Ett rymdmått att räkna med

 

 

 

I nutid har mången gammalt mått helt eller delvis försvunnit från Meningen. Man har i decennier försökt utrota fot och tum från landet i väst där man hellre spenderar kosingen på krig än tar hand om sina fattiga medborgare och där man inte anses vara patriot om man ej har en 9 mm Glock i nattduksbordslådan. Men även i vår värld som inte för så länge sedan enbart innefattade Kalvträsk och Fiskberg lever dessa mänskliga mått kvar inte minst inom byggnadsindustrin.
 
Hur många av er haver konverterat till watt när ni svarar på frågan om din bilmotors effekt? Eller syftar du fortfarande på Levis Stina när du beskriver dess maximala energipotential vid 5400 varv per minut? Var icket ledsen eller oroad över din konservatism. Du är icke ensam!
 
Vi ska veta att oerhört många mått redan har fallit i den totala glömskan och somliga komma aldrig mer att hänvisas till på gott och ont. En del hävdar att så länge man minns ett mått så existerar det. Andra vill påstå att detta tankesätt bara är vidskepelse och en väg bort från det sanna Måttet.
Men genom Eberhart Hällgrens dagböcker skall jag här för eder räkna upp ett mindre antal rymd-, längd- och vikt-mått på det att vi skall minnas vårt förflutna, våra förfäder och den snö som föll året före det innevarande.
 
Jäkel – 6,54 cm starksprit
Fot – 12 jäklar (bör endast intags vid bröllop e dyl.)
Älg – 230 kilo eller 29,83 tum i kvadrat
Spilkum – 2,8 liter bult (minst 4 veckor gammal)
Sävring – 12/8-delar rökt korv och 6/7 dyckert
 
Men det allra viktigaste måttet som idag knappt omnämns i regionala nyheter är 1 Sparkarfull. Detta rymd- och vikt-mått hade sin storhetstid främst under vinterhalvåret före 1960 och innefattar allt som man kan lasta på en vanlig spark utan släpvagn. Rekordet uppmättes vid en tävling utanför Gammcaféee 1948 då Jonas Stolt lyckats lasta hela sin släkt på mödernet ända från 1524 till dags dato. Visserligen var det blidföre just den dagen men många voro ändå stumma av beundran inför detta mastodontlass.
 
När Kalvträsk och Fiskberg tvingades in i EU mot sin vilja förbjöds detta mått till förmån för den Italienska mikrometern och sparken klassades inte längre som ett fortskaffningsmedel utan dömdes till ett kurioskt historiskt inslag i den del av landet där, enligt EU-parlamentarikerna, ingen bott på 400 år.
 

4 kommentarer

  1. S

    Var det en vanlig sparkstöttning eller en mastodontspark som Jonas använde sig av? Jag funderar på att försöka slå hans rekord men ett problem är att vi alltid har våra släktträffar runt midsommar och då är det ju inget blidföre.

  2. Ove Di Peders

    Svar till S (2009-07-30 11:36)
    Den hade lockar längst fram på medarna. Tjänstevikt 13,8 kilogram.
    Nästa år ska även vi hafva en släktträff och då blir förhoppningsvis icke i tider där Sparken står för lokaltrafiktillståndet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.