Trängselskatt

Vi har ju alla någon gång sett och provat McDonalds Drive In-restauranger där man inte behöver kliva ur bilen för att bli så där lagom fet på hamburgare med påmm friitn och där man som vilken amerikanare som helst kan döva samvetet med en Coca-Cola light.

Drive In betyder ju att man ska köra in vilket alls inte är med sanningen överensstämmande och tur är väl det. Men detta begrepp är alls inte nytt som ni kanske vet.

Eberhart Hällgren, Fiskberg, mannen som uppfann Danmark, utvecklade denna restaurerade metod när han fann sig stå på vågen en förmiddag 1962 och inte kunde se skalan på viktkontrolleringsmaskinen.

Palten hade slutligen fått den gode Hällgrens mage att i omfång öka så till den milda graden att han var tvungen att kontrollera födelseattesten för att veta ifall han skulle ha kjol eller byxor.

Hans forskning i hur detta hans BMI hade kunnat öka så enormt fick honom att inse att Drive In-filen på Palterian i Grantjärn bar skulden.

I stället för att då bojkotta företaget (vilket hade varit korkat eftersom Eberhart stod som ensam aktieägare) och helt sluta med paltätning sökte Hällgren utveckla en metod så att inkomsternas flöde voro lika konstanta såsom Jekattforsen om våren samtidigt som kaloriintaget hos honom och den övriga befolkningen i regionen minskade.

Då föddes den brillianta idén Drive By eller som det kallades då – Kör Förbi.

På den tiden behövde man inte översätta alla uttryck till ett främmande språk för att vissa tjoller skulle ta till sig informationen. Man sa helt enkelt som det var. Kaffe med mjölk var inte som idag mindre gott än en latte. Bara billigare.

Med transpondrar på varje fordon med en tjänstevikt över 12 kilo kunde man belasta varje förbipasserande fordonsägares konto utan att en enda palt serverades och Eberhart Hällgren kunde inom kort slippa bära kortkort av rena misstaget.

Överskottet från paltfabriken i Grantjärn, dvs. palten, gick på export till Japan dit för övrigt Eberhart Hällgren emigrerade 1941.

På grund av det avsevärda avståndet mellan Grantjärn och Japan samt att det var hög sjö under hela överfarten voro dock paltarna transformerade till vårrullar (Eng Spling Lolles) vid framkomsten. Palten spreds sålunda till den övriga världen och även om namnet förändrades på vägen så lever paltkulturen vidare i en helt ovetande fjärran ost.

Detta patent har nu av Eberhart Hällgrens son, Horace Hällgren, sålts vidare till Fjollträsk men av klara Stockholmsskäl döpts om till Betalfunktion för Trängselskatt för att ingen Fjollträskare ska förstå att idén kommer från Norrland. (Huvudstadens politiker vill ju inte att nån söder om Uppsala ska få reda på att det bor folk så himmelens långt norrut).

Men inga modifieringar har man behövt göra.
Du kör bara förbi (Drive By), betalar per automatik och får inte en endaste palt i gengäld.
Precis som i Grantjärn.

2 kommentarer

  1. Sonia

    Jag tackar min syster Gunnel för att hon tipsade om denna blogg, och jag ska själv tipsa mina vänner om den. Mycket finurligt och.. ja helt enkelt underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.