Lamm i mängder

Vi hade en tanke och vi hade en plan men naturen och verkligheten ville något annat. Vi hade, med betoning på hade, en bagge och vi har mängder med tackor. *djup suck* Får vet ju vad de ska göra och de är definitivt inte monogama. En herre passar många damer.

Våran underbara plan var att få lamm lite senare på året, sisådär i maj, när det är varmare och skönare ute. Vi tyckte att det var en utmärkt idé, inte så kallt och jobbigt och att de senare bara kunde gå ut på betet. Det ansåg inte våra får var någon speciellt bra idé så de ordnade det hela själva.

Man ser ju till att baggen lämnar efter sig färg när han gör sitt, under förutsättning att människan har fått råda och styra det hela och så gjorde vi också i december när vi släppte in baggen, den andra baggen som vi ville använda, baggen som vi har kvar. Har man en stor bagge, vilket vi har, och en liten baggsele med krita så fungerar inte det där med sele och då blandar man istället falurödfärg med margarin och smetar in på baggens bröstkorg. Då stämplar han damerna så vackert på rumpan. Nog tyckte jag att han inte efterlämnade tillräckligt med färg efter sig men jag antog att det var jag som hade smetat dit lite färg. Nybörjare som man är.

Det dräller ju in lamm, från tackorna som ska ha sina lamm om två månader…. Det är inte vår Suffolkbagge (stora baggen som vi ville använda) som är pappa heller. Det syns tydligt på de uteblivna flygplansöronena och den uteblivna långa svansen. Det är inte konstigt om tackorna är tunna och något magra. De har inte hunnit äta upp sig från att ge förra lammen di, den stora vandringen i somras och sen är de dräktiga igen.

…men söta är de. Lammen alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.