Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Titta på den politiska ledningsorganisationen!

Majoriteten har i många år trots våra påtryckningar inte ändrat inriktning på det ekonomiska synsättet, dom har tydligen trott att allt ska rulla på som det alltid ha gjort.
Vi har i åtskilliga fall försökt få igenom olika förslag som man kunnat bespara på utan att försämra ytterligare för socialas verksamhet utan resultat. Det får vi acceptera med tanke på att vi inte bestämmer men, ’något’ kan man tycka dom kunnat ta till sig!

Man ser nu tydligt vart C & s har ställt till med.
Vi har haft samma penga påse att fördela ur men vi har velat göra förändringar inom alla områden och inte bara inom sociala. Det man kan tycka i efter hand är att vi inte kanske jämt varit så tydliga med vad vi har velat, men nu kommer det att blir förändringar på detta. (Allt som sägs ska till protokollen!)
P-O:s resonemang om att vi ska ha 2% på sista raden i överskott stämmer, men vi kan inte ha en buffert om inga pengar finns upplysnings vis. Vi kan få pengar över det vet jag. Men jag och mitt parti vill inte skära ytterligare i sociala, En liten besparings möjlighet finns inom utbildning och fritid. Men det räcker inte på långa vägar.

Vad finns då kvar att spara pengar på kan man fundera?

Vi får inte glömma bort att vi har legat i en kraftig högkonjunktur i många år. Trots detta har Vindelns ekonomi i princip kollapsat. Hur ska det nu bli när det blir lågkonjunktur?
Jag känner mig inte tillfreds alls när det ena varslet efter det andra kommer från våra industrier. Det kommer att innebära mindre skatteintäkter, ökande försörjningsstöd till de som inte kommer att ha råd med hushållsekonomin och ökad utflyttning mm.

Men mig veterligen finns det inga extra pengar för den kommande lågkonjunkturen!

För att få snabba men dock små besparingar så måste vi se över nämnderna och dess administration anser jag. Lägg miljö och bygg under Umeå, Lägg utbildning & fritidsnämnden under kommunstyrelsen och slå ihop näringslivs utskottet och Kommunstyrelsen arbetsutskott till ett utskott. Vinet under Vibo slåss vi fortfarande för. Besparingen på detta är i första hand politiker men bör innebära mindre chefs tjänster också. Även den tekniska avdelningen kan tittas över. Kanske vatten och avlopp går att samköra med Umeva?

Vi bör även titta på den politiska ledningsorganisationen. Just om denna förändring törs jag inte skriva nåt om av olika anledningar.

/ Sunken

PS: Vill påpeka att det jag skriver om inte räcker på långa vägar men vi får se det som en första hjälp på vägen mot sundare ekonomi i vår kommun.

10 kommentarer

  1. Majja

    Mikael, att jämföra kommuner rakt av med vinstdrivande företag funkar inte. Em myndighets utveckling följer inte konjunktursvängningar på samma sätt som marknadsorienterade företag. En myndighet har skyldigheter och förpliktelser medan ett företag kan välja vad det vill producera. Det finns intressanta kurser i ämnena nationalekonomi, statsvetenskap och företagsekonomi om du har tid över, men det kanske inte ditt frenetiska bloggande ger möjlighet till?

  2. Nationalekonomen

    Menar du att en lågkonjunktur inte påverkar en kommun majja? i så fall lär du läsa på ytterligare. Mer arbetslösa= Mindre skatt ganska lätt mattematik

  3. Malin

    Jag förstår inte vad du menar! Menar du att när det blir lågkonjumtur så går kommunerna bättre? Om inte vindelns majoritet fattat att dom förstört får oss vanliga vindelbor så är det väl bra att nån försöker förklara för oss hur illa ställt det är eller hur?

  4. En riktig sosse

    Nationalekonomen lyckades konstatera att mer arbetslösa=mindre skatt, det var ju bra jobbat! Klara t.o.m jag av som är verkstadsarbetare.

    Däremot oavsett hur många arbetslösa det finns i en kommun, har kommunen skyldighet att utföra vissa förpliktelser.

    Alltså kan man inte jämföra en kommun med ett publikt aktiebolag. Ett företag skulle måsta skära ned tills de att siffrorna på nedersta raden såg bra ut. Det kan inte en kommun.

    Däremot kan en kommun öka intäkterna genom att höja skatten.

  5. En riktig borgare (centerpartist)

    Alltid sossarnas lösning på problemet. Höj skatten! Vi höjer skatten så vi blir högst Sverige då får vi se hur det går.

  6. Hopparen

    Det är kommunstyreslen idag i Vindeln, undra om sunkens bloggande får effekt? Man kan hopas på det i alla fall för vindelnds skull

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.