmana dig och alla andra att tänka lite extra på miljön när du planerar julklappsinköp, julmat och bak.

För jag kan tycka att det glöms bort lite grann eller i alla fall hamnar i skymundan en tid som denna när det ska vara mycket av allt, pengar ska flöda och vi ska konsumera som aldrig förr. Det känns särskilt fel när man hör rapport efter rapport om hur många som tvingas ta lån för att ha råd med t ex julskinkan och varför inte en ny dator till ungen i julklapp. Eller de som inte har råd med varken maten eller klapparna och tydligen inte får någon jul eftersom man inte kan köpa den… Är det verkligen så?

Jag vill inte använda några pekpinnar för jag tycker själv det är svårt att tänka klimatsmart kring jul och har redan köpt en hel del nya prylar till nära och kära i julklapp. Det jobbigaste är också att alla runt omrking gör på samma sätt. Så till nästa år funderar jag på att allt jag köper ska vara second hand. Ni som inte köpt era julklappar ännu, kolla in antikaffärer, secondhandaffärer, tradera och blocket! Varför inte tillverka något själv? Då får ni garanterat en personlig julklapp som som inte bidrar till detta otroliga nyproducerande och överanvändandet av jordens resurser.

Ett annat tips är att i år ha ett vegetariskt julbord! Det kanske låter radikalt för vissa men vill du verkligen göra en insats för vårt klimat och dessutom förnya traditioner och göra nya experiment i köket så är det en toppenidé!

Själv kommer jag nog ha mycket vegetariskt men också MSC-märkt sill och kanske lax på mitt julbord. Självklart ska ni få en massa julrecept på bloggen hädanefter för att inspirera er att testa nya och spännande smaker till jul!

 

Julen har tydligen en prislapp…

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.