Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Förstör inte föräldraledigheten ytterligare!

SunkenOskar och han försöker vi dela tiden för så mycket vi kan.

Läste dagens politiska fråga i dagens Expressen. Frågan löd: Ska vi lagstifta om längre pappaledighet?

Både Solveig Zander riksdagsledamot (C) och
Veronica Palm riksdagsledamot (S)
Svarade JA på den frågan.

Jag blir så in i vassen less på detta ständiga överförmynderi, Det är upp till föräldrarna att själva bestämma vem som ska vara hemma med sina barn. Som alla vet ammas ofta barnen den första tiden så det måste ju vara därför mödrarna är hemma längre eller hur?
Trots att jag ironiserar en del så förstår nog alla att detta är helt naturligt.
Hoppas nu mitt parti inte kohandlar om denna fråga, utan snarare ser till att den lilla styrning vi har kvar tas bort. De första 10 dagarna som är styrt för att pappan ska vara hemma tycker jag däremot ska få vara kvar, då en hel del behövs pysslas med i hemmet den första tiden. Tobbe Mattsson gled just in i datarummet, trots att han inte har barn håller han med fullständigt om det jag säger. Och han hoppas verkligen att Sossarna och Centern inte förverkligar detta.

Sen sa Tobbe också fler kloka ord som jag måste hålla med om och det var följande: För f.. gå från datorn när det är så här fint väder, så nu ger jag mig för idag ska med barnen och bada.

/Sunken

15 kommentarer

  1. Rysligt

    Det är väl bra att papporna får fler pappadagar? De 10 dagarna då papporna ska, enligt dig, ”pyssla” ett annat ord för obetalt arbete i hemmet. Är det så de nya moderaterna benämner det obetalda arbetet i hemmet…pyssel. Vilken rysare.

  2. Sunken

    Som sagt, varje familj ska få bestämma själva hur de vill fördela sina föräldradagar.
    Det tycker jag inte staten ska blanda sig i överhuvudtaget.
    Så jag tycker inte detta är någon rysare snarare sunt bondförnuft.

  3. Carro

    Verkligheten är den att sveriges pappor tar inte sitt ansvar för sina egna barn. Du tycker att det är överförmynderi när staten vill bestämma att papporna ska stanna hemma, men ifall papporna hade gjort det frivilligt hade vi inte behövt lagstifta om detta. Dela lika på föräldraledigheten och vi skulle lösa så många problem i samhället. Kvinnors löner skulle öka och kvinnor skulle få arbeta på lika villkor som män, barnen skulle få bättre kontakt med sina pappor. Karlar skulle förhoppningsvis inse att vi inte lever i en jämställd värld.

    LAGSTIFTA 50/50 delad ledighet!!!

    Sen skulle du Sunken nog inse att det är än lite pyssel med att ta hand om barn.

  4. Jocke H

    Jag vet faktiskt inte vad jag tycker är bästa lösningen på den här frågan. Till viss del så håller jag med dig Micke och tycker att det bör vara upp till varje familj att lösa detta på det sätt som är bäst för familjen, utan att staten lägger sig i.
    Jag vet inte vad statistiken säger om hur många dagar som papporna tar ut i genomsnitt, men kan tänka mig att det är färre än för mammorna.
    Ofta när detta ämne kommer upp så blir just jämställdhetsfrågan en stor anledning till att det bör lagstiftas (som Carro skriver) och därför vill jag hänga på just jämställdhetssnacket.
    Jag är ensamstående pappa med en son som är 2½ år och dessa fakta tycker jag inte är särskilt jämställda:
    1) De första 120 dagarna föräldraledighet som tas ut när barnet fötts är semestergrundande (inte de följande) och p.g.a. ammandet så är det ju oftast mammorna som är hemma just då. Så när jag var hemma 6 månader förra året så var det inte semestergrundande!
    2) När föräldrarna separerar så blir barnet automatiskt skrivet hos mamman.
    3) Mamman får automatiskt barnbidraget (trots att det är delad vårdnad) och om man ska dela på barnbidraget ska en blankett fyllas i och skrivas under av BÅDA föräldrarna. Detta innebär att om mamman inte vill dela barnbidraget så kan hon bara skita i att skriva på och hon får behålla hela barnbidraget!
    Varför delas det inte 50/50 om föräldrarna separerar (automatiskt)?

    Så, ska man börja tala jämställdhet i denna fråga som Micke bloggar om, så bör man nog kolla andra frågor också. Jämställdhetsfrågor tycker jag verkar enbart handla om att mammorna blir orättvist behandlade, men aldrig att papporna blir det.

  5. Martin

    Trams trams trams! Jocke H är inne på rätt spår, om man inte lever med varandra längre varför ska kvinnorna få plocka ut mer dagar än karlarna?

  6. Blomsterkungen

    Blir så otroligt less på raljerande inlägg av det slag som som detta utgör från dig Sunken. När ska du och vi andra män kollektivt förstå att sköta om barn inte är en syssla för endast den ena föräldern? Vad är egentligen ditt förslag? Att det ska fortsätta vara som det alltid har varit? Jag föreslår inte lagstiftning med 50/50 delad föräldraledighet, men uppenbart måste något göras för att vi män ska bli bättre på det här. Det handlar dock främst om en inställningsfråga för oss män, och till viss del för kvinnorna också.

