Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Artillerisystem Archer

FMV skriver att veckan före midsommar rullade den första prototypen av artillerisystem Archer ut från Bofors i Karlskoga. En ombyggd dumper har blivit ett artillerisystem av ett helt nytt slag. Dumpern som är en Volvo håller som bärare då den modellen varit med i många år. Även Haubitsen är en beprövad modell. Intressant och smidigt system tycker jag det ser ut att vara.

Foto FMV

 

Pjäsprestanda
Maximal skottvidd: 30-50 km
Kommentar: För standardammunition, c:a 30 km. För basflödesammunition, c:a 40 km. För styrd ammunition (EXCALIBUR), 50 km.

Eldhastighet: 8-9 skott/min
Elduthållighet: 72 skott/35 min
Kommentar: Detta bör kunna upprepas 6 gånger/dygn.

MRSI förmåga: Ja, i de flesta fall 4-6 granater
Kommentar: Antalet samtidiga skott i målet är starkt beroende av skjutavståndet samt åtskilliga andra parametrar. Inget exakt antal kan därför nämnas utan genomförd ballistikberäkning av det enskilda skjutfallet. Metoder för MRSI skjutning är under utveckling och kommer att ingå i ARCHER.

(MRSI = Multiple Round Simultaneous Impact)

Rörligt mål förmåga: Ja
Kommentar: Ballistikberäkningsfunktion för skjutning på rörliga mål, på land och till sjöss, är under utveckling och kommer att ingå i ARCHER.

Direktskjutning förmåga: Ja
Kommentar: Direktskjutning är möjligt med eldröret sidriktat åt valfritt håll. Rakt framåt utgör hytten mask i låga elevationer. Som direktsikte används sensorerna i sekundärbeväpningen.

V0-mätutrustning: Ja
Kommentar: V0-mätutrustning är fastmonterad på pjäsen och levererar mätdata automatiskt till pjäsdatorn.

www.fmv.se/WmTemplates/Page.aspx

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. VA

    ”Intressant och smidigt system tycker jag det ser ut att vara”, säger Sucken.

    Vad ger ”ditt” system för följder? Vilka har du tänkt ska stå framför kanonröret?

    Låt ”dina” vapendragare tillverka säkerhetständstickor i stället. Jag tror att dina barn kommer att förstå dig bättre då.

  2. Mikael Sundling

    Svar till VA (2009-08-07 15:36)
    Tycker om teknik. Att Sverige exporterar vapen är inget nytt. Jag anser att stabila länder kan inneha vapen i avskräckande syfte. I den bästa av världar så kanske man skulle slippa alla vapen, men folk tänker för olika för att det ska ske tyvärr. Men man kan alltid hoppas att det en dag ska bli fred överallt på jorden. Det gör då jag i allafall.

  3. Läsare

    Men visst förstår ni att Sverige behöver bra vapensystem? Utan de satsningar som tidigare generationer gjort hade Norden knappast varit fritt idag och många vi känner hade råkat mycket illa ut. Det är som Mao sa: ”Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.