Bakom korken

 

 

 

Eberhart Hällgren, Fiskberg, mannen som uppfann hudsalvan, hade ju fler korkar på sitt metspö än de flesta i sin samtid. Orsaken till detta har debatterats i TV och på Gammcaféee otaliga tillfällen och man har kommit fram till att hans beten voro tyngre än det normaliserade agn som voro lämpade enligt tidningen Ryck & Dra.
 
Många har ju fallit för frestelsen att på sina spön hava vad vi i norr kallar Stockholmskorkar. dvs. dessa röd/vita saker med pinne som skrämma varje öring inom 4 mils avstånd med sin blotta uppenbarelse. Nej, en riktig kork skall vara naturligt korkad och skuren vertikalt med en kniv typ vass. Gärna el-tape av den svartare färgen för att bibehålla korken på linan och du skall se att fiskelyckan står dig bi i alla väder.
 
Eberhart Hällgren fiskade ofta och han hade inte enbart tvenne korkar på sitt spö. Nej även 3 krokar under varandra så att han fortare kunde fylla den tunna han alltid bar med sig under sina fiskeexpeditioner i och omkring Kalvträsk. Efter en normalfisketur som torde ha tagit sina modiga 15 minuter kunde Eberhart överlåta fisken till Inga Hill som kunde strippa en abborre på 3 sekunder och snabbt förpassa dem i rökeriet innan den slutat sprattla helt.
 
Den som smakat en abborrfilé som Eberhart Hällgren rökt i sitt enorma rökeri glömmer det aldrig. Dessa plåtlådor som exempelvis Abu lurar folk till att tro kan producera en rökt fisk med äro i jämförelse såsom att grilla en travhäst under det att simborgarmärket skall tagas.
 
Bäst att röka är abborren när den väger mellan 5 och 9 kilo (stycket). En filé av detta slag skall minst väga 2 kilo och man behöver ungefär 15 filéer för att mätta en normal Kalvträskare om han är hungrig. Låten er icket luras av Per Morberg när han ska strö över kapris och timjan och andra insektsdödare på Fisken. Salt dög förr och salt duger fortfarande om man vill ha en perfekt smak på sin nyss fångade snart rökta abborre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.