Snösorter

Bredsnö

Foto: Fred Lindgren, sfterbearbetning: Ulf Boström

 

Den 16 juli är en dag som för en Kalvträskare innebär att snöskyfflingsutrustningarna skall ges en översyn. Man får aldrig tro att en ljum myggrik sommarkväll kan bliva ett permanent tillstånd i livet. Nej, eftertanke och elände är människan lott. Tro ej att solen städse kommer att skina på din Stig.
 
För en del är snö bara snö. Men för de som måste skotta den eller ha den omkring sig stora delar av året är det helt annorlunda. Det finns så många olika snösorter att de styrande i Kalvträsk kände sig nödgade att skapa en ny myndighet i Lubboträsk 1959 med Eberhart Hällgren, mannen som uppfann solsken, som Byrådirektör.
 
Denna myndighet fick namnet Snöministeriet och hade som uppgift att kartlägga alla de olika sorters snö som fanns under en normalvinter i Västerbotten.
 
Man hade under en våt afton på GammCafeée hamnat i en våldsam diskussion som gällde i fall det var garvsnö i drivan utanför eller vanlig postmortemsnö. De skadade lades på is men frågan ansågs kräva ett svar. Eberhart Hällgren utsågs i snöfallet som den mest lämpade mannen att driva ett sådant departement och två dagar senare kunde han beställa ett alldeles nytt skrivbord till sitt kontor i Västra Lubboträsk.
 
Han anställde medarbetare med visdom och kunskap om skottning i allmänhet. Vissa hade endast mockat i lagården men voro experter på att avlämna bördan på avsett ställe. Andra skyfflade vilt utan hänsyn till grannsämja och ytterligare några voro bara åskådare men hade viss teoretisk kunskap om hur snö bör skottas under fall av höstsnö. Dessa kallar vi i dagligt tal konsulter.
 
Snön delades först upp i ett antal olika faktorer såsom kornstorlek, fuktighetsgrad, färg och kramfaktor. Utifrån dessa faktorer kunde man sedan ytterligare dela upp varje snötyp i beståndsdelar beroende på vädertypen under fallet.
 
Somlig snö kunde vara fallen på skare och den kemiska reaktion som då inträffade fick den snön att vara mer grumsig till sin struktur. Annan snö som hamnade på Maximus Lindberg bro kunde vara stövelklistrig och fick bokföras under Besvärlighetsfaktor 2.
 
Skidåkarna har träffat på snö som vägrar låta sig åkas på. Den typen av snö fick epitetet Sixten efter den berömde Järnberg och såldes vida omkring till Mora och Sälen.
 
Den snötyp som de mindre invånarna hade förkärlek till var den snö som vi än i dag kallar kramsnö. Den typen arkiverades under Besvärlig då man såg det utifrån skottarens sätt att förhålla sig till vardagen och inte som underhållning.
 
Snön på bilden kallades Bredsnö då den oftast lade sig på det mesta.
 
Eberhart Hällgren emigrerade dock till Japan 1941 och allt sedan dess har snö bara kallats snö.
 
Vilket är en stor synd om man närmare tänker på frågan.

2 kommentarer

  1. Ove Di Peders

    Svar till S (2009-07-16 17:40)
    De enda droger som Eberhart Hällgren hemföll åt var Palt och i viss mån Bult men nu förtiden betraktas ju dessa såsom hälsokost under förutsättning att di äro ekologist tillverkade i kemiska fabriker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.