Rapport från Hemvändardagen i Kalvträsk

 

Sixten Sandström
 

Underhållaren Sixten Sandström

Sammanfattning

Dåligt väder, mycket folk, god mat.

Längre redogörelse
 

 

Under Glam och Stoj invigde Owe Söderström år 2009os Hemvändardag på Gamla Skolan i Kalvträsk kl 10:47 lördagen den 25 juli.
Söderström var för dagen iklädd en gul kreation som väckte beundran hos den mer manliga delen av de ditresta besökarna.

Bert-Åke Karlsson gladde Kalvträskarna genom att medhava 25 klippböcker (sk Scrap Books) från tiden strax efter Herodes till nutid.

Karin Furmark (fd Lindgren) från Fjerurn gav oss möjligheten att köpa hennes nya bok Det var inte illa, innan hon var tvungen att åka till Överkalix för en släktträff (på hennes makes sida).

Under gudstjänsten närvarade vår alldeles egen prost Sture Lundberg och han filosoferade över nytestamentliga teologier med bravur.

Runar Lindahl visade sina spelfilmer om hur det kunde gått till i Kalvträsk när tiden var lite yngre och applådåskorna dånade länge efteråt.

Maten serverades i Nya Skolans gymnastiksal och bestod av en mycket god köttgryta som serverades enligt gående-bords.principen. En eloge till de unga damer som tillagat denna i sanning delikata rätt.

En eloge också till en serviettnäckrosvikande ung Fröken Fossland som dagen innan suttit i många timmar ock vikt dessa japaninspirerade rosor som prydde borden.

Albert "Alberto Tombola" Westman* lyckades förolämpade halva Kalvträsks befolkning med sin väl genomförda lottförsäljning och sedermera dragning. De som inte mött denne man tidigare skall icket misströsta då han alltid varit på det där viset och att det ytterst sällan ligger något personlig agg bakom förolämpningarna.

C-O Bohman och Sten-Ove Håfbergs fru voro bland de upprepade vinnarna och Fred Lindgren kunde stolt gå hem med en alldeles ny Ferrari Testarossa från 1988.

Jan-Erik Granström redogjorde för skattjaktsfågornas svar och kunde som vanligt trollbinda publiken med sin kunskap om bygden. Inte alla visste att Kalvträsk hette Stockholm på 1500-talet och att namnet övergavs för att det lät alldeles för fjolligt.

Dansen efteråt blev måhända inte lika succéartat som resten av tillställningen då varken U2 eller Larz-Kristerz hann komma i tid på grund av översvämningar i Kramfors. Men Otto Lundström framförde helt på egen hand luftgitarrversionen av Kåre Lundströms – Född neve Klåntn (Original av JC Fogerty).

Trots att vädret var på gränsen till övervått voro alla ditresta mycket nöjda över hur denna Hemvändardag organiserats och genomförts. De som icket kunde känna denna glädje återfår pengarna för inträdesbiljetten nu på tisdag invid bankautomaten i Fiskberg.
 

Eberhart Hällgren, mannen som uppfann Vattenfall, medverkade endast i Kalvträskarnas minne och vid midnatt vände samtliga sina bönemattor mot Fiskberg för en kortare filosofisk eftertanke.

* Fotnot: Sixten Sandströms träffsäkra namnsättning på herr Westman.
 

4 kommentarer

  1. S

    Men åh va trist att inte Eberhart dök upp! Kul att läsa att ni hade det trevligt i alla fall. Välkommen tbx till verkligenheten Ove!

  2. Ove Di Peders

    Svar till S (2009-07-27 16:43)
    Jag kan bara instämma Sonia. Eberharts son Horace lär ha varit i Storklinten men det är bara vad jag hörde av en mjölnare som bodde på Ryktesvägen.
    Men om Sundsvall är verkligheten föredrar jag att leva i Fantasin 🙂

  3. Jo, jag heter Johan Karlsson och är född i Vällingträsk

    När det gäller Kalvträsk kan man aldrig så noga veta. Har det verkligen varit en återvändar dag? Återvändardagar uppfanns av Johan Karlsson i Vällingträsk och avskaffades av för 19 år sedan.

  4. Ove Di Peders

    Svar till Jo, jag heter Johan Karlsson och är född i Vällingträsk (2009-07-27 23:38)
    Det var troligen där som Eberhart Hällgren köpte upp rättigheterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.