Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Lika lön för lika arbete är en självklarhet!

Intressant läsning!

LO-förbundens lönestatistik 2007 (LO)

Lönerapport 2008  (LO) Att det är löneskillnader mellan kvinnorna och männen trots att de har samma yrken, ser man tydligt, (enda undantaget är inom vården där det är lika). Frågan är vad detta beror på. Gamla ideal spelar nog in. (Har alltid varit så) Men jag hörde på radion under hösten en kvinna (Minns ej vilket program)som menade att männen oftast har lättare att förhandla sin lön, medans kvinnorna inte gärna gick in till chefen och drämde näven i bordet och begärde högre lön. Det kan nog ligga något i det.  Men om männen och kvinnorna utför exakt samma arbete med samma kvalitet förstår jag inte varför löneskillnader ska finnas.

Är absolut ingen expert på detta område, så ni som i vanlig ordning ska hacka gör er inte det besväret. Utan läs de två dokumenten jag länkar till istället och skaffa er en egen uppfattning.

Expert eller inte! Här kommer lite personilga tankar ändå: Att det ska vara lika lön för lika arbete tycker jag ska vara en självklarhet, och jag antar att detta står högst upp på fackens dagordning att fixa till!

Men utför någon sitt arbete (man eller kvinna) med bravu har många kvalifikationer och utmärker sig extra mycket, tycker jag även att dessa ska kunna belönas för det utan att facken går i taket. Det skapar garanterat högre arbetsmoral om de som jobbar utöver det vanliga premieras. Sen skapar det troligvis i sann svensk anda även en avundsjuka, men tänker de som ej får tillgång till en premie efter så inser de nog att det är rättvist ändå. Kanske de också vill ha en premie så plötsligt en måndagsmorgon ökar de produktionstakten,  och kvalitetstänket och premien kommer som ett brev på posten. Eller så gör de inte det och accepterar att lönen ser likadan ut som den alltid ha gjort.

Satt i ett långt samtal med en god vän som är erkännt duktig på det han gör på det företag han jobbar i. Jag frågade om han får uppskattning för det.- Visst får jag det med ord, men inte i lönekuveret. Jag frågade-Varför? – Får jag högre lön så vill facket att alla ska få det så det blir med andra ord ingenting.

Drar ingen slutsats på detta utan de tankarna håller jag för mig själv, men jag överlåter till er (Mina läsare) att kommentera detta bäst ni vill.

Men tänk på att de kommentarer med de sedvanliga personangreppen svarar jag ogärna på!

/Sunken

Etiketter: ,

27 kommentarer

  1. Utflyttad Vindelbo

    Hade varit roligt med en definition av vad du anser vara ”Lika arbete” och hur du explicit menar att ett belöningssystem skulle fungera utan att bli subjektivt!?

  2. Arbetsgivarna då...

    Du säger att detta ska facket fixa.

    Vem sätter lönen? Arbetsgivaren!

    Det är väl arbetsgivarens roll att fixa detta, sen ska facket vara pådrivare.

    Eller hur menar du?

  3. Rötberättigad 2010

    Varför finns det ingen Allians i Vindeln? Varför har C valt att samarbeta med S och inte med M? Varför angrips inte C av M? Ange gärna orsak.

  4. Apan lockar

    Måste göra som alla andra, kolla in dagens mest besökta bloggare på VK. Uppe i säkert över 1000 besökare. Tänk att Sunken och moderaterna i Vindeln har sådant stöd. Eller är det Cirkus ”blå” som lockar besökare till skratt och stoj, synd bara att det mesta är lukten av det hästen lämnar ifrån sig i manegen.

  5. Antälld hos vindelns kommun

    Inte ens inom vården samma lön. (Han ska ju försörja familj) sådan kometar kan man få av arbetsledare på kommunen. Men vad gör jag som kvinna då använder pengarna själv.. skulle inte tro det.

  6. Kent-Erik Mattsson

    Lika lön för lika arbete oavsett lön, det håller jag absolut med om.
    Jag är ingen expert inom detta ämne men kan ha förståelse för att det i vissa grupper kan ta tid där löneskillnaderna har varit stora. Är inte riktigt säker på hur det ser ut hos oss på Indexator men det är en fråga som det har jobbats med kontinuerligt och varje år granskas just löneglidning.
    / Mattsson

  7. Kent-Erik Mattsson

    Lika lön för lika arbete oavsett kön, det håller jag absolut med om.
    Jag är ingen expert inom detta ämne men kan ha förståelse för att det i vissa grupper kan ta tid där löneskillnaderna har varit stora. Är inte riktigt säker på hur det ser ut hos oss på Indexator men det är en fråga som det har jobbats med kontinuerligt och varje år granskas just löneglidning.
    / Mattsson

  8. Mikael Sundling

    Svar till Utflyttad Vindelbo (2009-11-19 10:14)
    ”Lika arbete” jag tycker de hörs vad det innebär.

