Tretorn Lundströms dilemma

 

Eberhart Hällgrens nyckelfärdiga lösning för borttappade artefakter
Foto: Runar Lindahl, efterbearbetning: Ulf Boström
 
 
Vi har alla någon gång förlagt, tappat eller bara slängt en sak eller avlägsen släkting som vi sedan verkligen behövt eller saknat. I mitten av sextiotalets Kalvträsk blev detta till en epidemi. Man glömde bort gamlingar på PH och efter högmässor. Man kom ej ihåg om man hade ställt bilen i garaget eller om den stod kvar på Tempoparkeringen i Lubboträsk. Man glömde att posta de vardagliga breven på det att Holger Norbergs postkontor hotades med nedläggning. Ingen hade längre med sig motboken till vare sig Everts eller Bergströms och all handel stannade härvidlag av.
Samhället kom i stå.
 
Det som gjorde att människorna i bygden kom att vakna upp var när Kåre Tretorn Lundström tappat nyckeln till PP Beach och ingen kunde längre taga sig ett eftermiddagsdopp i efterdyningarna av middagshettan.
 
De styrande kallade genast till ett krismöte på Gammcaféee och Eberhart Hällgren, mannen som uppfann Vågor, fick i uppdrag att uppfinna ett mekaniskt vidunder som inte enbart skulle återfinna den borttappade badnyckeln utan även återge samhället i stort dess minne och gärna permanent om bygden skulle överleva denna farsot.
 
Eberhart Hällgren behövde bara rita ett par tre streck på bröllopspresenten innan han fick sin idé. Han telegraferade sin gode vän Albert Berg von Linde i Svalöv och frågade om han inte fick låna den makaper som denne skåning importerat 1928.
 
När denna tingest kom med tåg till Lubboträsk var inte Eberhart sen att hemförlova den till Fiskberg och där omdanande han maskinen så att den kunde återfinna det mesta som en gång blivit borttappat.
 
På bilden se vi hur Helge Lundström och Knut Boman noggrant genomletar hela den Lundströmska plantagens arealer i jakt på den av Kåre bortslarvade nyckeln till PP Beach. Under tiden som detta pågick fick man även kornet tröskat, malet och i andra änden av vidundret stodo 14 personer och packade det rykande färska nygräddade brödet som genast lades på is för att bibehålla sin färskhet.
 
Nyckeln återfanns sedermera i Kåres vänstra stövel där han lagt den för att den inte skulle försvinna under den dagliga fisketuren vid Efrahims Damm. Fångsten blev i sedvanlig ordning en öring på 7 kilo.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.