Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Nordea, LO mfl är de taktiker? NEJ NEJ NEJ

Ta och läs följande:

Nordeas investmentbankrörelse Capital Markets delade ut rekordbonusar 2009, trots att storägaren svenska staten kritiserat bankens bonusprogram hårt. För toppcheferna handlar det om närmare fem miljoner kronor var i bonus. Summan är lika stor som vad som samtidigt betalades ut i lön och pension, vilket innebär att cheferna tjänade i snitt tio miljoner var under fjolåret, uppger Sydsvenskan.

Nordea betalade i fjol ut sammanlagt 2,9 miljarder i olika bonusprogram till sina anställda, något som kritiserats hårt av den svenska regeringen. Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) krävde stopp för bonusar och rörlig lön i bolag med statligt ägande.

Nordeas koncernchef Christian Clausen och styrelseordföranden Hans Dahlborg har dock försvarat bonusprogrammen. Motiveringen har varit att de endast motsvarar 10 procent av de totala lönekostnaderna.

Odell har små förhoppningar om att kunna stoppa Nordeas bonusprogram.

-Staten har sin syn. Men det är inte många av de ägare som vi haft kontakt med som är på statens linje, säger hans pressekreterare Mia Widell till tidningen.

Källa: TT

Visst är det nästan så att min inte tror att det är sant. Tror tametusan att det finns de som inte har någon som helst tankeverksamhet. Att under en rådande finaskris strö pengar om kring sig på detta vis är helt sjukt.

En annan sak som jag tycker är sjukt är hur LO- Kollektivet håller på nu. De begär höga lönelyft för de anslutna samtidigt som det är kris i Sverige. Man kan inte hålla på så här. Visst ska alla ha rejäla löner men man måste välja tidpunkten rätt för löneökningar. Nu är det inte rätt tidpunkt. Skulle  facken få igenom sina krav kommer arbetslösheten inte att minska utan snarare öka pågrund av att företag och kommuner ej kommer att kunna ha råd att ha kvar samma arbetskraft. Så är det mina vänner!

En uppmaning: Lugna er ett tag tills det vänder ordentligt! Ni förstör mer än vad ni gör nytta! Jag anser att det som jag nämner är solidaritet, Vi måste hjälpas åt tillsammans för att komma igång igen. Jag nämner det igen som jag nämnt många gånger tidigare. Vilken tur att vi har den nuvarande regeringen vid makten. Hur hade det annars sett ut!? Svårt att säga men inte hade vi klarat krisen så pass bra som vi nu håller på att göra i alla fall.

/Sunken

Etiketter: , , , ,

24 kommentarer

  1. Hur tänker du?

    Förstår inte ditt resonemang. Om vi höjer lönerna blir fler arbetslösa skriver du. Tror du företag kommer varsla och på så vis förlora produktionskapacitet? Knappast. Personalbehov styrs av kundernas behov. Rationliseringar kan minska personalbehov, men knappast höjda löner.

    Du verkar väldigt ologiskt i ditt resonemang. Sen hur bra taktiker är Vindelmoderaterna….

  2. Mikael Sundling

    Svar till Hur tänker du? (2010-03-24 08:49)
    Men de kommer inte att återanställa lika många! Därav kommer arbetslösheten inte att hämta sig lika fort.

    Går vi till vår egen kommun slår höjda löner direkt mot personalen som utför den. Det har till och med vårt kommunalråd sagt vid åtskilliga sammankomster. Vår ekonomi tillåter inte allt för höga ökningar så är det.

  3. Isak

    Naivisten Sundling förnekar sig inte. Han har inte i hela
    sitt liv varit solidarisk och gått med i facket för att
    tillsammans kräva bättre anställningsvillkor. Arbetsgiv-
    arna har aldrig självmant gått med på några höjningar av
    löner eller mer jämställda villkor, oavsett hur höga vin-
    sterna har varit. Nu när arbetsgivarna vädrar morgonluft
    med en regering som är beredd att tumma på anställnings-
    tryggheten, till fördel för bemanningsföretag. Så kräver
    Herr Sundlng solidaritet från LO-kollektivet. När man lyssnar på Sundling så kunde man tro att han vore stor-
    företagare.

