Singelbloggen

Muterat infulensavirus

Idag får vi läsa om att influensaviruset muterat. Det känns ju obehagligt att läsa. Men frågan är om detta är något nytt?

Redan för ett år sedan berättade en läkare på Intensivvårdsavdelningen på Huddinge sjukhus att de vårdade en patient med muterad sjukdom. Jag minns inte om det var virus eller bakterier. Men jag minns att läkaren lät ganska desperat och sa "Vi vet inte vad vi ska göra för det finns inget botemedel!". Och i nästa andetag – därför går jag inte i närheten av din pappa (som låg i respirator pga komplikationer efter en operation). Att smittas av något nytt i en sådan situation leder inte till något gott. Att vårdpersonal överför sjukdomar mellan patienter verkar också ha uppmärksammats mer nu för tiden. Och bara risken att det kunde ske gjorde att personalen "isolerade sig" från vissa allvarligt sjuka patienter.

Muterade sjukdomar som saknar botemedel har vi hört talas om förut. Det är ju därför vi inte ska äta så mycket antibiotika/penicillin. Och att svininfluensan muterat är ju helt naturligt med tanke på hur många som kommit i kontakt med den. När en sjukdom sprids snabbt går det ju fortare för den att mutera. Nu är jag inte alls sakkunnig utan skriver bara mina egna tankar kring ämnet.

När jag kom hem från BB med min nyfödde son hade hans syskon vattenkoppor. Jag hade haft det som liten och bar troligen på antikroppar. Den lille killen fick inte vattenkoppor. Men när han var 3 år inträffade något märkligt. Och det krävdes åtskilliga läkarbesök innan någon kom på vad det var. Han fick BÄLTROS direkt istället för vattenkoppor. Det brukar man kunna få om man en gång haft vattenkoppor dvs vuxna patienter. Att barn får det är (eller var) väldigt ovanligt. Jag tror ju att han blev immun mot vattenkopporna via bröstmjölken så för mig var det inte alls konstigt. Han har ärr än idag efter bältrosen fast han är vuxen.

De jag känner har en benägenhet att råka ut för det mest osannolika och sådant som "aldrig brukar hända". Att säga så till mig är samma sak som att säga att det kommer ske. Jag har hur många exempel som helst. Exempelvis Binjureinsufficians av att inhalera cortison, Mastodoit,  Sklerdomi, återkommande njurbäckeninflammationer trots antibiotika och operation av urinvägsreflux (ledde till bestående njurskador), akut allergi mot narkos, anafalytisk chock, vårdads i ECMO två gånger. Och så vidare och så vidare….  För er som inte är medicinare kan jag berätta att flera utav dessa är allvarliga tillstånd och vissa även livshotande. Hu!

Det finns så vansinnigt mycket hemska sjukdomar vi kan råka ut för. Det bästa är nog att försöka leva i en så FRISK värld som möjligt. Att prata för mycket om det sjuka och riskerna kan ju göra en sjuk. Finns det ingen i vårt län som har blivit lyckligt botad från en allvarlig sjukdom? Har vi inga positiva nyheter att gotta oss i?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.