Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Förändringar i skolan!

Dags för en blogg igen!

Det går en del rykten om hur skolan i Vindelns kommun i framtid kommer att se ut. En del är korrekt en del andra av dessa är mindre korrekt.
 
 
Mitt råd till föräldrar som har funderingar, är att fara på de informationsmöten om budgeten (2012-2014). Tisdag 17 maj 18.30 i Tvärålunds skola, Onsdag 18 Maj, 18.30 i Forum Vindeln samt  Torsdag 19 Maj, 18.30 i Hällnäs skola. Medverkar gör politker från KS, UFN, SOC och tjänstemän.
 
Ni kan även läsa protokollen från de möten nämnden har haft
 
För att inte gå in i för mycket detaljer runt detta så kan jag snabbt förklara hur vi i politiken resonerar. Vi i den nya majoriteten (även oppositionen är med på noterna) vill se till att skolans personal och elever ska få arbetsro. De har under en massa år nu just fått sin verksamhet att rulla på någorlunda efter ett genomfört förändringspaket, när politiken kommer med ytterligare förändringar som gör att de måste ändra verksamheten ytterligare en gång. Så har det rullat på i många år nu.  Vi vill att elever och personal ska få arbetsro helt enkelt!
 
De förändringar vi vill genomföra kommer att tas emot olika av barn, föräldrar och personal. Trots att en del anser att vi är helt ute och cyklar finns det de som är av motsatt åsikt och håller med om att arbetsro för våra elever och personal är så pass viktigt att de accepterar förändringarna som kommer att komma. De har även insett vår problematik i Vindeln. Vikande skatteunderlag innebär med automatik mindre pengar över i skattekistan. Detta medför att de blir mindre pengar över till våra verksamheter. Därför måste de anpassas för att vi så effektivt som möjligt utnyttjar de pengar som vi får in på rätt sätt. 
 
Trots de förändringar vi har tänkt genomföra kommer vi ha en av landets högsta lärartäthet! Detta ska medföra att vår kommun ska vara Umeåregionens bästa kommun för barnfamiljer. Eller varför inte säga hela Sveriges!
 
Vår kommun är lite speciell i sin utformning de vet ni säkert! Den nya majoriteten vill att hela kommunen ska leva. I detta ingår att vi vill ha kvar de byskolor som vi nu har för att utvecklingen i dessa orter ska vara fortsatt bra. Men framför allt vill vi kunna erbjuda de som vill ha sina barn i småskolor den möjligheten. De finns fördelar och nackdelar med bägge driftsformerna. Föräldrar och barn ska själva få bestämma vilken driftsform de anser passar just dem.
 
En del av de som pratat med mig anser att byskolorna bara är att lägga ner. Dessa personer jämför bla ofta med byar som har positiv utveckling trots att de saknar skola. I mitt tycke är det att jämföra äpplen och päron. De byar som har kvar sin skola bygger i princip all sin byautveckling runt den. De byar som ej har skola och som också ökar i befolkning har annat att locka med. Hoppas ni förstår vad jag menar med detta.
 
/Sunken
 
Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.