Vinterarkeologi

 

Kalvträsk skola återupptäcks efter att ha varit försvunnen sedan förra snöovädret

 Foto: Runar Lindahl, efterbearbetning: Ulf Boström
 
 
 
För oss elever var det måhända inte ett välkommet ögonblick när Arkeologins fader Eberhart Hällgren, Fiskberg, mannen som uppfann Kantareller, återupptäckte Kalvträsks skola.
 
Vi som sågo på undervisningen med obildade ögon hade haft ett kombinerat sommar-, Mikaeli- och jul-lov då det redan i augusti kom en storm som kom att kallas Den stora Stormen som begravde hela Skolan under 15 meter Snö.
 
Man nedtecknade koordinaterna för byggnaden 1917 då skolbygget avslutades och lagrade dessa i kassavalven under Vitbergskomplexet. Men då Horace Hällgren slarvade bort nyckeln så återfann man vare sig koordinaterna eller skolan på en hel termin.
 
Utbildningsdepartementet i Lubboträsk vore även de helt insnöade och kunde som vanligt bara teoretiskt framlägga underlag om att skolan troligtvis torde finnas i Kalvträsk men att man ville reservera sig så länge och tillsätta en utredning som skulle betygsätta denna rapport.
 
Men före det kunde ske måste en tvåmansutredning till för att lägga en proposition för hur betygskalan skulle graderas. Detta i sin tur föregicks av en hätsk debatt i regeringskansliet i Stavträsk där Tredje Mannen som blivit helt utan utredning hävdade skolk och vägrade befatta sig med ämnet så länge han inte fick göra sin röst hörd i Utredningen om Jäst och Socker, som skulle ligga till grund för all bultverksamhet i länet de närmaste tio åren.
 
Under tiden vände sig de styrande i Kalvträsk till en man som visste vad handling var. Eberhart Hällgren. Eller som han själv för egen hand skrev i sin dagbok i en anteckning på senhösten 1964:
 
Handling
Smör
 Korv ca 40 cm (Holmlunds, ej substitut från Scan)
Rumford bakpulver, paltformar.
 
Men en nyuppfunnen Centralimponator med 43" LCD-skärm kunde Eberhart Hällgren snabbt och säkert stega upp antalet meter från västra hörnet på Gammcaféee till den på skolan bofasta Gerdaholmgrens vardagsrumsfönster på andra våningen. Resten överläts till slavarna man sparat för dylika uppgifter från kriget (med Lostträsk).
 
Fotot visar en bedrövad Fossland just i det ögonblick när skolan åter uppenbarade sig inför oss hopplösa elever.

2 kommentarer

  1. S

    Vad är lycka? Jo det är nåt jag känner när jag vaknar upp en måndagmorgon i augusti månad och ser att jag har 3 (TRE) olästa bloggar om Horace och Eberhart. Gör 1 (EN) tumme upp men hade gärna gjort fler om det varit möjligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.