Ovädersdirektör

 

I ledande ställning behöver man en jordnära strategi.

Foto: Fred Lindgren, efterbearbetning: Ulf Boström

 
 
 
Eberhart Hällgren, Fiskberg, mannen som uppfann Decilitermåttet, blixtinkallades till ett krismöte på Gammcaféee den 8 januari 1961 genom ett telefonsamtal som enligt nummerpresentatören Berit Eriksson-Kork originerade från telefonnummer Kalfträsk 3.
 
Orsaken denna gång var att SMHI i Lubboträsk upptäckt att ett enormt oväder var under insegling från Storbrännanhållet. Under denna spänningsvarierande tid med elkraft från Hällnäs AB voro inte åskledarna uppgraderade till det ledande men mycket dyra materialet koppar. I stället hade elbolaget föreslagit i ett PM (PaltMeddelande) att det bästa man kunde hava för att värja sig mot åska på sitt hus var spagetti, gärna Italiensk lömskt sammanvirkad trefaspasta som kunde leda den elakaste blixt rakt ned i Jorden.
 
Efter storbranden 1888 hade dock en del politiker börjat undra om spagetti var hela sanningen och intet annat än sanningen. Men då politikers kvarnar icket mala med den hastighet som Nygrens gjorde, hade bara 28 olika utredningar som alla pekade åt olika håll producerats.
 
De styrande i Kalvträsk hade på känn att denna storm i antågande var en Kioskvältare och bad därför Eberhart Hällgren att utfinna i fall ett annat material för ledande av stora mängder väderspänd ström skulle kunna finnas i universum,
 
Eberhart, som hade examen i buktaleri, förklarade snabbt att han redan två år tidigare funnit en lösning i samband med porslinsfabriken han byggt i Brattberg.
Koppar, sade Hällgren, har en egenskap som alla vänner av el-ledning behöva!
Utan koppar och fat skulle kaffe vara en pina för den fikasugne. Vilket fick de styrande att omgående beställa detta material från Rönnskärsfabriken i Skelleftehamn.
 
På bilden se vi en Åskledare eller som titeln var på den tiden – Ovädersdirektör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.