Att taga för givet

 

 

 

Det är väldigt mycket i vardagen som vi tar alldeles för givet. På tok för givet i vissa fall. Ta till exempel morgondagen. De flesta tar för givet att det kommer en måndag efter innevarade dag (förutsatt att denna dag är en söndag). Och hittills har det ju stämt rätt bra om man bortser från några dagar i september 1792.
 
Men är det då helt uteslutet att det skulle kunna komma en tisdag direkt påföljande sagda söndag? Detta var frågan som de styrande i Kalvträsk ställde i samband med ett vått partaj på Gammcafeée 1938. Man fann för gott att åter igen kontakta Eberhart Hällgren, Fiskberg, mannen som uppfann jordaxellutningen.
 
Eberhart Hällgren som var van vid abstrakt tänkande allt sedan han sett Inga Hill producera en Rumänsk kopia på en Dominikansk dvärgpalt förklarade för sin fulla publik att man aldrig ska vara säker. Och framför allt, sade Hällgren, skall man aldrig upphöra att förvånas.
 
Vad skulle man taga sig för ifall man kom till kontoret dagen efter söndagen och fann att måndagen tagit semester?
Förslagen, som kom in från det partymänniskor som fortfarande kunde se, voro lika olika såsom en julafton i Yttersjön. Somliga hävdade att Världen skulle gå under. Andra voro helt förvissade om att korna skulle sluta tillverka ost. Andra ock voro helt övertygade om att finansmarknaden skulle drabbas av hybris och löpa amok på stadens alla gator och torg.
 
– Vad skola vi göra?, sade de när paniken började få fäste i deras dimmiga hjärnor.
– Led oss?, ropade de som om de vore på ett symöte.
– Hjälp oss,! vrålade Gunnar Spik som fastnat med tummen i gylfen.
 
– Lugn, svarade Eberhart Hällgren avslappnat.
– Det är bara att söka svaret i närmaste kylskåp.
 –Finnes där Senapen från Slotts så ser då inte jag något hinder till att äta ärtsoppa som om det vore en normal tisdag* trots att den mellanliggande måndagen valt att desertera. Men huvudsaken är att inte låta sig överraskas. Ety den överraskade är sällan utrustad med vare sig senap eller sked.

Fotnot: Tisdagar var i gamla tider den lagstadgade dagen att inmontera ärtsoppa i magen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.