Försäljningen av Vasaskolan pausas

 

På dagens möte med kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott var frågan om Vasaskolan på dagordningen. Vasaskolan är lokalen där Gitarrmuseet och klubben 100 numera ligger. Fastigheten ägs av Umeå kommun och har tidigare använts som skola. Bakgrunden till ärendet idag är att utskottets majoritet, S och allianspartierna i december 2016 beslutade att påbörja en process med markanvisning för Vasaskolan, en beslut som skulle slutat i att kommunen skulle ha sålt fastigheten. Redan på mötet i december var vi i Vänsterpartiet motståndare till en försäljning av Vasaskolan och röstade emot beslutet. Då vi redan vid det tillfället såg att denna byggnad på sikt skulle behöva användas som en lokal för kommunal verksamhet. Att vi blir fler innevånare i kommunen innebär så klart att kommunen behöver mer lokaler för exempelvis skolor, förskolor, äldreomsorg, socialtjänsten, mm.

Inför dagens möte fanns det ett tjänstemannaförslag till beslut som löd:
”Förslag till beslut
Näringslivs- och planeringsutskottet beslutar att
Markanvisning av fastigheten Siv 1 inte ska genomföras. Fastigheten ska behållas i kommunal ägo med avsikt att bevara handlingsfriheten för framtida utbildningsverksamhet.” Se nedan för hela tjänsteskrivelsen.

Jag och Vänsterpartiet yrkade bifall till tjänsteskrivelsen. Även Mattias Larsson Centerpartiet yrkade bifall till tjänsteskrivelsen.
Moderaterna och Liberalerna ville att markreservationen och i praktiken försäljning av fastigheten skulle slutföras.
Socialdemokraterna kom med ett eget förslag som löd:
” Markanvisningen av fastigheten kv siv( är Vasaskolan i formaliaspråk) förskjuts för vidare utredning av skolans behov av lokaler med anledning av nya befolkningsprognosen”
”Utredningen presenteras senast under november 2017 till kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott”

Då det är tre socialdemokrater i utskottet innebar det att deras yrkande fick mest stöd och gick igenom. Vilket innebär att försäljningen av Vasaskolan pausas. Ett steg åt rätt håll.

Förhoppningsvis innebär det i slutändan att försäljningen stoppas, att likt frågan med försäljning av gamla turistbyrån att socialdemokraterna ansluter sig till Vänsterpartiets linje. Som innebär att behålla de fastigheter kommunen äger  inklusive Vasaskolan, då det kommer finnas behov av dessa för offentlig verksamhet genom att vi har en stad och kommun som växer. Speciellt viktigt är detta i centrala delar av Umeå, då det är svårt att kunna bygga nya offentliga lokaler där.

Det som blir ännu mer uppenbart med denna fråga är att det saknas en långsiktig planering för kommande behov av lokaler för välfärden. Det blir också uppenbart att snabba ogenomtänkta beslut, som det var när det i december beslutades att påbörja försäljning av Vasaskolan måste upphöra.

I backspegeln blir det också märkligt när kommunen och företrädare för S majoriteten till fastighetsägare på Business Arena Umeå( en mötesplats/konferens i Umeå med fastighetsägare, mm från hela Sverige) i slutet av februari 2017 marknadsförde just kvarteret siv där Vasaskolan ligger som ett objekt som kan ”vidareförädlas” när det beslutats att fastigheten ska säljas genom markanvisning.Snabba kast fram och tillbaka som det nu varit i frågan om Vasaskolan blir inte bra för någon, varken för kommunen, medborgarna eller någon annan för del delen. Men är glad att kommunen nu beslutat att pausa försäljningen. Förhoppningsvis innebär detta att försäljningen helt stoppas i november då vi får tillbaka frågan till utskottet.

Här nedan finns det mer att läsa om detta:

http://www.vk.se/2096907/skjuter-upp-forsaljningen-av-guitarsfastigheten

https://www.mynewsdesk.com/se/umea/pressreleases/kommunen-kan-behaalla-guitars-fastighet-2155654

1 av 2
Tjänsteskrivelse
2017-09-05
Näringslivs- och planeringsutskottet

Diarienr: KS-2017/00738
Behov av lokaler för utbildningsverksamhet
Förslag till beslut
Näringslivs- och planeringsutskottet beslutar att

Markanvisning av fastigheten Siv 1 inte ska genomföras. Fastigheten ska behållas i kommunal ägo med avsikt att bevara handlingsfriheten för framtida utbildningsverksamhet.

Ärendebeskrivning
Mark och exploatering fick i december 2016 i uppdrag av KSNP att utreda och föreslå upplägg för markanvisning avseende fastigheten Siv 1. Tekniska nämnden överlämnade fastigheten till Mex i mars 2017. Mark och exploatering har under våren bjudit in till intresseanmälan för markanvisning inom fastigheten varpå sex byggherrar inkommit med bidrag.

Sedan dessa beslut fattades om att avyttra fastigheten har förutsättningarna väsentligt förändrats. Nya befolkningsprognoser under våren visar på en kraftig ökning av antalet barn och unga under de närmaste åren. Detta leder till att behovet av lokaler för olika former av utbildningsverksamhet ökat kraftigt och här är kvarteret Siv, med sitt centrala läge, en resurs som kan användas för de behoven.

Fastighet har den 24/8 2017 informerat Tekniska nämnden om den rådande situationen och verksamhetens önskemål om att avbryta markanvisningsprocessen och avvecklingen av fastigheten Siv 1.

Mark och exploatering föreslår därför att dra tillbaka erbjudandet om markanvisning.

Det kan uppkomma ekonomiska konsekvenser med anledning av tillbakadragandet. Detta beslut avgör inte hur denna ekonomiska påföljd ska hanteras, den frågan får behandlas politiskt om och när den uppkommer.

Beslutsunderlag

KSNP 2016-12-13 § 169 Uppdrag att utreda och föreslå upplägg för markanvisning

TN 2017-03-23 § Överlämnande av fastigheten från Tekniska Nämnden

Beredningsansvariga
Frida Lindström, Mark och exploatering
Karin Isaksson, Fastighet

Beslutet ska skickas till
Beredningsansvariga​​

Umeå kommun Protokollsutdrag
Näringslivs- och planeringsutskottet 2016-12-13
Justerares sign: Utdraget bestyrks:

§ 169
Diarienr: KS-2016/00859
Utreda: Markanvisning för kvarteret Siv och
kvarteret Guldskrinet

Beslut
Näringslivs- och planeringsutskott beslutar
att uppdra till Mark och exploatering att utreda och föreslå upplägg för
markanvisning avseende kv Siv och kv Guldskrinet.

Beredningsansvariga
Stina Sjöblom, Helen Nilsson
Näringslivs- och planeringsutskottets beslutsordning

Yrkanden
Mattias Sehlstedt (V) – avslag på markanvisning avseende kv Siv
Hans Lindberg (S) – enligt tjänsteskrivelsen

Propositionsordning som godkänns
Bifall till Hans Lindbergs förslag (enl tjänsteskrivelsen) mot bifall till
Mattias Sehlstedts yrkande. Ordföranden finner att utskottet beslutar
enligt tjänsteskrivelsens förslag

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.