Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Politisk chefredaktör VK om Byaskolor

Så är man igång igen efter en bloggfri helg!
 
Har läst Ola Nordebos blogg om Byaskolorna. En mer träffande blogg har jag inte läst på länge, håller med karln i allt han skriver.
Han skriver bland annat följande:
Men för landsbygdskommunerna ligger chansen i att bejaka det som en levande, liten kulturby står för. I byarna har Västerbotten sitt bästa guld. För på landsbygden, när det gäller livsstil och livskvalitet i glesbefolkade regioner, är Sverige inte en nybörjare, utan en erfaren mästare.
I den genren har vi, ännu så länge, något av världsklass att erbjuda. Och byskolorna representerar det bättre än kanske något annat.

Detta har vi Moderater och Kristdemokrater i Vindeln förstått i många år. Tyvärr så lutar det åt att byskolorna som nu finns kvar i Vindeln, mer eller mindre kommer att försvinna om Socialdemokraterna och Centern får fortsätta att bestämma en mandatperiod till. Så nu är det med andra ord upp till väljarna  att själva bestämma om man vill ha skolorna kvar eller inte.
 
Att skolor kommer att läggas ner om det finns alldelles för få elever accepteras nog av de flesta, men att S & C i Vindeln börjar peta i byskolor som har ett relativt stabilt elevunderlag, för att de inte hittar andra alternativ att spara på är tragiskt. De styrande gör det hemskt enkelt för sig de skär inom skolan och omsorgen för att det är lättast. Vi vill att en utredning tillsätts som tittar över hela den kommunalaorganisationen. När denna är gjord så finns det med all sannolikhet många alternativ att välja på. Vi tror mycker på gemensamma förvaltningar med andra kommuner. Men vi kan aldrig få svar på detta om vi inte får majoriteten att gå med på bevilja en sådan utredningen.
 
Ett exempel på en detalj som vi kan spara pengar på: Vi har två kommunalråd ett från Centern och ett från Sossarna. En sådan här liten kommun skulle klara sig på ett majoritetsråd utan problem. Sen om de delar den tjänsten på 2 eller efter hur många röster de hade senaste valet bryr jag mig inte om, utan konstarerar bara att ett kommunalråd är det som behövs och de pengarna vi skulle tjäna på det, kan vi stoppa in i skolan eller omsorgen direkt!

 

Det om detta. I kväll ska jag på ett intressant möte.
Byaföreningen bjuder in föräldrar till en träff om en friskola skulle vara något för Tvärålund. Jan Nilsson bloggare här på VK och rektor för en friskola (Mariaskolan Umeå) Kommer och föreläser för oss. Ska bli intressant att höra vad det innebär att driva friskola.
 
I vår kommun har vi ingen aning om det, för det finns inte en enda friskola. Så jag tycker att det skulle vara på tiden att en friskola startas i vår kommun. Det finns många fördelar med friskolor och det finns med all sannolikhet nackdelar också.
Men en sådan skolform i vår kommun kan vara en av de vitaminsprutor vi behöver för att få det sjunkande skeppet sjödugligt igen.
 
/Sunken

 
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Framtiden får utvisa rätt eller fel ?

    Det blir spännande att se budgettexten som följer med UFN:s budget.Där bör vi kunna utläsa vad vår majoritet vill när vi kommer till 2011/2012.Har oppositionen kunnat påverka eller? Tjänstemannaförslaget bådar inte gott.

  2. Tvärålundsbo

    Något måste göras innan detta klubbas igenom! Förslagsvis sluter sig hela byn samman, och likt trädkramare VÄGRAR vi låta en avveckling av Tvärålundsskolan ske. För det är inte bara skolans överlevnad det handlar om. Försvinner skolan blir Tvärålund en död håla, så är det ju.

    Herregud vad Vindelns kommun behöver ett maktskifte, nya ideer helt enkelt. Oavsett partitillhörighet tycker jag att det borde vara uppenbart för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.