Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Kommunfullmäktige

Under gårdagen var det Kommunfullmäktige.
 
Tyvärr presenterades mycket tråkiga befolkningssiffror (minus) så den tagna budgeten kommer att bli svår att få att gå ihop som det ser ut nu. Budgeten i övrigt var vi nästan överens om. Några små förändringar ville vi se. Allt från mer privatiseringar till omfördelning i socialnämnden och kommunstyrelsen. Tyvärr så röstades våra yrkanden ner. Men det man ser tydligt är att det är klara ideologiska skillnader mellan vi i oppositionen (M, KD, & halva Fp) och majoriteten (S & C). En av majoritetspartiernas ledamöter tycker att iden med att lägga ut ett äldreboende är bra, men denne skyllde på tidsbrist därför biföll de inte vårt yrkande om just privatisering av ett äldreboende. Tråkigt men det är bara att gilla läget. Det är de som har makten! (Min uppfattning om detta är att våra  Socialdemokrater har slagit in reverserings sköldarna på max därför går det inte heller inte för nuvarande majoritet att införa mer alternativa driftsformer)
 
Nu får vi hoppas på LOV (Klicka). Genom denna lag kommer det att bli lättare att starta egna företag som tar hand om delar av den offentliga sektorn. Ett exempel kan vara att tre som jobbar inom hemtjänsten vill starta eget och ta hand om ett visst område inom kommunen. Håller mina tummar att många vill börja just med det. Vi behöver valfrihet både för brukarna och våra anställda är min uppfattning.
 
Jag/vi fick till hälften igenom ett yrkande att ett ord (Men viktigt) under direktivena till styrelserna och nämnderna skulle ändras. Texten jag ville ändra var följande:
 
Andra driftsformer, entreprenader och socialt företagande KAN ses som alternativ i de kommunala verksamheterna.  Jag ville byta ut kan till SKA. Efter ajournering så kom majoriteten med ett motförslag, de funderade om vi kunde gå med på att de skulle stå SKA KUNNAS istället. Det biföll vi även om jag gärna velat se att det skulle stå just ska! En liten punkt men riktigt viktig anser jag.
 
Vi ville spara ytterligare 400tkr på Kommunstyrelsen och sedan återföra 300tkr till enskilda vägar men även det röstades ner. De som nu vill eller redan bor efter enskilda vägar kommer att få det tufft ekonomiskt om de vill har bra vägar i och med detta beslut.
 
Budgetprognosen redovisades och jag kan konstatera att de nya ekonomerna har jobbat hårt och mycket bra. De har hittat många fel som gör att siffrorna blir mer tillförlitliga. All heder till er!
 
Kulturstipendiater blev Rolf och Elisabeth Attmarsson de fick priset för sitt engagemang i kugggruppen, garv mm. Grattis säger jag till er!
 
Ungdomsledarstipendiat delades ut till Jonas Holmström och Nils Vilhelmsson för deras engagemang i VIF Innebandy. Grattis säger jag till er!
 
Årets by blev, Västomån. Grattis säger jag till er
 
Många fler punkter avhandlades men jag ger mig där för tillfället.
 
/Sunken
 
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.