Singelbloggen

Vetenskaplig fakta – fantasi eller sanning?

Jag har fyra barn. Mina två äldsta är 22 respektiva 21 år. När de var små och sjuka sa doktorn: Febern beror på att tänderna håller på att växa ut och det är inget farligt! (När de inte kunde fastställa någon annan orsak till sjukdomen.) 10 år senare när mitt yngsta barn kommit till jorden och när hon var sjuk frågade jag doktorn: Är det på grund av att hon får tänder som hon är sjuk? Doktorn fnissade lite och sa "Nej, av att få tänder kan man inte få feber!" Jag berättade om min tidigare erfarenhet och läkaren förklarade att de gamla vetenskapliga bevisen hade ersatts med ny vetenskaplig forskning som sa något helt annat.

I egenskap av författare har jag upptäckt att vetenskapliga teorier inte alls kan ses som en sanning eftersom de ibland är motstridiga och de ändras. Jag skulle mer vilka kalla det för "det här TROR vi just nu". Jag har bland annat skrivit två medicinska faktaböcker som heter Pedagogiska strategier – hadbok för DAMP/ADHD-problematik och Barninkontinensboken – sängvätning, urin- och avföringsinkontinens. I mitt arbete som författare har jag samarbetat med framstående medicinare, professorer och forskare. Jag har också tagit del av vetenskaplig forskning som flera olika forskare har gjort.

Vad gäller sängvätning hos barn säger den gamla vetenskapliga forskningen att orsaken är psykologisk, att barnet varit med om något trauma eller jobbigt, exempelvis att föräldrarna skiljt sig. I nyare vetenskaplig forskning bevisas att slutsatserna i de gamla vetenskapliga teorierna var fel och att det mycket sällan är psykologiska orsaker till sängvätning. Däremot kan obehandlad sängvätning ORSAKA psykologiska problem. Och detta kan prägla en individ hela livet med dålig självkänsla som följd. Sängvätning går att bota med enkla medel för den som kommer till en kunnig läkare eller uroterapeut.

Vad gäller DAMP/ADHD finns det en mängd olika forskare som hävdar olika sanningar baserat på vetenskaplig fakta. Jag tänker inte ge mig in i att diskutera dessa olika trossatser, eller som de själva säger "sanningar", för det hör inte till saken. Och de flesta av oss har hört dessa debatter tills vi fått skavsår i öronen. Olika vetenskapliga teorier har presenterat olika sanningar om samma sak. Det är helt orimligt att vetenskaplig forskning ska ses som ett mått på vad som är sant eller inte. Allt handlar om ur vilken synvinkel vi ser på det, vad vi grundar våra argument på och vad vi väljer att tro på.

Så länge vi låter andra människor styra våra personliga sanningar kommer vi att vända kappan efter vinden. Om du ber en människa om råd kan du få ett svar. Om du ber en annan person om råd i exakt samma fråga kan du få ett helt annat råd. Och frågar du en tredje person kan du få ytterligare ett råd. Vi kan inte ta andra människors ord som en sanning. För sanningen ändras utifrån vilket perspektiv du väljer att se det ur. Här handlar det också om vilka personer vi väljer som rådgivare. Det är väldigt lätt att välja rådgivare som vi vet kommer bekräfta det vi vill höra. Och så diktar vi ihop inom oss att det är sant för fler än jag säger samma sak. Bara för att många säger samma sak behöver det inte vara sant. Det kan lika gärna betyda att många bygger sitt liv på en lögn.

Teologer bråkar om vad som är sant enligt Bibeln. En del säger att det är fel med kvinnliga präster och andra säger att det är rätt! En del är emot att viga homusexuella och andra för. Vissa välkomnar homusexuella förhållanden medan andra fördömer dem och säger att det är synd. En del säger att barndop är fel och andra att vuxendop är att dra på sig en förbannelse. Och båda sidor har BIBELN som utgångspunkt och referensmaterial. Vem i hela världen kan jag lita på? Hur ska jag göra för att få veta sanningen? Det enda jag kan tänka mig är att själv läsa Bibeln och be den Helige Anden vägleda mig. Då kan vi själva finna vad som är sant och inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.