Gudrun Eriksson i Storklinten

Gudrun Eriksson i Storklinten.
Denna kvinna som Horace Hällgren fann sådan tillgivenhet för eller i alla fall utrymmet under hennes säng och hennes sovrumsfönstermotiv.

Gudrun var född i Amsterdam 1878 som enda barnet till Klaus van der Pilsner som var grundare till Amstelbryggerierna i Holland. På grund av hennes väl utvecklade ölsinne kom hon att lämna Nederländerna redan i späd ålder och fann efter ett kortvarigt omkringflackade liv i Europa att Kalvträskregionen erbjöd henne det liv och den puls hon var van vid från Amsterdams kanaler och nattliv men helt utan det bittra öl som fadern påtvingat henne vid varje måltid.

I Storklinten blev hon den främsta förespråkaren för Kärnmjölkens bevarande och hon fick mottaga Mejeristyrelsens medalj av tredje graden 1904 ur själve stormjölkaren Yngve Rut av Ricklenburgs hand vid en tillställning i Lubboträsk för SRB och andra tillfälligheter.

Hon var inte en kvinna som lät den kristna religionen styra sitt liv och var redan i tolvårsåldern dokumenterad ateist. Följaktligen blev hon en skarp profil i kyrkliga sammanhang och hon ledde under närmare 35 år manskören i Kalvträsk på dess vingliga färd genom evangeliets noter.

Hon tog licens för Amatörpredikant 1905 och hennes predikan om Skökan i Hjuken finns idag inramad i kapellet i Storsävarträsk.

På fritiden, den lilla som fanns under denna tid, hängav hon sig åt fönstermålning och varpa.
Hennes motiv voro oklara och man har forskat i möjligheten att hon skulle vara helt färgblind, i så fall den enda kända kvinnan med detta handikapp. Men när man ser hennes målningar så kan man ju gissa sig till att det inte är otroligt.

Ta tex. fönsterkarmen på Leonard Persson köksfönster i Gurkoträsk – Uttergröna inslag på Wellingtonröd botten.

Eller betrakta kyrkfönstret i Lubboträsks Domkyrka – En dragracingtävling med 20 000 lärjungar iklädda skinnställ, alla med en semla i handen.

Trots att mången god friare sökte sig till hennes boning både natt som dag förblev hon ogift under hela sin levnad. Detta bidrog till hennes ökade ställning inom kyrkan då det bibliska förslaget om uppfyllande av jorden på något knepigt sätt för religiösa typer aldrig innefattar sexuellt umgänge. De enda män som kom innanför hennes tröskel var Horace och hans fader Eberhart Hällgren, mannen som uppfann Alperna, då han installerade Horacevarnaren i dörrkarmen.

Hennes sovrum är måhända det som tilldrager sig edert intresse då Horace Hällgren ofta återfanns under sängen i detta rum. Gudrun hade själv målat både fönsterkarm och rutor och detta kan ha varit den orsak som Horace behövde för att gång på gång vilja vistas där.

Motivet var högst surrealistiskt och ingen nu levande person har kunna beskriva det utan hjälp av tunga droger såsom Ipren eller heroin.

I en anteckning som Horace skrev under ett sådant rus finner man törhända en möjlig beskrivning som mycket väl kan ligga sanningen nära:

Hennes fönster liknar för mig en hjortronmyr i en ännu aldrig upplevd gryning. De kornblå Bären hava alla åtta hjul vardera och dess polisongprydda ögon lysa som vore de fyllda av xenongas. Hjältarna som med eternitpistoler skörda människosläktes synder synes mig leva sitt eget liv med flamländskt te och villfarelsens brandbärssyltförsedda småplättar. Molnen ligga på lur i den svarta tjärnen och den ro jag finner under hennes säng när jag ser detta, finner inga ord.

En kommentar

  1. Gunnel

    Underbar semesterläsning. Horacevarnaren tilltalade mig, och jag undrar om den fortfarande finns att köpa??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.