Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Glöm inte

Detta har jag skrivit om tidigare, men jag tycker det är viktigt att man inte glömmer bort.

Vi hade UFN möte i April 2009 där vi skulle resonera budgeten inför 2010.

På detta möte presenterades ’ETT’ besparingsförslag för oss politiker i nämnden. Med betoning på ’ett’ ska jag snabbt redovisa vad förslaget gick ut på. (Vi hade begärt fler)

Men först vill jag nämna tillvägagångssättet för detta möte.
Vi hade ett presidium (Nu arbetsutskott) som består av jag, Birgitta Sigfridsson (C) och dåvarande Ordföranden. Vi skulle inför varje nämndsmöte gå igenom verksamheterna och olika förslag där. Sedan är det upp till oss att redovisa för våra partier om vad som komma skall. Jag som sitter för oppositionen redovisar även för andra partier om vad som är på gång.
Inför detta möte blev det inget möte!

Ordföranden hade personligen tagit fram detta förslag tillsammans med ’sina’ tjänstemän utan att vare sig jag eller C:s representant fått veta ett dyft. Dessutom så fick alla nämndsledamöterna de aktuella handlingarna på aktuellt möte. Vi fick alltså inte handlingarna utsända till oss i förväg. Det är ett måste om man ska förankra saker och ting med sitt och de övriga partierna!

När då förslaget blev presenterat så ville först Ordförande att vi skulle gå till beslut fort. Denne ansåg att vi på fyra dagar skulle prata ihop oss med medlemmar, föräldrar och styrelsen mm, för att sen fatta beslut om budgeten för 2010 som vi nu fick på bordet.  

Vi hade innan mötet gett direktiv till våra tjänstemän att komma med förslag på hur vi skall lyckas komma ner på en lärartäthet på 10lärare på 100elever.(Rikssnitt 8,4)

Nu fick vi alltså på sittande möte ’ETT’ förslag som vi först hade tills Måndagen därpå att bestämma oss hur vi skulle göra med. Men efter diskussioner fick vi faktiskt tills Fredagen kommande fredag på oss att prata ihop oss. Ni som hänger med i min något förvirrade skrivning förstår nog problemet.

En del av förslagen gick ut på följande:

Alla elever som går i femman nästa år skall flyttas in till Renforsskolan som då blir en 6-9skola from HT 2010.
(Föräldragrupper och även lärare har blivit lovade att detta tidigast skulle ske HT 2011 så att man skulle hinna resonera ihop sig och väga för och nackdelar mot varandra, efter det skulle ett inriktningsbeslut ske i Juni i 2009 var det sagt.)

Ett till förslag var att Tvärålunds skola görs om till småbarnskola. Detta innebär att 3an-6an flyttar in till Vindeln from HT 2010.  Centerns båda representanter sa rakt ut på mötet att de inte skulle ställa sig bakom detta förslag. Så därför backade Socialdemokratena.

Finns mycket jag kan skriva om detta. Men en sak som jag säger är att detta bland annat är en rättvisefråga. Den dagen då Tvärålund eller Hällnäs får så dåligt elevunderlag att en kvalitativ utbildning ej går att genomföra ställer jag mig bakom förslaget direkt.

Dessutom så är de skolor som ligger relativt stadigt på samma elevunderlag och tappar inte så många elever framöver.  Nu kommer nog en del att hugga på att jag bara bryr mig om Tvärålund för att jag bor där, men så är inte fallet.
Skulle vi lägga ner de byskolorna som vi har i dagsläget kan vi glömma att vi någonsin för en positiv befolknings statistik i vår kommun så är det.  