  4. Jonas E

    Om LO medlemmarna ska hålla ner sina löner så borde dom som styr företagen föregå med gott exempel, men NEJ dom höjer sina löneroch bonusar i vanlig ordning, men vill helst ha nollavtal för LO melemmarna.
    Till och med Borg har ju sagt att vill man ha nollavtal så ska det gälla alla: Anställda som chefer och ägare.

  5. Andreas Eriksson

    Det finns personer med högre kompetens än dig och mig som har räknat ut att både företag, kommuner och landsting har råd med ett lönelyft om minst 620: – per månad. Om vår moderatledda regering inte var så förbaskat på hugget att sänka skatterna, vilket de dessutom måste lånar till, utan istället la skattepengarna på kommunerna så skulle LO kollektivet kunna få ännu högre löner. Vilket de alla förtjänar. Men det är intressant att höra en moderats syn på löner. De med hög lön ska få lönehöjningar medan de med lägst lön ska stå still och vara de som tar ansvar för företagens/kommunernas ekonomi.

  6. Urban E

    Andreas Eriksson tror på sina profeter ser det ut som. Hur ska du Andreas förklara att Vindeln med sin dåliga ekonomi ska ha råd? Snälla kommunal landa någongång. Kämpa för era medlemmar men ta det bästa av politiken tycker jag.

  7. Andreas Eriksson

    Ja du Urban E, som jag skrev i förra inlägget så tror inte på att sänka skatterna. Skatterna ska gå till vårt välfärdssamhälle, det vill säga vård, skola och omsorg. Om regeringen istället för att sänka skatterna gav mer pengar till kommunerna skulle allt se bättre ut. Men sittande regering gör tvärtom, lånar pengar för att sänka skatterna. Helt vansinnigt. De med lägst löner ska inte måsta stå tillbaka bara för att vi har en regering som inte tar ansvar. Så Urban, Kommunal har landat och kommer kämpa vidare för sina medlemmar men kommer inte stå tillbaka så att högavlönade kan få det bättre.

  8. Urban E

    Du svarade inte på frågan Andreas! Vindeln har varit sossestyrt många år och ekonomin har bara blivit sämre år för år. Hur stort utrymme finns det för löneökningar om vi inte har råd med skolan, vården och omsorgen i nuläget? Ni måste tänka klart innan ni kastar ur er krav som är orimliga. Dom som jobbar i omsorgen ska ha bättre löner det är klart, men de måste få sina höjningar när det passar så är det.

  9. moderaternas nollor

    det har nog funnits och finns pengar. börsens bolag har delat ut i runda siffror 100 miljarder. om det finns 6 millioner arbetstagare i sverige blir det ca 17500 kr per arbetare. sen blev det nog en del milliarder över ändå. felet sitter i kapitalisternas girighet. nollavtal dom är inte lite stolliga.

  10. Hårt arbetande

    Det var väl inte så länge sedan regeringen gav ut extra anslag till kommuner. Förresten Andreas E: är du i behov av 80 % istället för 60% eller funderar du på att göra politisk karriär med minsta möjliga förkunskaper för jobb.

  11. Makteliten skapar klassamhälle.Oroande!!!

    Mycket bra att facket arbetar för sina medlemmars bästa.
    Det viktigaste är att inte det skall vara vilket styre vi har i Sverige som avgör hur facket agerar.
    När man ser hur den politiska landstingsledningen,bolagstopparna(ex Skanska) skor sig så är det bara att köra.
    Skulle makteliten visa att dom tog bort sina orimliga bonusar och sänkte sina månadslöner så kunde en återhållsamhet från arbetarnas sida vara möjlig.Men så länge ”girigbukarna” fortsätter så är det bara att ösa på.
    Skall det fortsätta så här från bolagsledningarna så är en storstrejk det enda raka.Nån ordning får det vara!