    Noterat att du menar att mannen verkligen behövs hemma de första 10 dagarna då det finns en hel de som behöver pysslas med i hemmet under denna tid… Checkar du ut sedan eller?

    Vad gäller ensamstående föräldrar så måste naturligtvis reglerna för föräldraledighet harmoniseras så att dessa inte missgynnas på något sätt.

  7. Carro

    statistik:

    Föräldraledighet

    Sedan 1974 har Sverige haft en föräldraförsäkring där dagarna kan delas lika mellan föräldrarna. Men en förälder kan överlåta sina dagar till den andra föräldern, förutom 60 dagar som är reserverade för vardera föräldern. I de allra flesta familjer väljer mannen att överlåta en del av sina föräldraledighetsdagar till kvinnan.

    Männen tar ut cirka 20 procent av föräldraledigheten. 60 procent av männen tar inte ut någon föräldraledighet alls under barnens första år.

    Kvinnors och mäns uttag av föräldraförsäkringen skiljer sig också åt. Kvinnor sprider i högre grad ut föräldrapenningdagarna och förlänger på så sätt tiden hemma med barnet.

    Kvinnor tar också ut majoriteten av garantidagarna (80 procent). Garantidagarna är dagar med lägstanivåersättning, det vill säga 60 kronor per dag.
    Källa Jämo http://www.jamombud.se/omjamstalldhet/statistik.asp

  8. Sunken

    Blomsterkungen jag har för länge sen insett att man sköter barnen tillsammans så det behöver du inte upplysa mig om. Ursäkta att jag menar att de första 10dagarna är pysseldagar, men jag tycker det och det går med andra ord inte göra något åt tyvärr. Under dessa dagar försöker man göra sitt bästa så att mamman och barnet ska få det så bra som möjligt dessa dagar, ofta har de hemskt ont och behöver en som passar upp dem, att vara hemma dessa dagar det tycker jag inte är fel helt enkelt.
    Jag skulle gärna se att man kunde ta ut föräldradagar samtidigt så att man tillsammans fick vara med barnet de första åren.

    Däremot de Jocke H skriver om är något som måste tas i! Kvinnorna har rejäla fördelar vid separationer och detta måste det bli skillnad på.
    Allt som sker per automatik vid en separation blir till kvinnans fördel, och jag hoppas att de som lagstiftar tar tag i detta för att jämställdheten ska bli bättre. Om inte annat ska jag försöka göra allt vad jag kan för att få till en förändring.

  9. Sunken

    Carro! Tror inte problemet ligger i föräldraledigheten om männen är hemma eller inte.

    Det är snarare löneskillnader mm som är problemet. Om mannen har 25000kr/mån och kvinnan har 15000kr/mån då tror jag de flesta familjerna försöker se till att den som tjänar mest jobbar och den som tjänar minst är hemma med barnen. Inte helt gratis att ha barn så man vänder nog på varenda sten för att få in så mycket pengar som möjligt till familjen.

  10. Carro

    Jag blir så less, att varje gång det tas upp om diskriminering mot kvinnor i vilken fråga det än nu må vara så är det någon karl, nu sunken och jocke H som måste kontra med att: Men vi karlar då… vi är oxå diskriminerade…

    Hm… Det är ingen tävling.

    Faktum är: Män har som grupp det så mycket bättre än kvinnor som grupp, vad beror detta på??? Och vad hade Moderaterna tänkt göra åt problemet??? Antagligen ingenting.

    Det är viktigt att se sambandet mellan delad föräldraledighet och ökad jämställdhet!!!

  11. Blomsterkungen

    Och om du tänker varvet runt så inser du att en stor del av de löneskillnader som vi ser idag mellan män och kvinnor beror på att kvinnor under barnens uppväxt är hemma mer än mannen. Vilket leder oss tillbaka till kärnproblematiken, d v s att män inte i samma utsträckning som kvinnor tar ut föräldraledigheten. Statistiken som Carro redovisar från JämO är ju skrämmande. Vi lever på 2000-talet och i snitt tar männen i Sverige ut 20% av föräldraledigheten… Pinsamt för oss män var ordet!

  12. Förälder

    Men att lagstifta om en 50/50 fördelning det tror jag inte gör saken bättre, möjligtvis så kommer dagarna aldrig att tas ut, så det kommer göra så att staten tjänar på pengar på det i slutändan. Det är inte fel det heller.

  13. 4barns förälder och kvinna

    Vilken bisar kommentar Carro!
    Om ni vill ha jämstäldhet då borde ni väl vilja ha det ömsesidigt, om det är så att kvinnorna gynnas i föräldraförsäkringen så ska det göras om punkt slut.

  14. Carro

    Men kära 4barns förälder, det är ju det jag vill: Göra om föräldraförsäkringen så att den blir rättvis – 50% till mamman 50% till pappan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.