Dagens stora irritationsmoment

Mina två irritationsmoment i livet just nu: Valplakaten och skolan… Båda lika förlegade och gammelmodiga – eller så är det jag som är nalta eljest.

Jaja, nu vann Alliansen i riksdagen och i Nordmaling gjorde vi tydligen något förväntat och bytte från Centern till Socialdemokraterna. Nästa gång byter vi tydligen tillbaka till högerblocket igen om historien upprepar sig. Det må väl vara hänt men är det Alliansen här i Nordmaling som ska städa undan efter alla? Mina barn fick lära sig redan på dagis att man skulle städa bort efter sig. Nu verkar minnet hos mina barn vara av sviktande karaktär så de har ju givetvis glömt bort hur man gör när man kommer hem men det torde vara rätt ok om man är 7 resp 6 år. Men vuxet folk??

Det andra som retar mig är faktiskt skolans krav på barnen. Emilia har precis börjat 1:an och det är givetvis jätteroligt! Tack och lov så har Nordmaling tänkt till ordentligt och har förskoleklassen i skolan och i skolmiljö så omställningen från barnomsorg till skolvärlden är inte så stor. Det är värt en eloge!

Emilia går i skolan alla dagar från strax efter kl 8 till 13:00 förutom på onsdagar då hon slutar kl 13:30 och på fredagar slutar hon kl 10:45. Det är behövligt med en kortare fredag för en aktiv unge! Mao så är de ganska många timmar på skolan. Nu behöver inte mina barn (Linda går förskoleklass) vara på fritids så de kommer hem med bussen ca 13:30 eller 14:00.

På 5 timmar per dag i skolan, förutom fredagar, så lyckas inte barnen lära sig det de ska utan är tvungen att ta med jobb hem. Nu kan Emilia göra sitt jobb ganska tidigt på dagen, vid 15:30 efter fika, surr om dagen, mm så hon har ju egentligen tur. Många andra barn är tvungen att göra sitt skoljobb efter middagen, en eller ett par timmar före det är dags att sova. Hur bra är möjligheten till inlärning strax innan man går och lägger sig och vem tusan vill sitta med sitt arbete (övertid) strax innan nattadax? Ponera att det är vid 20:30-22:00 för mig. Jag lär mig inte ett jota vid den tiden på dygnet… Dessutom blir mitt utförda arbete mycket dåligt. Om man nu inte hinner göra klart det man ska göra på skolan, varför inte förlänga dagen 30-60 minuter så att barnen kan få vara ledig när de är ledig och få möjlighet att slippa försöka lära sig nya svåra saker under de timmar på dygnet är tänkt till att varva ner?

Båda barnen fick med sig ett papper hem idag och där stod det bla: "Jag talar om vad jag tycker och tänker och lyssnar på andras åsikter". Kan vuxna det? Men barnen ska fixa det… Den här då: "Jag kan ge och ta muntliga instruktioner" Hmhmm *harkel, harkel* Eller: "Jag kan berätta på olika sätt beroende på vilken situation det är och på vilka som lyssnar" Det låter ju bra i alla fall men hur många kan det? Inte jag i alla fall…

Och att jag inte kan det märks bla när det är dax att göra läxa här hemma. Helt plötsligt har jag världens mest korkade unge som inte fattar någonting eller så är det jag som inte kan förklara så att hon  förstår. Kan inte skolan lära barnen och jag få vara den underbara förälder som jag är så länge jag slipper förklara mattetal för en lämpligt irriterad, grinig, trött unge som helst bara fjantar sig?

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Carola

    Hahahaha….där tycker vi lika ang. skolan!!!!
    Bävar inför matten där man ska börja tänka om….de räknar ju på ett annat sätt….(hade svårt med spamskyddet) hihi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.