”Arbeit macht frei”

Ibland har svt riktigt bra dokumentärer. Igår tog jag mig titta på den här som handlar just om Förintelsen och som många pratar om, just bara pratar eller slänger ur sig en fras ”Glöm inte Förintelsen” och där man i verkligheten kan ha en helt annan syn på just människor som inte anses tillhöra just den grupp som de tillhör eller står och agerar för.

Just ett sådant exempel kan vara under Reinfeldts regering, den s k Alliansen med samtliga borgerliga partier (L, C, KD och M eller Nya Moderaterna som de tog sig) var ansvariga för – Arbetslinjen. Jämför vi nazisternas ledgångsord ”Arbeit macht frei” finns vissa likheter med Arbetslinjen.

Om folk i för stor utsträckning inte arbetar så visst blir ett land svagare med de beräkningsprinciper vi nu har. Samtidigt kan man undra när man skiljer på arbete och arbete. En relativt högt uppsatt person, bara titeln gör att ingen ifrågasätter vad denne gör, varifrån denne får sina inkomster. Skulle vi alla resonera så att bara den som har höga inkomster är värda mer än andra utan att ifrågasätta hur de kom till eller vad denne utövar. Som exempel kan vi ta Trafikverket och kaoset på E22. Det kanske inte är det värsta, det torde finnas många fler där man har olika uppgifter men verkar mer intresserade av sin egen existens och hur bra man här har.

Man mår dåligt när man ser hur människor behandlades. En systematisk och planerad utrotning och själva levde de i högsta välmåga. Hur kan man försvara något sådant idag, inte ens tro på det är sant?

Människor (inte alla) verkar ha attityden de ska underordna sig andra, någon annan, något annat parti. I Sverige får man tycka vad man vill (inom vissa gränser) och inte ens kungen behöver man vara underordnad. Så resonerar jag i alla fall.

Se på alla idrottare / sportutövare, kalla det stjärnor hur kommer de sig upp, blir bra inom sin gren. Det är för att det finns ett go och att de vill framåt. Det kan gälla vad som helst. Ingen ska bestämma över mig, det är min attityd. Sedan kan även jag göra misstag. Jag tänker inte låta mig hunsas med, även om det kostar.

Översitteri i alla former, oavsett vem utövaren är ogillar jag skarpt.

Jag är inte beredd ändra min medfödda attityd.

4 kommentarer

  1. brorson

    För hundra år sedan föddes man in i överklassen, medelklassen eller underklassen, som bestod av både småföretagare och arbetare, som i och med industrialiseringen blivit den snabbast växande delen av underklassen: arbetarklassen. Eftersom arbetslösheten var ett gissel för arbetarklassen, var en arbetare utan arbete ingenting konstigt. Tillhörde man arbetarklassen var man en arbetare (om man inte tillhörde de fortfarande ytterst få arbetare som lyckats byta klass)-

    Reinfeldt kom på ett fiffigt sätt att vända arbetare mot arbetare, beroende på om de hade jobb för tillfället, eller inte. Han tog också hjälp av journalister, som ständigt pratade om den vita delen av den amerikanska arbetarklassen som ”den vita medelklassen”. Reinfeldt lyckades med dessa journalisters hjälp lura i svenska arbetare, som hade jobb och lön, att de hade blivit medelklass – och hade dessutom fräckheten att utnämna sig själv till arbetare. I själva verket var han löntagare. Löntagarna kan sägas vara ett skikt, som skär genom alla tre överklassen. Faktum är ju att många kapitalister tar ut den del av vinsten, som de använder till privat konsumtion, som lön till sig själva.

    Det här sättet att trolla bort arbetarklassen och göra arbetarna till en del av samma grupp som företagsägarna, kallas korporativism och är en bärande del av fascismen – den ideologi som grundades av den italienska diktatorn Mussolini. Den främsta företrädaren för korporativismen som idé är idag Elon Musk, med sina krav på absuout lojalitet från de anställdas sida. Tesla-strejken handlar om mycket mer än lönebildningen, bl.a. tystnadsplikt om fel på företagets produkter och gemensam kamp mot fackföreningarna.

    Men vi svenskar är alldeles för rätta att säga sanningen, Tesla-strejken är kamp mot ny-fascismen. Och var inte Reinfeldts försök att ställa de konventionella klass-begreppen på huvudet också en vandring i gränstrakterna till den konventionella fascismen? Sossarna, som alltmer hade utvecklats till ett övre medelklassparti, teg om att Reinfeldt knyckte Socialdemokraternas halva partinamn (som fortfarande är Arbetarepartiet Socialdemokraterna). De verkade närmast glada att slippa förknippas med arbetarklassen – sina tidigare kärnväljare.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Ingen dum analys. Att Reinfeldt, med stöd från de andra (borgerliga) försökte (luras) tro han stod på arbetarens sida, främst genom de skattesänkningar de fick. Att de fick några hundra mer i månaden eller upp till tusen var ingen jämförelse med vad de riktigt höginkomsttagarna fick. Pensionärer, sjuka och gravida särbehandlades och de är inte inte i majoritet när det gäller röstfiske och vägen till makten som Reinfeldt och främst De Nya Moderaterna var ute efter. Att låtsas som de var den nya Arbetarpartiet. Hur låter det nu bland Moderaterna? Återigen är det sänkta skatter och för vilka? Vad kostar sjukvården om du blir sjuk och måste läggas in på sjukhus, inte några hundringar i månaden väl eller en tusing. Det tänker man knappast på och så länge du är frisk och vital då känns det välkommet med några hundringar eller en tusing mer i månaden.
      Att sjukvården kan ha sin brister (regionerna) är en annan sak och vi måste även tänka på vad pandemin kostade. Pengar som staten delade ut som de knappast fått igen, kanske bara en bråkdel. Hur mycket offrade inte vårdpersonalen också, nu kanske många måste gå p g a av de underskott många regioner har och sägas upp. 24 miljarder sägs det totala underskottet vara. Är det läge nu för skattesänkningar???

  2. edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

    Jag vill också påstå Reinfeldts regering lade grunden till hur vi fått. Främst den gängkriminella delen. Han var också till stor del ansvarig för nedrustningen av försvaret. Att sedan sossarna inte förmådde ändra politik är följden av hela detta vi nu upplever.
    Ungdomarna som under Reinfeldts tid föddes och senare växte upp är de vi nu ser (de flesta) som blivit gängkriminella. Nu är tonen en annan, även bland sossar. Sätta in, hårdare straff och bakom lås och bom. Det är ingen bra utveckling vi ser i landet och efterslängarna av den politik som förts. Värre kan det naturligtvis bli om landets kassor töms. I slutändan har vi väl ingen (fri) sjukvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.