Remissen kommer

Dagen innan min jag ska träffa läkare för att diskutera hur jag mår och hur jag tillfrisknar anländer remissen från neurokirurgen. Man vill ta en tydligare bild av min hjärna och innan dess måste jag lämna blod och vägas och ange om jag är diabetiker. Jag går från läkaren direkt till labbet och lämnar de prover som behövs.

Två dagar senare kallas jag till datortomografi veckan efter.

Kan det gå så fort, tänker jag. Annars hör man mest om folk som väntat i all evighet på att få hjälp. Jag läser lite på nätet om aneurysm i hjärnan och konstaterar att det mest står om hur man behandlar dem när de har brustit. Det är ju inte så konstigt i och för sig. Vi har ju ingen rutinmässig datortomografering av hjärnor i Sverige.

Aneurysm är en försvagning i kärlväggen som gör att en "bubbla" bildas på blodådern. På 1177 läser jag att det beror på att några av kärlväggens lager brutits ner. Om de sitter i hjärnan och växer kan de påverka syn och känsel i ansiktet. Högt blodtryck är inte bra att ha om man har ett aneurysm.Jag är överviktig och har en mor som haft högt blodtryck, men enda gången jag haft högt blodtryck var första gången jag skulle gynundersökas och då antar jag att de flesta skulle ha höjt blodtryck.

Jag hittar en behandling från 1937. Öppna huvudet, ta bort aneurysmet och sy igen ådern. Sedan början av 90-talet använder man en lindrigare metod. Man går in via ljumsken via ådrorna och lägger in en stent – som en spiral av metall som håller upp kärlet och sedan stänger man av aneurysmet med metalltråd. Coiling.

Detta berättar läkaren redan i Östersund. Återigen visar hjärnan hur selektiv den är. Jag hör bara den del som handlar om stenten. Min sabo hör bara den delen som handlar om hur man stänger av aneurysmet. Sicken tur att vi var två och kan lägga i hop informationen efteråt. Att jag hör stenten beror troligen på att jag känner människor som fått stenter inopererade i aorta till följd av aneurysm. Men det är ändå fascinerande att min hjärna säger mig att jag hörde allt läkaren sa…

Jag vilar i alla fall trygg i att vårdapparaten fungerat. Bilder och brev har anlänt till Umeå från Östersund.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.