Gudrun & Horace

 

 

 

Ett par frågetecken kvarstår att utreda. Hur det kom sig att Gudrun Eriksson i Storklinten tillät att ha en Horace Hällgren under sin säng i tid och otid, är en av dessa frågor som kräva ett svar.
 
Men först ska vi reda ut sträckan Fiskberg – Storklinten. För de fåtal som inte tillbringat somrarna i dessa trakter kan det behövas en kortare geografilektion så att möjliga vita fläckar på Sverigekartan ifylles med fantasins grälla färger.
 
Fiskberg ligger i dagsläget intill vad man i Burträsk kallar Gamla Lidsträskvägen. Lidsträsk i sin tur är det moderna namnet på Fjerurn. Man måste därtillvid tillägga att vi talar om Södra Lidsträsk på det att ingen förvirring skall ringla sig in i denna text. Om Norra Lidsträsk skall vi inte alls orda.
 
Det första hindret på vår väg till Storklinten via Fjerurn är vägkorsningen till Gäddträskliden. Här gäller det att ställa rakt fram om vi inte vill hamna i de farliga trakterna av Brännliden. När vi kommit förbi detta obstinata hinder och komma fram till nästa korsning ska vi genast och utan dröjsmål taga till vänster. Då hava vi ytterligare tvenne hinder på vår väg till Gudrun. Det första är ett vägascheel till vänster som skulle taga oss till nedre sidan av Bjärnmortjärn. Och det andra är ett rätt likt vägascheel som om det fått bestämma hava visat oss vägen till en plats norr om sagda sjö och slutligen floden som rinner från Klintträsket.
 
Men hålla vi oss på den Sanna vägen skola vi strax se Storklinten i all dess hägring. Väl framme vid Gudruns hus se vi Sörlidsträsket breda ut sig inför våra häpna ögon och vi se med svårighet över till andra sidan och Sönnersliden. Men om detta fasanfulla ställe skall vi icket heller orda mer härom.
 
Så till själva kärnfrågan. Hur kom det sig att Gudrun tillät Horace att ligga under sängen? Svaret är att Gudrun inte hade en aning om detta då Horace kunde vara tyst såsom en mus bara han fick skåda hennes sovrumsfönster i stillhet. Vi ska nog inte spekulera i hur detta kom sig men kanske berodde det på att Gudrun och kyrkokören i Kalvträsk ofta voro på turné ibland annat Australien, Falklandsöarna och Norsjö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.