/Sunken 

Etiketter: , , , ,

11 kommentarer

  1. Skitsnack

    Sunken – du blir mer och mer desperat. Inte ens Rune Johanssons björnskinn hjälper er. När ni inte ens kan presentera vem som är er kommunalrådskandidat och ni lovar simhallar, mer folk i äldrevården, arbetskläder till personalen, byaskolor allt ska vara som det alltid varit – nu vill vi veta – hur ska ni finansiera detta? Blir det genom att lägga ut verksamheter på entreprenad? Blir det mer folk i vården då? Näää…det är ju det som entreprenörerna tjänar pengar på – färre händer…eller har jag fel? Åter igen – vem är er kommunalrådskandidat? Är det Rune Johansson eller ekonomen på folkhög?

  2. Kalle

    Förstår inte? I din blogg är M emot allt och har kommit med många andra idéer. Men i alla protokoll jag läst hittar jag inga förslag från er, ej heller några reservationer från er i M mot något förslag! Väx upp! Det är tydligt att ni inte är mogna att styra kommunen! Rösta rött till den 19 september!

  3. Nils-Fredrik Sundling(M) Tvärålund

    När Mikael vill visa på den sämsta sidan av den GARDEROBSPOLITIK som bedrivits i Vindeln,så försöker skitsnack och Kalle komma med bortdribblingar.
    Detta gott folk är ett allvarligt demokratiskt problem i vårt Vindeln.
    Vi måste få en politik som är öppen och med det menar jag att stora förändringar som påverkar våra invånare,måste i framtiden ordentligt förankras och inte vara beslut i slutna rum.Att dessutom inte ge politiker tid att förankra bland de sina visar på hur fel demokratin rusat iväg i vår kommun.Undertecknad tappar lusten men tur är att en ny generation tar över som har orken.

  4. Mikael Sundling

    Svar till Nils-Fredrik Sundling(M) Tvärålund (2010-09-16 23:42)
    Många som tycker det är tråkigt att du valt att ta ett steg åt sidan.(inte minst jag)Men Moderaterna har aldrig på många år haft sånt engagemang som vi nu har så föryngringen kommer.

  5. Kalle

    Vad finns det att säga? S la ett förslag som sedan drogs tillbaka? Varför? Jo därför att de lyssnade på vad de folket sade? Är det konstigt tycker du? Om vi ska tala om föryngring tycker jag ni ska titta på S i Vindeln. Många nya hungriga namn. Många arbetare från vård och omsorg samt från industrin. Så vill ni ha in fler arbetare som vet hur det är att jobba inom kommunen röstar ni på S. Ett parti som tar ansvar genom att lägga kloka budgetar och som lyssnar på er väljare!

  6. Läsare

    Citat av dåvarande ordförande: Detta är inte politiskt genomförbart i och med att vi inte har Centern med oss, kom inte dragande med att ni pratat med folket det blir så löjligt.

  7. Mathias Haglund, ordf. i utbildningsnämnden

    Jag får svara för mitt sätt att jobba som politiker. Några ledord för mig. Förslag ska vara väl förankrade innan de går till beslut och dialog ska vara genomförd med medborgare som berörs av ett beslut. Dialogen kan dock se olika ut beroende på vilket ärende det är frågan om. Medborgarna har också ett ansvar för att ta till sig information. Tjänstemäns utredningar ska vara på uppdrag av politikerna. Jag har säkert medverkat till att vi har farit fram för fort i något ärende under det år jag varit ordf i UFN, men det hoppas jag utveckla i och med nästa mandatperiod.

  8. Rickard

    Angående nedläggningsförslaget Tvärålunds skola. Ja Sunken, det var bedrövligt hur förre UFN´s ordförande for fram i detta ärende. Men ack så typiskt för ”Garderobspolitiken” i Vindeln. Men så fick hon lämna sitt uppdrag också om än officiellt på egen begäran. Näe Vindelbor ! Gör slut på den utbredda och snedvridna maktfullkomligheten i Vindelns kommunpolitik ! Rösta bort den rödgröna röran ! Rösta på Alliansen för ett demokratiskt och rättvist Vindeln. Vindeln är värt ett bättre öde än idag !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.