    Jag överlåter till företagen själva att komma med egna lösningar på hur ett belöningssystem för de, ska fungera.

  9. Svar till Röstberättigad 2010

    Intressant frågeställning. Ingen ansvarstagande politiker törs sammarbeta med moderaterna är det korta svaret. Alla politiker drivs av en förändringsvilja, till något bättre. Det gäller givetvis moderaterna också men det räcker inte med en massa tyckanden. En majoritet måste bygga på förtroende, ansvar, långsiktighet och ett kunnande. Personkemi är A och O mellan framträdande politiker som ska samarbeta under 4år under ibland under ganska krävande förhållanden. Anledningen till att C inte längre kritiseras är att M insett tillslut att de sågar av grenen till en framtida lokal allians.

  10. Svar till Röstberättigad 2010 nr 2

    Varför berättar jag detta för er i allmänheten och för moderaterna?

    Berättar för er i allmänheten för jag är politiker med insyn och ni förtjänar att få veta att en röst på (m) 2010 är bortkastad då de största partierna (c) och (s) aldrig kommer att ingå majoritet med Paul R, Tomas N och Mikael S.

    Varför berättar jag för moderaterna så att de kan bättra sig? För att kunskapen varför man får vara med i en majoritet hos dessa tre ovanför inte hjälper. De är inte förändringsbenägna och då inte ett hot mot (c) eller (s). Hårt men sant

  11. Mikael Sundling

    Svar till Svar till Röstberättigad 2010 (2009-11-19 20:28)
    Tråkigt att ni glider in på andra ämnen. Tycker frågan nämner i den här bloggen är viktig, och tycker det är tråkigt att sådana som du ska flytta fokus till något helt annat.

  12. Mikael Sundling

    Svar till Svar till Röstberättigad 2010 nr 2 (2009-11-19 20:39)
    Du skriver att du är politiker med insyn. Det är det här jag försöker peka på som är ett stort fel i Vindeln. Ni har en tendens att låsa in er och tro att ni gör allt rätt utan att kontrollera med allmänheten först. Hur ska jag annars tolka att du som är en politiker med insyn inte kan skriva ut ditt namn.

    Dina argument håller jag såklart inte med om. Men med den insyn jag har vet jag att vi är olika som politiker man kan inte behaga alla så är det. Gå gärna och tro att det inte blir en allians i Vindeln efter valet. Men bli inte allt för besviken om det ej blir så.

  13. Mikael Sundling

    Svar till Svar till Röstberättigad 2010 nr 2 (2009-11-19 20:39)
    Del 2. Måste komme in på en redan nämnd sak.

    Jag måste i ärlighetens namn tycka att som du beter dig nu är ett lågvattenmärke av sällan skådat slag. Hacka på oss duger du till men att stå bakom med ditt namn som politiker törs du inte. Inser du inte att de ser en aning patetiskt ut?

    Jag har valt att blogga om politik och andra saker i största allmänhet. Jag får stå ut med mycket skit och får även en del uppmuntran. Men jag står bakom vartenda ord jag skriver i och med att mitt namn är offentligt.
    ibland gör jag fel då ber jag om ursäkt, men så länge jag tycker jag gör rätt gasar jag på.

  14. Mikael Sundling

    Svar till Rötberättigad 2010 (2009-11-19 13:27)
    Har en del att kommentera idag och nu har turen kommit till dig. Mitt svar blir följande: Min önskan är att vi ska vara en enig allians i majoritet efter valet(C,KD,FP,M). Visst har en del jag gjort inte varit det bästa, men det som har varit är inte lönt att gräva i. Nu ska vi se framåt och jag hoppas att det blir som jag skriver.