  12. Mikael Sundling

    Svar till Andreas Eriksson (2010-03-25 13:55)
    Kan så vara Andreas. Frågan är om du anser att vår kommun har det. Du sitter själv med som politiker så du lär veta hur vår ekonomi ser ut!

    Att skatten sänks för de som arbetar tycker du det är dåligt? De har gett de som du företräder extraslantar i börsen. Hur kan du som deras företrädare tycka det är dåligt?

    De skattesänkningar som regeringen utfört drabbar inte kommunernas ekonomi negativt. Staten själv bär den kostnaden genom jobbskatteavdraget.

  13. Mikael Sundling

    Svar till Makteliten skapar klassamhälle.Oroande!!! (2010-03-28 20:58)
    Håller med! Facken behövs absolut men de bör klippa navelsträngen med Socialdemokratin och ta det bästa från de olika partierna. Tror inte det varit så livat som nu om Göran Persson fortfarande suttit vid makten. Nu kommer nog Iske mfl och börja babbla om historien om fackets uppkomst mm. Men om historien alltid skulle va det som styr vart skulle vi vara då? Förnyelse tycker jag klingar bättre.

    Men nu vet vi att den Socialdemokratiska politiken bara ökar sitt inflytande i facken, och jag tror inte att detta kommer att bli det bästa för arbetarna.

  14. Mikael Sundling

    Svar till Hårt arbetande (2010-03-27 09:35)
    Det glömms hemskt fort bort tydligen! Dessa pengar har gjort att vi inte behöver spara i samma takt vi behövt göra för att få ekonomin i vår kommun att gå ihop.

  15. Mikael Sundling

    Svar till moderaternas nollor (2010-03-26 16:54)
    De som har pengar över investerar i bolag mm. De pengar de investerar vill de få avkastning för. Inget konstigt med det. Hur skulle det annars se ut i lilla Sverige. Tydligen förordar du kommunism och det är absolut inget jag rekomenderar ett land som Sverige!

    Det som måste tas tag i är de orimliga bonussystem som många bolag håller på med. Att inte dessa bolag fattar att de förstör mer än vad det gör nytta är för mig obegripligt.

  16. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2010-03-24 19:06)
    Har tidigare förklarat för dig varför jag ej är med i något fack. Jag jobbar på min fars företag. Han följer kollektivavtalet hans företag skrivit under till punkt och pricka. Så ska jag ha hjälp av facket så är det i så fall om det uppstår ett problem med min arbetsgivare (Min far) Om en sådan schims skulle uppstå kan inte facket vara mig behjälplig det lovar jag dig. Det skulle bli ohållbart att jobba kvar då! Nu kommer detta aldrig att hända det vet jag. Därför är jag ej med i facket. Och på detta tjänar jag i runda slängar 5000kr/år på.

  17. Isak

    Naivisten Sundling, håller med att storstrejk är det enda
    raka för att få någon ordning på bolagsledningarna som den
    förra kommentatorn krävde. Kan säga dig Herr Sundling att
    den svenska fackföreningsrörelsen har under sina 100 år
    oavsett vilken regering som har suttit, varit mycket sam-
    hällsansvarig,ansvartagande, och solidarisk. Detta har så sent som under dom sista två åren kommit till uttryck där
    fackföreningarna har gått med på lönesänkningar och kon-
    jukturanpassad arbetstid för att tillmötesgå företagarna.
    Bäste Sunken, en facklig grundkurs och lite historia, är
    inte dumt.

  18. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2010-03-28 23:29)
    Inte om storstrejk ISAK. Man kan inte vara kort i svaren när man har dig som läsare!

