Singelbloggen

S I N G E L

Ordet singel är intressant. Här skriver VK om en Singelolycka och syftar här på att det var en person i bilen. En annan singel är den gamla singel-skivan. Namnet singel kom av att det endast rymdes en inspelning per sida. Sedan har namnet singel inom musiken förändrats och betecknar mer skivor med kort speltid. Idag köper vi enstaka låtar via Internet varför singel får en annan betydelse.

I tennis använder man också ordet singel – dubbel och även här syftar man på en person. Singel är också en grus-sort vi lägger på gårdsgångar. Här bestämmer storleken 0-64 mm att det är singel-grus.

De som inte lever i en kärleksrelation kallas för singel. Här kommer fokus helt plötsligt på inte – hon lever inte i tvåsamhet. I juridisk mening finns inget som heter singel utan då kallas vi för ogift eller skild. Det verkar som att normen är att vi ska vara två. Det är som att vi värderas utifrån om vi är sambo/gifta eller inte.

Singel kan alltså vara:

  • en musiklåt
  • en sorts grus
  • lever inte i tvåsamhet
  • en ogift person
  • en skild person
  • en möter en i Tennis

För de som lever singel och inte har en livspartner har ordet fått en större betydelse än så. Idag framställs ibland singel som "lovligt villebråd". När vi googlar på singel dyker det upp fantastiskt många dejtingförmedlingar med budskapet att du ska fläka ut dig på en sajt, få kontakt med massor av potentiella partners, välja och vraka för att sedan slå dig till ro med en av dem. Jag tycker att det är äckligt.

DN skriver att inga singlar är det frivillig och om man skrapar på ytan är alla singlar olyckliga. Det är en grov generalisering som blir felriktad. Om man skrapar på ytan hos vem som helst finns olycka och sorg. Idyllen om att leva lycklig och aldrig drabbas av olycka är en myt. Det livet finns inte.

Själv har jag haft två långa förhållanden. Ett på 12 år och ett på 9 år. Och det var verkligen en dans på rosor, både skimrande vackert och taggigt. Om jag var lycklig under dessa 21 år? Ibland ja, ibland nej. Jag är definitivt lyckligare idag än jag var då, men det har inget att göra med att jag är singel. Att jag finner mer glädje i livet beror på att jag har trygghet och stabilitet i mitt liv. Jag har ett tryggt socialt nätverk omkring mig och jag har JESUS 🙂

Sammanfattningsvis vill jag bestämt hävda att det finns fördelar och nackdelar med att vara singel. Precis som det finns fördelar och nackdelar att ha en livspartner!

2 kommentarer

  1. pierre

    Håller med dig i allt du skrev här UTOM när du beskrev dejtingsajterna med ”äckligt”. det är ju ett onödigt starkt utryck. Själv har jag inte sökt partner där (än), men jag förstår att folk vill leta efter ”lyckan” så var är felet om man har goda avsikter med dejtinggrejen? Gärna om du utvecklar din tanke här, kanske du ge mig perspektiv som jag ha missat 🙂

  2. Kicki Axengrip

    Svar till pierre (2009-09-23 15:56)
    Jo, det stämmer att det är ett starkt uttryck. Bra att du sa till! Jag var lite tveksam till att använda det men gjorde det ändå. Själv har jag varit singel i drygt 4 år och prövat nätdejting. Det jag vänder mig emot är att fokus blir på varandra som ”objekt” och att vi uppmanas att söka partner och hitta kärleken ”redan idag” eller på 5 minuter.

    I mitt sätt att tänka växer kärlek fram genom vänskap och att man först lär känna varandra ordentligt innan man tar steget in i en kärleksrelation. Det har hänt att jag inte alls levt som jag lär, men jag tränar än :-)Dock har jag visioner och försöker att lära mig.

    Att börja en ny relation med att granska varandra från topp till tå för att se om objektet är ”dugligt” är just vad nätdejting leder till i förlängningen. Utbudet av potentiella partners blir också gigantiskt. Men många tappar sitt värde genom att ständigt bli ratade om de inte är så snygga att deras bild lockar partners till sig. Vi lär känna en yta och inte ett djup. Det är detta som jag tycker är äckligt. Men visst kan det första mötet ske på Internet. Det behöver inte vara fel att finnas på en dejtingsajt. Risken är dock stor att det blir fel i längden tror jag.

    Hoppas mitt svar bringade lite ljus i frågan 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.