Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Lärare ska tåla att hamna under lupp

 

Under min skolgång träffade man på alla möjliga lärare. En del var kanon och en del skulle inte alls utbilda elever enligt mig. Det som jag tyckte var konstigt var att skoledningarna inte kunde ta i bekymren med de lärare som var mycket illa omtyckt av alla elever.
Det är ett bekymmer! Rektorer ska kunna ta tag i lärare som ej lyckas med sin undervisning. Lärare ska kunna få tillsägelser eller helt enkelt bli utan jobb om de inte utför sitt jobb korrekt tycker jag. I efterhand tycker jag att lärarna lever i en såkallad skyddad verkstad! Finns exempel under mina skolår på lärare som fick avsluta sin tjänst men de hade oftast problem med alkohol eller något annat tragiskt. Och då säger det sig själv att de inte ska utbilda när de har sådana bekymmer. Ibland lyckades de genomgå en lyckad rehabilitering för att sedan återgå till sin tjänst. Det var ett exempel. Men jag ska dra upp ett exempel som jag tycker var mycket tragiskt ur elevernas synpunkt. 
 
Vi hade en lärare en gång som tyckte det bästa han visste var att prata om en speciell hundras. (Hans största intresse tydligen) Problemet var att en del elever som tyckte lektionen var tråkig, kunde vända den lektionen till diskussioner om denna hundras istället för att hålla på med det vi egentligen skulle göra. Och jag överdriver inte men mer en hälften av dennes lektioner gick åt att just prata om detta och andra ämnen som inte alls tillhörde ämnet vi egentligen studerade! Dessutom flippade han ur i tid och otid och skällde utan anledning enligt mig, personligen tror jag det problemet grundade sig i att han aldrig lyssnade på sina elever.
 
Finns fler exempel men detta är ett av dom! Ledningen visste mycket väl om hans bristande förmåga att hålla sig till ämnet men tog inte tag i det ändå. De skyllde på att denne person hade livstidskontrakt om jag inte minns helt fel.
 
Lärare som utför ett dåligt jobb ska tåla att hamna under lupp, men att man i efterhand som elev ska kunna överklaga sina betyg som Centern och KD nyligen pratat om tycker jag är fel. Lärare som inte utför ett gott arbete måste på något annat vis komma fram till rektor än att eleverna sätter betyg på dom. Har inget svar på vad som ska gälla istället. Skolministern ser ut att ha koll på läget så det lär komma ett förslag inom en snar framtid
 
Har man inte orken att läsa när man ska göra det, måste man få tillfälle att läsa när man är motiverad. Ta tag i det bekymret istället. Alla människor är inte teoretiker utan de är praktiker! Vill de inte läsa massa teori låt då de hålla på med det de tycker är intressant. Känner många som avskydde de viktiga teoretiska ämnena men fick de plocka isär en motor var de oslagbara på det. Vad jag vill säga med detta är att yrkeslinjerna bör komma tidigt i skolåldern innan de som inte orkar med all teori tappar all sin motivation.
 
/ Sunken

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Ett intressant inlägg! Visst finns det dåliga lärare, men nog så ofta är undervisningen undermålig p.g.a. ekonomiska och/eller tidsmässiga orsaker. En bra lektion kräver förberedelser – något som lärare har allt mindre tid för. En annan förutsättning är tillgång till bra läromedel och att mängden elever i klassen/gruppen inte är alltför stor.

    Vad gäller frågan om praktik kontra teori, så har du definitivt en poäng. Visst behöver alla en teoretisk grund att stå på, men frågan är om den behöver vara lika vid som i dagens skola? Mycket av det man lär sig i skolan är (i mina ögon) snarast att likna vid överkurs. Jag tror att svensk utbildningspolitik skulle må bra av en rejäl diskussion kring grundskolans läromässiga innehåll. En detaljstyrning av lärostoffet är å andra sidan inte eftersträvansvärd…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.