Fjärde gången gillt!

Det är alltid en bra idé att testa nya saker ett tag innan det ska användas. Ingen av oss brukar vara sådär överdrivet duktiga på att följa det, men för en gångs skull bestämde jag mig för att prova göra en chokladboll flera dagar innan de skulle vara klara – vilket visades vara en väldigt bra idé. Enligt videon vi länkade i förra inlägget så skulle chokladen smältas, hällas i bollen och efter en halvtimme i frysen gå bra att öppna. Det visade sig inte vara riktigt så lätt.

Försök 1: Smälte lite spillbitar av mörk- och mjölkchoklad, hällde i bollen och vred runt tills den täcktes, la i frysen. 30 min senare öppnade jag bollen så försiktigt jag kunde. Resultatet:

image

 

Försök 2: Tänkte att bollen kanske behöver smörjas in med lite fett för att den ska lossna så smörjer insidan av kulan med ett tunt lager rapsolja. Häller i den återigen smälta chokladen, vred runt tills den täcktes och la i frysen. 30 min senare blev resultatet exakt samma som försök 1.

Beger mig därför ut på internet för att se vad lösningen kan tänkas vara. Jag hittar ett forum där just denna fråga diskuteras. Ett inlägg skrivet av någon som låter som att personen vet vad den pratar om säger att mörk- och mjölkchoklad måste tempereras för att släppa från kulans kant men att vit choklad går bra utan temperering. Skönt, tänker jag, som aldrig tempererat choklad förut och inte kände mig jättesugen på att börja. Bollarna skulle ju ändå vara i vit choklad. Skribenten råder också att bollen absolut inte får innehålla något fett samt att det är bäst att låta chokladen stelna i kylen. Sagt och gjort.

 

Försök 3: Diskar ur bollen ordentligt, smälter vit choklad, häller i bollen och vrider runt, lägger i kylen. Några timmar senare öppnar jag bollen så försiktigt det bara går. Resultatet:
image

 

Försök 4: Inser att jag måste svälja det sura äpplet och testa på att temperera chokladen. Sagt och gjort, följer dessa instruktioner för imp-metoden. Häller den tempererade chokladen i bollen, rör runt, lägger i kylen (för säkerhets skull) och tadaa! image

Bara att använda en varm sked för att jämna ut kanten som blir i skarven. Perfekt!

P.s. Efter ytterligare försök kan jag meddela att med tempererad choklad går det utmärkt att lägga bollen i frysen. D.s.

 

3 kommentarer

  1. Pingback: Smältande chokladboll | sockerchock

  2. Birgit

    Hej Sockerchock!

    Var köper man bollen som du fyller med choklad?

    Birgit, hemkunskapslärare med väldigt kreativa elever

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.