Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Missbruksvård!

Jan HalaskaÄr absolut ingen expert på området, men effekterna av ett missbruk kan jag se lite grann av här och där.

I Vindeln har vi tyvärr en del ungdomar som fastnat i missbruk(Narkotika). Det har gått så långt för dessa att det har börjat med inbrott och annat skit för att finansiera sina problem.

Nu har en del av dessa blivit omhändertagna, och några har fått kännbara fängelsestraff.
Deras livsöden är hemskt tragiskt och man har svårt att förstå att de hamnar där när man själv från barnsben fått höra att man inte ska beblanda sig med sådana preparat. Men det är inte om detta jag egentligen tänkt skriva om i denna blogg, men jag ville bara nämnda det. Jag får ändå hoppas att de som fastnat i skiten tar sig ur det på ett eller annat sätt.

Nu till det jag vill skriva om.
Jag vill att staten ska stå kostnaderna för vården av missbrukare inte kommunerna.

All skatt från alkoholen behåller staten!

Om en kommun får ett LVM fall på sitt bord får de betala oavsett om de vill det eller inte.

Men inte en krona från staten får vi!

Helt fel enligt mig själv. Narkotikan får inte staten in några pengar på då hela den handeln sker på den svarta marknaden, men alkoholen får de in miljarder på. Effekterna av ett missbruk ska enligt mig betalas av staten oavsett om man missbrukar narkotika eller alkohol. Och ett av argumenten är just det att kommunerna inte har resurser att klara av detta själv.

Tragiskt att man ska prata om pengar när det gäller vården av missbrukare, men tyvärr är de så det är.

Inom vår kommun skulle det innebära ett par miljoner som vi kan lägga på annan verksamhet om staten skulle ta sitt ansvar när det gäller dessa frågor!

Har vid ett tillfälle träffat vår riksdagsman härifrån AC och framfört samma åsikter, hoppas att han har det högt upp på sin dagordning.

Finns mycket man kan skriva om när det gäller detta bekymmer, men jag stannar här för tillfället.

/Sunken

Här kan ni läsa om
LVM

Missbruks- och beroendefrågor

16 kommentarer

  1. Jens

    Jag tycker att kommunen ska stå för kostnaden för vården! Det är ju bara för att du vill spara pengar för kommun så Vindeln ska få bygga något annat som du tycker är mer intressant, som kanske en crossbana??
    Ne absolut ska kommunerna få betala sånt själv. Ska vara likt så för alla.

  2. Ingen dum idé

    Borde du inte skriva en motion till ditt partis kongress?

    Driver du dina frågor lika hårt internt i partiet som i kommunen här på bloggen? Tveksamt.

    Eller ska (s) och (c) lokalt ordna detta också?

  3. Rätt skall vara Rätt

    Jag tycker du har fullständigt rätt den myndighet som tar in skatten skall stå för notan.Detta har inte sossarna lyckats förstå med sin tid i makten i 12 år.Det här är nästa fråga som Alliansen skall fixa och de pengar som kommunerna får loss skall vi andvända i kommunernas kärnverksamhet.

  4. Nils-Fredrik Sundling. Tvärålund (M)

    Det är i min värld solklart att den myndighet som tar in skatten skall ta hand om problemen.
    Alkoholskatt = Staten
    Spelskatt = ”
    Vägskatt = ”
    Med det sista menar jag att staten tar över alla kostnader som gäller vägar och gator i form av 90 % av kostnaden för kommuner och enskilda vägföreningar.

  5. ekb

    Vad är vägskatt för någonting?
    Själv betalar jag fordonsskatt, men är inte så naiv så att jag tror att den endast är till för att finansiera vägar och vägunderhåll.

  6. Nils-Fredrik Sundling. Tvärålund (M)

    Vägskatt i min värld är fordonsskatt,drivmedelskatt,moms på drivmedel,moms på fordon mm.Utöver detta skall vi betala försäkringar som täcker olyckerna.Ja som ni alla förstår så skulle en ändring av huvudman när det gäller vägar/gator hjälpa kommunerna en bit på väg när det gäller ekonomin.Om dessa skatter dessutom skulle klara andra utgifter för Staten så är ingen gladare än jag.

