Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Länstrafikens E12 upphandling!

Fick nyligen ett mail av vårt kommunalråd Ewa Maj Karlsson. Utifrån hennes mail ska jag försöka få ihop en blogg!
 
En del av er kanske känner till att länstrafiken i det upphandlingsunderlag som nu är ute på räkning för trafik på E12 dragit ner morgonturerna till Umeå. Det förslag som är ute på räkning gör det omöjligt att jobba eller läsa i Umeå eller Vännäs på normal tid 8-17 Det kommer inte att gå några bussar dessa tiden på morgonen! Vi i majoriteten har uppmärksammat detta och haft kontakter med både länstrafik och handläggare på landstinget (som skall betala trafiken). Orsaken sas vara mycket dålig beläggning. 4-5 st som åkte från vår kommun + några till.
 
Vid medborgarmöten i Granö och Tvärålund,  påtalade de närvarande att antalet åkande inte kan stämma överhuvudtaget. Vi har krävt att länstrafiken skall kontrollräkna antalet passagerare. De har nu åkt linjen och intygar att det i Vindelns kommun stiger på 15-20 passagerare.
 
Man kan tycka att fel underlag automatiskt bör ändra upphandlingsunderlaget!
Men icke sa nicke,  Länstrafiken vill inte ändra nu, utan säger sig först ta ställning när svaret på upphandlingen kommit in och bedömts i början på februari nästa år. 
 
Men… blir det inte dyrare att lägga in extra beställningar?
Det får vi inget svar på utan de hävdar att eftersom landstinget lagt en besparing på hela kollektivtrafiken i Västerbotten på 2 miljoner så måste de göra så här.
 
Skulle upphandlingen på E12 trafiken bli väldigt billig är det inget problem att sätta i en extra tur. Den turen beräknar de kan kosta 1,5-2 miljoner.
 
Vi kan inte acceptera att hela besparingen på trafiken skall tas på E12 och dessutom strider det mot de avtal vi har med landstinget dvs att de skall planera turer så att gymnasie-elever och arbetare kan ta sig till skolorna.
 
Beställare av denna trafik är regionala nämnden på landstinget! Är verkligen politikerna där medvetna om att det är gjort en felaktig bedömning när det nya upphandlingsunderlaget lades fram?
 
Under Ksau idag beslutade de att skriva en protestskrivelse till landstinget som påtalar felen som uppkommit i denna hantering. Hoppas de ansvariga förstår vad de håller på att ställa till med. 
 
/ Sunken
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.