Versala siffror

Efter nattvarden, som i Eberhart Hällgrens fall i motsats till kyrkans faktiskt var vid midnatt och inte mitt på ljusa dagen, fann Eberhart att siffror saknar en högst betydelsefull egenskap.

Själva nattvarden bestod i vanlig ordning av Inga Hills egenhändigt bakade mjukbröd, smör, kärnmjölk och endast en knappt förnimbar strimma palt som med yttersta noggrannhet pålagts på mjukbrödet.

Kvällsvarden var i det Hällgrenska hemmet inte så rutinmässigt styrt utan kunde bestå av allt mellan bearnaisemarinerad saltströmming och leverpölsa, dvs. alls icket olik dagvarden.

Emedan Eberhart satt där och mumsade på sin vard och lät sina hjärnceller vandra fritt, följa vaxdukens mandelbrotmönster i de intorkade hjortronsyltfläckarna insåg Hällgren plötsligt en uppenbar sanning som ingen realiserat förut.

Att fakturera var för Eberhart Hällgren, mannen som inte uppfann Vaglar, endast ett nödvändigt gott men han uppskattade aldrig det monotona arbeta det innebar att var månad skriva ut 350 000 räkningar som sändes världen över.

Trots att han skruvade ihop världens första laserskrivare med delar från den gamla mjölkmaskinen som Etrus lämnade i lagårn vilket medförde att han slapp skriva dem för hand så tyckte han att det var ack så enformigt.

Då slog det honom att om man införde samma system för siffror som för bokstäver, dvs. versaler och gemener så skulle räkenskapens dag bliva bra mycket kortare.

En stor åtta exempelvis skulle enligt Hällgrensystemet innebära samma sak som en liten åtta men med 4 nollor pålagda. Det gjorde faktureringen till ett rent nöje skrev Eberhart i sin dagbok senare samma dag. Skulle man dra in 240 tusen riksdaler till ett av företagen skrev man således bara 38 och vips var räkningen klar.

Systemet föll aldrig i god jord hos den övriga ekonomiutbildade världen då det var i stort sett omöjligt att få in ytterligare 9 typer på dåtidens skrivmaskiner.

Men Hällgrensystemet används trots detta flitigt än idag främst då man beräknar bonus, löner och fallskärmsavtal för direktörer och andra högt uppsatta personer inom finansvärlden och AMF.

5 kommentarer

  1. Sonia

    Det var ju ingen nyhet att Eberhart är en hyvens karl, men att han INTE uppfann vaglar gör honom närmast till ett helgon i mina ögon. Tack Eberhart! Och tack Ove!
    Ove, hur kommer dina idéer upp? Är det som med E, att dina hjärnceller får vandra fritt?

    Tyvärr har mesta delen av dagen gått åt till att hångla med dotras hund, men eftersom hon numera är återbördad till matte och husse tar jag nya tag om läsglasögonen.

    Önskar mig själv en trevlig lördagkväll!

  2. Sonia

    Jag är stolt grundare av gruppen ”Pitepaltens vänner” på Facebook, och jag kunde inte låta bli att lägga in det som Eberthart sa som förespråkare för SPV, om Tjollren i Bryssel. Hoppas det var OK, annars tar jag bort det. Jag hänvisade förstås till källan.

  3. Ove Di Peders

    Jag känner mig enbart hedrad att du också ser till att sanningen sprids.
    Vad gäller idéerna så vete tusan var de kommer ifrån.
    Oftast är det de gamla foton som min bror eller en annan Kalvträskare (Runar L) tagit på 60-talet som får stå som grund. Nu kanske det inte alltid var precis det som skedde på bilden om jag tänker närmare efter….

  4. Sonia

    men åh va trevligt att du joinat PPV, tack! Jag ”googlade” faktiskt efter dig på FB redan på ett tidigt stadium och hittade en som dock inte såg ut att överensstämma med dig på fotot, men det var alltså du! Jag säger som pappa alltid sa om kort… antingen blir det bra, eller så blir det likt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.