  7. ekb

    Ja nu var det ju inte för att märka ord som jag skrev inlägget, utan för att trycka på att det inte finns några ”öronmärkta” skattepengar. Man betalar inte fordonsskatt enbart för finansiera nybyggnad och underhåll av vägar, utan pengarna går in i statskassan.

  8. ...

    Jag håller med om att kostnaderna för missbruksvården borde ligga hos staten. Men inte av de anledningar som du anger, snarare tror jag att det skulle bli mindre godtycligt för vem som får vård eller ej… Är man missbrukare och bor i en kommun med dålig budget så är möjligheterna mycket mindre att få vård för sitt missbruk än om man bor i en kommun som har det bra ställt…att lägga missbruksvården på staten skulle leda till att det blev mer ”lika för alla”.

  9. Sunken

    När det gäller LVM så är det lika för alla oavsett vilken kommun de bor i. Länsrätten dömer enligt den och de som döms får den vård de föreskriver oavsett om det är en fattig eller rik kommun.

  10. insatt

    Rätt att det är Länsrätten som dömer. Men verkligheten är visst sådan att kommunens ekonomi påverkar ifall en kommun ansöker hos rätten eller inte. Tro inget annat!!

  11. Matts(s)on

    Min syn av detta är att på många mindre orter i detta avlånga land har det placerats ut behandlingshem, hit får vi de som har problem som vi kan hjälpa. Ett antal lyckas vi hjälpa ett antal återgår till missbruk. I en del fall så stannar de färdigbehandlade kvar i dessa orter, kan tänka mig att det kanske har med att göra att miljön är bättre etc etc.
    I fall en eller ett antal av dessa fd missbrukare faller dit igen så bekostar kommunen(vi) detta. Om jag inte har förtått detta fel så är behandlingshemmen statliga vilket innebär att det enda kommunen kan tjäna på dessa behanlingshem är skattepengar för personalen. Jag har hört att summan ska vara 1000000 kr/ vårdtagare och år.
    Så med andra ord är det en rejäl chansning att ha ett behandlingshem i sin kommun.
    Ett återfall kan slå sönder en liten kommuns budget vilket kan i sin tur betyda mindre personal inom skola och omsorg.
    Rätta mig ifall jag är vilse

  12. Bekymrad!

    Behandlingshemmens placering är nog inte det störst problemet för kommunernas ekonomi!
    Men du har helt rätt i de du skriver.

    En del av de missbrukare som är behandlade kan nog stanna kvar i kommunen och tyvärr återfalla i missbruk, vilket inte är bra! Men de ska ju få bo vart de vill så det är inget vi kan göra någonting åt.

    Utan det stora probelmet är att den förra Regeringen (S) tryckte in detta ansvar på kommunerna, det är inte fel att kommunerna har ansvaret utan det som är fel är att staten inte bidrar med pengar från de inkommna alkoholskatterna till kommunerna.

    Verksamheter som staten påtvingat kommunerna utan att ge dem ersättning för detta, det är det som är bekymmret.

    Tänk er själv om grannen köper en ny bil för 500tkr men det är ni som ska betala!

  13. ironisk

    Jaha, vi kan väl spinna vidare och tänka oss att det flyttar hit en arbetslös 5-barnsfamilj från Borås där flera av barnen har omfattande behov tex i form av assistent både skolan och hemmet samt andra behandlingskostnader som kan ”drabba” kommunen. Dessutom tar de med sig sina gamla föräldrar som behöver hemtjänst. Kanske är det bäst att vi inför ett prövningssystem. Bara friska skattebetalare till Vindeln!!

  14. tips

    Anmälan till Socialstyrelsen angående 12-stegsrörelsen

    Svenska staten, Sveriges kommuner och landsting anmäldes till Socialstyrelsen under torsdagen 2009-11-19. Som grund till anmälan ligger att personer systematiskt tvingats av olika myndigheter att delta på AA-möten och 12-stegsprogram, trots att detta strider mot de grund-läggande fri- och rättigheterna i svensk lag angående att ingen skall tvingas att delta i religiösa sammankomster eller sammanslutningar.

    Bakom anmälan står Sekt eller Botemedel som är ett initiativ som startades av en privatperson 2004. Sekt eller Botemedel har som huvu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.