Ett urbota korkat system

Igår ringde jag hälsocentralens bokningstelefon redan 6.30 för jag behövde verkligen en tid hos en läkare, helst på eftermiddagen då vi skulle ha företagscoachbesök på morgonen, kl 9.

En timme senare ringer de upp och jag får två tider att välja på. TVÅ tider och klockan är halv åtta! Hur kan det komma sig? 8.30 eller 9.45. Ja, 8.30 passade bättre då coacherna skulle komma kl 9. Sambon var ju också hemma. I min enfald trodde jag att jag fått en läkartid. Jag hade snuskigt ont i halsen sen drygt en vecka tillbaka och det blev verkligen inte bättre. Det blev bara värre och jag hade ont både på insidan så som utsidan. Det var näst intill omöjligt att svälja, äta och prata vilket jag försökte tala om för distriktssköterskan i tidsbokningen.

Väl på hälsocentralen fick jag träffa en distriktssköterska. Det är absolut inget fel på dem och de kan mycket men får inte göra så mycket i slutändan ändå. Nu konstaterade hon att jag varken hade Streptokoccer eller körtelfeber så jag var liksom ändå tvungen att träffa en doktor. Nähä?? Det hade jag försökt förklara i telefonen redan när jag ringde. Det tog henne en timme av min tid att inse det.

Givetvis så finns det nästan inga tider att få tag på till läkaren så pass sent på dagen. Nåja, klockan var bara 9.30 men det är sent när det gäller att boka läkartider men jag fick en tid sent på eftermiddagen. Det var bara att köra hem, halsont, ont i huvudet, eländig och dan för att göra om samma resa senare på dagen. Det blev 2 resor, enkel väg 1 mil med en urusel förare för att man inte kan boka tider ordentligt med en gång.

Sparar det resurser? Ja, det kanske det gör, men för vem då? Knappast för patienten som ska träffa både en distriktssköterska och sen en läkare. Patienten ska ta sig två svängar till Nordmaling samma dag i varierat uselt skick. Miljömässigt med kallstart av bilar, etc. Inte alls resurssmart. Kan man "undvika" en del "onödiga" läkarbesök? Ja, det är klart att man kan men belastas inte distriktsköterskorna så otroligt mycket mera istället då?

Hallå sjukvården! Boka in tider hos rätt personal med en gång istället för att boka in flera tider för patienterna.

Det visade sig att jag hade en halsböld och jag fick penicillin. Det tog max 10 minuter att konstatera det. Hade nog varit vettigt att ha gjort rätt från början – eller åtminstone tänkt någorlunda rätt.

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Christer

    Håller med till fullo. Har själv råkat ut för liknande händelse och det sparar definitivt inte på patientens tid. Det sparar knappast heller på sjukvårdsystemets tid heller.

    Det som systemet verkligen gör är att kosta onödiga skattepengar och att överbelasta sig självt med långa vårdköer som följd.

  2. Lisbet Olofsson

    Häftigt, försökta komma mig fram till dig igår på marknanden men boxades med de som var större. Roligt att se dig igen och dina skinn. Jag hoppas verkligen du fick sälja en hel del.

  3. Helena Larsson

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-12-05 15:14)
    Det var helt otroligt och jag tror att det var fler som ville ha både kött och skinn men som inte kom fram…
    Synd att vi inte fick träffas en kortis. Ha det så gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.