Eberhartobservatoriet

 

 

 

På grund av eller tack vare FASA och den lyckade månlandning som Eberhart Hällgren, mannen som uppfann den Elektroniska Vedspisen, genomförde 1969 ville de styrande i Kalvträsk veta lite mer om vad som fanns bortom Grötselets horisont.
 
Då Eberhart var den i församlingen som rest längst föll det sig åter igen fullt naturligt, efter en fuktig kväll på Gammcaféee där man som alltid samlats för att dryfta viktiga ting som krävde beslutsmässigt tänkande, att välja Hällgren som ordförande för StjärnGossarna som arbetsnamnet blev på den grupp som fick som uppgift att kartlägga allt bortom Grötselet.
 
Eberhart som vid denna tid var en aning överarbetad fann tröst i Inga Hills njurpalt och satte sig med halmhatten vid köksbordet i ett försök att finna ut något listigt. Då Horace för en gångs skull satt vid Grissorteringbordet och Inga Hill nöp skott av de Ungerska pelargonerna i all stillhet utan att komma med ett enda uppmuntrande tillrop kunde Eberhart koncentrera sig på problemet .
 
Han skriver i sin dagbok i en anteckning från 1962:
Den kikare som beslagtogs vid raiden mot Vilhelm Forsgren i Lostträsk torde icket hava den upplösning som kräves för att ens skåda Plutos förbryllande poler vid midnatt i Moskva. Nej här krävs en kikare av kolossalformat som ock med automatik kan motverka jordens rotation på det att vi kan fästa våra spejande ögon mot en fix punkt i världsalltets tomrum.
 
Med hjälp av betongfabriken i Bastuträsk och Gjutmästaren Göte Konkret, göt man ett fundament nedanför danslogen i Fiskberg som även kom att nyttjas flitigt av danssugna besökare som ville eller behövde lätta lite på trycket när orkestern tog paus klockan 23:00.
 
Ovanpå detta enorma fundament placerades sedan med möda och besvär det teleskop som i folkmun kallades Storbrakakikarn och som hade en maximal förstoringsgrad om 300×40 miljarder och var helt digital i sin uppbyggnad.
 
Eberhartobservatoriet, som var det officiella namnet på denna kikare hade dessutom utrustats med en lokal– såväl som universal-förstoring, fann under de första två åren inte mindre än 745 nya galaxer, 2 577 nya minigalaxer sk UCDs (Ultra Compact Dwarfs) samt Jonas Nyströms fru som rymt med drängen Ture Lindström (tack vare lokaldelen).
 
Jonas Nyström fru Doris (Nyström född Slut) stämde dock FASA på 500 miljoner kronor och hävdade intrång på det personliga Planet då det visade sig att prästen som vigde Jonas och Doris egentligen bara var en semestrande knivslipare som hade tråkigt en eftermiddag. Doris vann målet och för att kunna betala skadeståndet sålde FASA observatoriet till Isaac Newton i Andersfors.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.