    Minns när Göran Persson röt till och sa att facken måste lugna sig dock ej vilket år. De kröp försiktigt tillbaka och blev tysta.

    Bäste ISAK, en facklig grundkurs och lite historia behövs inte. Jag har en uppfattning om facken som jag står för.

  19. Jag hatar folk som tycks vara förmer än andra!

    Makteliten inom såväl företag,Landsting,stat och kommun bör föregå med gott exempel när det gäller återhållsamhet med lönehöjningar och bonusar.
    Det som idag är olyckligt är att dessa människor tror sig vara ”förmer” och därför skall åka i en egen gräddfil.
    Skattesmitare som flytt landet med sina miljarder är dom första som skall få göra rätt för sig.Alliansen har förstått detta.
    Jobbskatteavdrag är en bra start på att jämna ut orättvisorna.
    Ett ekonomiskt klassamhälle är det sämsta för en sund utveckling i ett Sverige i tiden.
    Storstrejk är inget bra men kan vara väckarklockan punkt.

  20. Jag hatar folk som tycks vara förmer än andra!

    Bäste Isak! Varför skall arbetarna vara samhällsansvariga när makteliten inte visar vägen?
    Allt dravel om historia inom facket,hur är det med löneskillnaderna inom deras maktelit?
    Landstingsledningens lönehöjning senast,dom lyckas inte få bukt med vårdköer mm vad motiverar deras lönelyft?
    Skanskas ledare,vad har han lyckas med? Uppsägningar va?
    Jag kan göra listan hur lång som helst.
    Löneskillnader har vi idag men vi bör vara vakna på att inte dessa ökar lavinartat för då har vi ett framtida klassamhälle som inte gagnar Svea Rikets bästa.
    Problemet=maktelit.Tack bloggare som väcker oss.

  21. Mikael Sundling

    Svar till Jag hatar folk som tycks vara förmer än andra! (2010-03-29 04:59)
    Du nämner Landstingsledningens lönehöjning senast! Där håller jag med å det grövsta oavsett om alla utom V var för förslaget. Snacka om dålig tajming. Tycker dessutom inte att de sköt sig speciellt bra när man tänker på vårdköerna som är inom landstinget mm. Gör man ett bra jobb ska man ha en bra ersättning. Det tycker jag inte landstingsledningen har gjort. Ett exempel! Har inom min egen bekantskapskrets en som har ett problem. Nu får denne ligga med sina smärtor i minst 6veckor utan åtgärd. Har landstingsledningen gjort rätt för sina löneökningar om det ska vara så är min fråga?

  22. Isak

    Sundling ondgör sig över att det är för många ”sossar” i
    facket. Men om fler moderater ginge med i facket så skulle
    ju det problemet vara löst. Tror nog ändå att Sundling är
    lite avundsjuk på den sammanhållning och solidaritet som
    finns inom den svenska arbetarrörelsen. Sen tycker jag inte att storstrejk är något som man skall hota med, sist
    vi hade storstrejk var 1909 och den var inget hit. Men
    strejk som det yttersta vapnet är viktigt för att kunna
    sätta makt bakom orden. Och tyvärr så är det ofta det enda
    språk som kapitalisterna förstår.

  23. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2010-03-29 18:14)
    Fel igen ISAK! det får vara hur många Socialdemokrater som helst i facket. Men det jag stör mig på är att politiken ska forma fackföreningsrörelsen. Skulle facket enbart ängna sig åt att förbättra vilkoren åt sina medlemmar genom att ta det bästa från vilket parti som helst då skulle de vinna min respekt.

    Att de dissar ner jobbskatteavdraget som bevisligen ger deras arbetande medlemmar mer pengar i plånboken utan att försämra den kommunala ekonomin fattar jag bara inte. Jo jag fattar när jag tänker efter det råkar vara ett parti som ej tillhör vänsterblocket som kommit med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.