Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

Attraktivitet – vad är det

Sitter på en konferens som ska fokusera på attraktivitet i din kommun.

Stadspojken lämnade Residenset innan ens en gryning kunde skönjas efter några hårt sovande timmar, ca 2,5. Det var skönt att mycket var avklarat i Ögonstenens crib av Residenset. Nu är det bara resten kvar såsom en WalkinCloset för det måste man ha. När det är gjort så tar nya projekt över. Nu ska hammaren och skruvdragaren gå sig glödgade.

Vad är det som gör en kommun mer attraktiv än en annan. Och vad är det som är attraktivt. Kan man mäta det på ett eller annat sätt?

Om man tittar på Robertsfors kommun, vad är attraktivt där. Är det gamla bruksområdet med museet. Är det Ratan med dess marinograf och Tullgården. Är det Sikeå hamn med 2a varvet, camping och kaj. Är det Kvarnen i Klinten. Är det Hertsånger. Är det Stenfors o Tingshuset i Ånäset. Kungastenen vid kyrkan inte att förglömma. Eller är det parken i Flarken. Dalkarså fhsk. mm mm. Jaaa dom är alla attraktiva i betraktarens ögon. Men finns det något mer? Självklart finns det mycket mycket mer. Men vem bestämmer vad som är attraktivt. Är det vi som bor i alla dessa byar7samhällen eller är det som så att vi låter folk utifrån få komma hitta, titta runt och förundrat säga. "Men ett sånt fantastiskt hus, sten, park mm

Vanligt vis så sitter vi där själva och skrapar fram det som vi tycker är intressant att visa för andra. Men är det DET som dom vill se? Har dom andra prefeenser och önskningar. Ja alla ni som har haft besök av folk från andra delar av Sverige eller Världen. Ni vet ju att det är inte alltid det som vi värderar högst som står högst på deras lista.

Om man nu ska sälja in varje by som en presumtiv turistmetropol, så måste vi nog börja med att fråga dom utifrån vad vi ska fokusera oss på. Vi tror att vi vet men vi har alla "infekterade ögon" dvs vi har redan bestämt oss för vad dom vill se och sedan så kör vi på den linjen oavsett om vi har rätt eller inte.

 

3 kommentarer

  1. Ingemar Åhman

    Jag läste din blogg och blev besviken. Åter igen en ny tjämnsteman som omedelbart viker mer sig coh undertkastar sig Sture Bäckström och den klassiska Robertsforshatar-politiken. Utvecklingen och tillväxten skall tydligen också i fortsättningen ske i byarna och inte i tätorten Robertsfors. Hur kan man tro på något sådant ”dravel” efter 150 år av urbanisering. Byautveckling i parti och minut, men inte ett ord om utveckling av mellanbygdens största ort som har potensial för tillväxt och utveckling och avför kommunens framtid. Byautvecklingspolitiken är dyr och misslycksd. Det saknas kanske mod.

  2. MIchael Noren

    Men Ingemar. Jag tror du läser min blogg med fel synsätt. Vad jag försöker lyfta fram är VAD ÄR ATTRAKTIVT och FÖR VEM. Jag håller med dig i stora stycken om att tätorten inte har fått utvecklats som en tätort borde växa. Men det är ju inte det som jag vill lyfta fram här och inte heller att byarna är ”näringen” till tillväxtblomman. Du kan ju komma in till mig på The Globe så ska vi ta och diskutera detta. Jag tror att både du och jag har mycket gemensamt i vår syn att se på det hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.