Synpunkter

 

 

 

Eberhart Hällgren, Fiskberg, mannen som uppfann Yttrandefriheten, var en man med många synpunkter. Han hade inhandlat dessa på en auktion i Grantjärn 1937 efter att ha bjudit på en rekorderlig Husqvarna vedspis som han lagt märke till i en fyndlåda. Synpunkterna voro fortfarande förpackade i silkespapper och hade, så vitt Eberhart kunde utröna, aldrig nyttjats utan voro helt fria från plagiatstämplar.
 
Med den saken utredd kunde sedan Hällgren utplacera sina synpunkter på i stort sett allt som aldrig förut belagts med dylika punkter. De voro olika till färgen och man kunde klart se vilken synpunkt som kom från Hällgren. Somliga voro fluoriserande och kunde således även beskådas i fullständig månförmörkelse.
 
Efter kriget mot Lostträsk belades denna obygd med synpunktsförbud och alla transporter fick gå över Norra Lidsträsk till förmån för Norsjö kommuns lokaltrafikbolag (NKL). Trots att slåttermaskinen, som Torsten Lundström ofrivilligt behållit som sin egen, blev återställd till Lostträsk kom ambassaden aldrig att öppnas igen och även i nutid spottar man tre gånger om man måste passera denna ort där någon illvillig person satt upp 70-skyltar för att plåga den förbipasserade.
 
Eberhart Hällgren delade frivilligt och medborgarvänligt ut alla sina synpunkter till byarna runt omkring och fick över dessa på de Godas sida. Resultatet blev enligt förväntan och idag lever endast Lostträsks invånare tack vara bistånd från pensionerade sommarstugegäster som få betalt för att nyttja de sommarstugor som man gödslat strandkanterna med.
 
Man kan således konstatera att synpunkter är av godo om de nyttjas på rätt sätt. Vi ska komma ihåg att yttrandefriheten vi hava i detta land är en av de viktigaste rättigheter vi hava.
 
Alla kan inte dela allas synpunkter då dessa då skulle taga alldeles slut. Men alla har rätt till en åsikt eller en synpunkt. Somliga gömma sig dock bakom massan och hävda att "man" har mandat att föra allas talan och vågar således icket sätta "jag" bakom sin synpunkt.

2 kommentarer

  1. Jag

    Ingen har mandat att ensam föra alla andras talan. Det fria ordet är var och ens självklara och okränkbara rättighet, oavsett om det framförs under pseudonym eller inte. Är den som undertecknar sitt inlägg med Kalle Jonsson mindre anonym än jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.