  15. Svar till Röstberättigad 2010 nr 3

    Sunken har just givit sin bild till dig varför moderaterna inte lyckas som i många andra kommuner bilda en allians med centern. Sunken hade i sin kommentar möjlighet att övertyga ALLA kommunbor om att en Allians med centern är en möjlighet och att en röst på moderaterna inte är bortkastad 2010. Han beskriver inte hur moderaterna ska vinna tillbaka centerns förtroende. Den viktigaste frågan för att bilda en allians är en förändring hos moderaterna. Sunken hänvisar bara till att ”Önskan” och ”Hoppet” ska ordna en majoritet med centern. Politik och samarbete mellan partier är så mycket mer än så.

  16. Isak

    Lika lön för lika arbete en självklarhet? Det hade varit en
    mycket bättre rubrik till din blogg. Tyvärr Sunken så var
    din blogg så ogenomtänkt så den blir svår att kommentera.
    Har själv jobbat fackligt i hela mitt liv, och slagits för
    lika lönprincipen. Tyvärr så har alltid arbetsgivarna varit
    högst ovilliga, trots att löntagarkollektivet har varit för. I stället så har arbetsgivarna haft den inställningen
    som du företräder. Att arbetsgivaren ensam skall ha den
    rätten att själv kunna premiera efter sitt eget godtycke.
    Tycker nog ändå att du skall gå en facklig grundkurs.

  17. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2009-11-19 23:56)
    Jag har inte jobbat fackligt och kommer med all sannolikhet inte att göra det heller.
    Vem annars än arbetsgivaren ska bestämma den evetuella belöningen en duktig arbetar ska få?

  18. Isak

    Tycker nog ändå Sunken, att du skall gå grundkursen. Om du
    inte vet så tillhör den fackliga rättigheten en av frihet-
    erna i vår demokrati, att löntagare kan sluta sig samman
    och gemensamt ställa krav på bättre löner och arbetsför-
    hållanden. Du förefaller ganska mossig om du inte efter
    fullgjord skolgång har lärt dig fundamentala fakta om vår
    svenska demokrati. Tycker nog att du skall komma ut i den
    stora världen och se att den inte slutar i Vindeln.

  19. Fortsatt Isakhalka på bloggen! Visst är det trist?

    Lägg av Isak. Den moderat som du hackar på har för sin ålder otrolig livserfarenhet,är helt grym i sin yrkesroll och vi är många som hoppas det visar sig i Mikaels lönekonto.
    Att försöka vrida fokus från Mikaels blogginlägg till något som verkar vara personangrepp från Isak visar klart och tydligt att denne anonyme fegskit inte vet vem han hackar på.
    Denne Isak är ”en stor bedrövelse” som ens försöker visa sig på styva linan.När man jämför Mikael som står för vad han tycker, till skillnad från Isak som anonymt försöker spela Tarzan.Kryp ur skinnet Isak fegskit eljest är du inte trovärdig.

  20. Mikael Sundling

    Svar till Svar till Röstberättigad 2010 nr 3 (2009-11-19 23:29)
    Hur vi jobbar med alliansarbetet är inte något som jag redovisar på bloggen. Varför ska jag avslöja vår valtaktik för en Socialdemokrat? Öppenhet i all ära men en del hemligheter måste även jag ha. Men du var bara lung det kommer att lösa sig.

  21. Ewa

    ”Den moderat som du hackar på har för sin ålder otrolig livserfarenhet,är helt grym i sin yrkesroll och vi är många som hoppas det visar sig i Mikaels lönekonto”.

    Vem kan vara så insatt i Mikaels liv och leverne?

  22. Tvärålund de du!

    Till Ewa!I byar av den här storleken(Ca 400 inv) så känner vi varandra rätt så väl.Särskilt en profil som sticker ut som Mikael.
    Ha det gött Mikael, och fortsätt att informera oss andra.
    Det är med ett brett leende som vi märker vad vissa stör sig,men va då? kör så det ryker.Och håll tummarna för snö framöver.Racet väntar bakom knuten.

  23. Isak

    Bäste Sunken, ditt plötsliga intresse för lika lön som du
    tycker är självklart. Var bara en förevändning för att du
    i vanlig ordning skulle kunna slänga skit på facket. Facket
    har aldrig tackat nej till löneökningar som du påstår. Där-
    emot måste man ha ordning och reda på en arbetsplats. Ingen
    arbetsplats tjänar på att det råder missämja och att perso-
    nalen upplever att chef eller arbetsgivare sätter godtyck-
    liga löner. Har själv jobbat som MTM-tekniker,arbet-tid-
    studieman, och konstruerat ett hundratal olika lönesystem.
    I dag är ofta personalen lokalt delaktiga i fördelningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.