Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Dåliga förare!

Vill inte va med om!

Fick var med om en ganska så olustig händelse för nån dag sen.

Hade varit inne på Komatsu i ett möte och var på väg till skogen igen.
När jag kom upp bredvid NUS så håller dom på med omläggnings arbeten där så lite rörigt var det med trafiken i korsningen upp mot NUS.

Hur som helst kom en äldre farbror i mötande trafik körandes i sin bil, och helt plötsligt svängde denne upp mitt på en refug och blev där stående mitt i vägen.
Jag slog i varningsblinkers och gick fram till farbrorn och frågade om han mådde bra. Svaret jag fick var att han svängde för sent (ca 6m). Jag frågade om jag skulle hjälpa honom att komma sig ur den något kniviga situationen, inte ett svar fick jag!
Jag sa åt honom att lägga i backen så jag kunde dirigera honom bakåt så att han kunde svänga in i korsningen.
Problemet var att jag fick sträcka mig in och lägga i backen åt honom skärrad som han var, när han då äntligen började backa så hade tålamodet för en del bilister tagit slut så det blev en massa tuttande och ruskigt idiotiska omkörningar.
Mitt i all stress så kom en linjebuss och skulle försöka pressa sig i mellan bilen och det lilla utrymme som var kvar , då brast mitt tålamod och näven flög upp i luften chauffören fattade min gest och lugnade ner sig så att farbrorn kunde backa där ifrån och senare fortsätt upp mot NUS.

Eftersom att min stressfaktor låg en bit över 100% så tänkte jag inte riktigt klart i denna situation, jag skulle med facit på hand bett farbrorn kliva ur så att jag fick köra undan bilen åt honom och sen kontakta polisen. Men gjort är gjort som man brukar säga!

Hur som helst efter att mitt humör börjat svalna så ringde jag polisen och bad dom köra upp och se om dom kunde hitta farbrorn så att han inte var sjuk eller nåt annat hänt honom.
Med andra ord ansåg jag efter allt tumult att en sådan person inte ska få framföra en bli.

Gammal blir vi alla och en del äldre håller sig själva som mycket duktiga förare trots att dom egentligen är hemskt dåliga.
Många anhöriga växer också in i tron att pappa eller mamma som kört så länge aldrig gör nåt fel. Men vi måste inse att någon gång kommer allting till ett slut även för våra egna föräldrar. Just i det nämnda fallet vet jag inte om denna farbror hade några anhöriga som kan hålla koll på han men hur som helst måste lagarna tittas över så att dåliga förare kan plockas bort från vägarna.
Trafik olyckor är inte trevliga för de drabbade och de anhöriga, och jag vill att alla ska slippa dom i möjligaste mån!

Efter denna uppsats har jag några funderingar.

1. Har inte läkare skyldighet att anmäla till polisen om dom anser att någon inte kan framföra ett fordon?

2. Är det inte på tiden att vi får tillstånd ett enklare kör test på de som har passerat en viss ålder?

3.Är det inte på tiden att vägverket ser till att införa en test som återkommer varje år efter en viss ålder?

4. Finns säkert fler förslag men kommer inte på nåt fler för tillfället.

5. Man är inte dum om man anmäler en förare som kör uselt! Utan snarare snäll mot alla andra medtrafikanter.

6. Prata med anhöriga om ni ser att dennes förälder eller någon annan anhörig kör konstigt!

Jag kommer att uppmana mina barn och anhöriga att kasta bort nyckeln inklusive reserven om jag missar en infart i torrt väglag med 6meter eller gör nåt annat idiotiskt uppenbart misstag i trafiken.

/ Sunken

7 kommentarer

  1. Lycka till

    Rådigt ingripande, Sunken. Bra att du gjorde något alls, även om du kände det sisådär mitt i eländet. Många sitter på stjärten och tittar i liknande lägen. Kanske möjligtvis får upp handen till signalhornet.
    Tror att du med åren kommer att formas till en allt bättre politiker. Handlingskraftig har du redan bevisat att du är. Omtänksam också, även om alla inte tror det. 🙂

  2. Martin

    …. tror du kan ge mig din nyckel direkt för jag tror inte du vill ha dom uppräknade här. ;-))

    Ps: Ska i ärlighetens namn nämna att det nog inte beror på att du är gammal utan snarare på att du är ung.

  3. Mattsson

    ….Sundsvall för 10-12 år sen….du kom ju nästan fram…och det gick ju bra till slut, tack och lov……ska vi gå över på skoter nu kanske… :)….. JACKSGROPA, say no more 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.