Singelbloggen

Krogen 24/7?

Idag diskuteras det vilt i VK om vi ska ha krogarna öppna ännu längre och ända in på morgonkvisten. Om jag hade fått frågan för några år sedan när jag själv fann nöje i kroglivet hade jag nog svarat JAAAAAAAA, VAD BRA! Men nu är jag inte som den jag var då. Idag har jag en NYKTER syn på livet och även på det här med krogen.

Genom mitt liv har jag sett alkoholens och krogens baksida. Dels har jag själv varit en party-pingla periodvis. Dels har jag ärvt missbrukar-genen och växt upp med alkoholen som barnvakt. Därför valde jag att lämna det livet. Jag lämnade en livsstil jag haft i drygt 35 år. Och det är ett beslut jag inte ångrat.

Alkoholens baksidor… Behöver jag ens nämna dem? Att leva med en alkoholist är som att leva med djävulen själv. Jag är uppväxt med 3 pappor. Den ena är min fulla pappa, det andra den bakfulla och det tredje min nyktra pappa. Jag fick inte lära känna min nyktra far förrän jag var ungefär 30 år. Vid den tidpunkten hade han varit nära att dö två gånger pga sitt missbruk, åkt in och ut på behandlingshem, krossat sin familj, förlorat sin fru, sitt jobb, gått i ekonomisk konkurs, försatt mamma i konkurs och förlorat alla sina vänner. De vänner han hade när allt var som värst lever inte idag. De söp ihjäl sig helt enkelt.

Det var bara de sista åren som människor utifrån kunde se att pappa var alkoholist. Under alla år lyckades han hålla det dolt för arbetsgivare, kunder och kollegor. Och så är det för de flesta alkoholister. De tycker inte att de super mer än andra. Vissa kan festa ganska hårt och klara sig. Medan andra utvecklar alkoholism. Det går inte att i förväg veta vilka som kommer drabbas.

Historien om pappas alkoholism är ingen hemlighet. Han berättar själv om den via sitt jobb som behandlingsterapeut och har även varit med i TV4 Gokväll. Så det är inga familjehemligheter jag avslöjar här. Pappa blev nykter och började arbeta med att rehabilitera missbrukare. Han har fått tillbaks sin familj och nya nyktra vänner. Julen 2006 firade vi vår första kristna jul tillsammans med en kristen familj. Det var också vår första NYKTRA jul. Istället för att pappa somnade full under bordet (vilket han gjorde ofta under min uppväxt) sjöng vi psalmer och bad till Gud.

Så tillbaks till frågan om längre öppettider på krogen: NEJ TACK!

2 kommentarer

  1. Erika

    Det var på tiden att det görs något åt detta, klart det skall vara öppet längre man slipper stressa ut på krogen för att ens komma in, samt slipper man köerna. Alltid är det på slutet man börjar få roligt och då stänger det. Jag stödjer detta fullständigt..

  2. Mikael

    Fick faktiskt tårar i ögonen, mest i slutet av inlägget, underbart att få ”ändra” på julens innehåll inom familjekretsen, dessutom till det bästa man kan ändra det till, ett liv med och jul med Jesus i centrum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.