Opretentiös grönsaksstoup

Har just lärt mig ett nytt ord!

Stoup är en blandning mellan en gryta och en soppa (stew+soup) och namnet är perfekt på de flesta soppor jag gör. Det ska nämligen vara matigt. Soppa är inte en blaskig buljong med några bitar oigenkännligt kött och konservgrönsaker som flyter omkring. I alla fall inte för mig! Hur som helst, här har ni en helt vanlig grönsaksstoup.

Enkel och opretentiös men god, miljövänlig och hälsosam vardagsmat.

Grönsaksstoup, 4 port

1-2 hackad gul lök

1 dm strimlad  purjolök

1 skivad klyfta vitlök

rapsolja

1 skalad palsternacka

5 st skalade potatisar

3 skalade morötter

1,5 l vatten

1-2 buljontärningar

2 klyftor pressad vitlök

1 kryddmått sambal oelek

salt och peppar

ev. cayennepeppar

1. Fräs gul lök, purjo och den skivade vitlöken i lite rapsolja i en gryta.

2. Skär palsternackan, potatisen och morötterna i stora kuber och tillsätt i lökfräset.

3. Häll på vatten och buljong och låt koka under lock tills alla grönsaker blivit mjuka. Ca 10-15 min. Ta av locket och låt soppan koka ner till en stoup.

4. Pressa vitlöken över stoupen och tillsätt sambal oelek.

5. Smaka av med kryddor. En vanlig grönsakssoppa kan vara kul att göra lite rivig. Om inte annat sätter det fart på systemet så här i förkylningstider.


Tips! För att göra stoupen ännu matigare kan du tillsätta en halv påse qournbitar. Det gör du allra sist och låt stoupen stå på svag värme för qourn går snabbt att värma upp. Denna stoup är sedan supergod i lunchlådan dagen efter!

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.