Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Motorstadium!

Detta projekt hankar sig mycket trögt framåt enligt mig själv!
Vecka28 var VMS lovat ett möte men det lyser med sin frånvaro, förhoppningsvis har det inte fallit i glömska utan det har mest troligt blivit skjutit framåt i tiden litegrann.
När det gäller motorsporten i Vindeln har det alltid varit ett massivt motstånd mot detta från en del grupper. Jag hoppas på en motorstadium därför att.

1. Motor intresserade ungdomarna har någonstans att utöva sitt stora intresse ’lagligt’

2. Äldre motor intresserade har någonstans att utöva sitt stora intresse ’lagligt’

3. Vi får mindre buskörning på byn!

4. Förhoppningsvis skapar det fler arbetstillfällen!

5. Sverige kanske kan få fram fler duktiga internationella förare

6. VMS har en möjlighet att få hålla på med det dom egentligen ska syssla med!

Men nu kommer det jag tänkt på och pratat med några om!
Kanske VMS skulle ge upp satsnigen på Degröns plantskola!

VMS kanske skulle se över möjligheten att göra verklighet av sina planer uppe på Buberget istället. Som det har sett ut dom senaste åren har snötillgången satt käppar i hjulen för nuvarande arrendator. Om man förutom utförsåkning på vintern även skulle kunna hålla på med motorsport under vår, sommar, höst och till en viss del även på vintern (Backrace med snöskoter)så kanske Bubergets att vara eller icke vara skulle kunna lösa sig.

När nuvarande arrendator har tänkt sluta kanske till och med VMS eller en kombination av flera klubbar tar över hela rubbet och kör både utförsåkningen på vintern och bilsport, motorcross och Enduro på den övriga tiden.

En fördel till som jag ser det är att det hamnar på andra sidan berget i förhållande till Vindeln, med andra ord kommer inte allt för många personer att bli störda av eventuellt buller som kan uppstå.

Om jag tänker efter så gränsar mitt jaktområde mot marken men jag tycker motorbuller bara är härligt!

Tror att detta skulle vara fullt möjligt med rätt engagemang och tillmötesgående personer!

Denna fråga ger jag inte upp förrän den är utred!

Motion till Kommunfullmäktige angående denna fråga är på väg!

/ Sunken

11 kommentarer

  1. Motorintresserad

    Det här var ju i alla fall en kreativ tanke, inte bara gnäll. *s*
    Frågan är hur den går ihop med tidens miljö- och klimatkrav. Men det är klart, mycket av motorsporten använder idag miljövänliga bränslen.

  2. Inte miljöpartist

    Går inte att förneka miljöaspekten.

    Hur än roligt och kul det skulle vara med ett motorstadium, så går det lite emot dagens krav på minskade utsläpp och dylikt.

    Så, de känns inte som en livsviktig fråga. (Men vore riktigt roligt ändå…)

  3. EKL

    En mycket bra idé..
    och när det gäller miljöutsläppen så blir det nog bara marginellt MER utsläpp med en ny motorbana.. avgaserna blir bara mer ”lokalt koncentrerade”.. dvs mindre buskörning ute i den övriga naturen och inne i byn..

  4. Jocke Henningsson

    Bra idé Micke!
    Kanske Vindeln kan profilera sig som en motorsportskommun i framtiden?
    Förutom dina tankar så kanske det även går att ordna evenemang och tävlingar i Åmsele på gamla flygbasen. Dragracing vore ju kanon och även någon typ av banracing?

    När man börjar prata om motorsport så kan man ju knappast undvika att tala om miljöaspekten i det hela.
    Visst är det så att det är förbränningsmotorer det handlar om och därmed också utsläpp. I ”min” sport (dragracing) så är det fler och fler som använder sig av E85 (Etanol) vilket trots allt räknas som miljövänligare bränsle och det är väl bra, eller?
    Trots allt så orsakar vi utsläpp men hur mycket utsläpp orsakar inte ”vardagsbilisten”? Eller dom som håller på med andra sporter?
    Jag ska ta mig till och från tävlingar, men det skulle jag ju göra även om jag höll på med någon annan sport. Däremot så har jag inga träningar flera gånger i veckan som t.ex. en fotbollsspelare har. Den enda träning vi kan utföra är just tävlingarna, eftersom det varken finns eller går att köra på andra ställen.
    Under själva tävlingen (2-3 dagar) så gör jag av med mindre än 10 liter bensin och det är ca 5-6 tävlingar/år. Så min nedsmutsning av miljön rör sig om 50-60 liter bensin (2009 blir det etanol för mig) per år för både ”träning” och tävling.
    Det skulle vara intressant att veta hur mycket bränsle som t.ex. en fotbollsspelare i div. 4 gör av med per år, i resor till träningar och matcher.

  5. Christoffer

    Miljöaspekterna förstoras upp enormt mycket inom motorsporterna. Näst efter vardagstrafik så är väl motorsport en av orsakerna till miljön idag om man frågar dessa aktivister.
    Sen vad en vardaglig person åstadkommer bara genom sin livsstil (utan bil) är tydligen försumbar enligt dessa miljöaktivister.
    Sen är det väl också försumbart att ha privatplan till politiker eller vad övriga idrottare orsaker med dagliga Sverige-runt-resor.

    I alla fall så tycker jag att det är ett bra förslag (även om det kan bli lite svårt med Vindelns tajta budget). Vindeln behöver utvecklas och då krävs det lite mer än några byggnader som liknar djur eller plattläggning utanför kommunhuset.

    Sen är det väl också vidare känt att utan ungdomar så stannar utvecklingen av samhället totalt och övergår sakta men säkert till ett enda stort äldreboende…

  6. motorintreserad tjej

    jag tycker att detta är en mycket bra idé det är väldigt många som är och kör runt i vindeln på kvällar,helger och när de inte har något annat att göra helt enkelt detta skulle faktiskt vara något som många skulle tycka vara en bra idé, vi får kankse bort alla eller åtminstone många från småvägarna i vindeln och inte bara det, det är ju hur kul som helst att kanske bara fara upp på buberget för att titta när de är och kör jag ser bara posetivt på detta MYCKET bra helt klart att det skulle bli en hitt

  7. Bubergare

    Jag tror inte att förslaget är genomtänkt riktigt.
    Dom som har varit på Buberget vet att det bara finns myra och berg.
    Det kommer att kosta oerhörda pengar att åstadkomma att göra banor för olika ändamål.
    Låt vårat Buberg vara en skidan läggning.
    //Umeåbo

  8. Jesper

    Har ni tänkt på hur dåliga vi människor är för miljön, vi verkar bara förstöra med våra utsläpp. Är det inte lika bra att utrota mänskligheten så vi blir av med alla hemska koldioxidutsläpp?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.