Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Samverkan

Den kommande texten är idag också publicerad i pappersutgåvan av VK!

Vindelns kommun är i slutskedet av budgetarbetet inför 2012.
Den 20 juni har kommunfullmäktige sitt möte där beslut om budget tas.
 
Inför budgetarbetet har det varit viktigt att alla förvaltningar samverkat för att gemensamt kunna få ett så bra utfall som möjligt . Vi vill ju alla att skattekronor skall nyttjas på bästa sätt. Lokaler står för en stor del av kommunens kostnader, ca 35 miljoner av våra 370 miljoner. Att nyttja dessa på bästa sätt och om möjligt minska lokalbeståndet har därför varit viktigt.
 
Inom Socialförvaltningen ser man över Solhaga och förändrar nyttjandet för att det skall passa dagens behov bättre. Delar av anläggningen byggs om till trygghetsboende för att fler äldre skall kunna få möjlighet till denna boendeform.
Handikappomsorgens dagverksamhet och Daxverket flyttar också in där.
På längre sikt planeras även för att hemtjänstens samlingslokaler.
 
Kommunens barnomsorg i tätorten finns idag på fyra olika platser, det är inte alls effektivt eftersom det blir svårt att samverka mellan de olika förskolorna.
 
Vi vill nu samla så mycket som möjligt av barnomsorgen på samma plats. Förskola planeras nu bedrivas på Klövern, Äventyret och Ängen (separat hus vid Älvbrinkens skola) Det innebär att Solbäcken och Grankotten stängs. 
 
Renforsskolan har nu endast 170 elever, här har vi haft 320 elever för bara några få år sedan. Där måste vi nyttja lokalerna bättre. Därför kommer åk 6 från hela kommunen att redan ht-11 flytta dit. Då kan vi också ge dessa elever möjlighet att läsa ett tredje språk som nu blir allt viktigare om eleven vill gå vidare med sina studier.
Det blir också bättre förutsättningar för No-undervisning. För att få en miljö som passar alla elever på skolan kommer ute- och innemiljön att ses över av personal, elevråd och arkitekt.  Här finns 500 tusen kronor avsatta redan 2011. Information till föräldrar för kommande årskurs 6 på Renforsskolan är genomförd där deltog lärare för klasserna, rektor, förvaltningchef och kommunchef.
 
Förändringarna som görs på Älvbrinken medför att skolan inte rymmer alla skolelever när barnomsorgen flyttas in. Därför föreslås att åk 5 i tätorten från ht 2012 flyttas till Renforsskolan.
Eftersom barnantalet kommer att variera mellan årskullarna är det önskvärt att vi kunde se våra två skolor i tätorten som en skola ” Vindelälvsskolan” där det varierar mellan åren var barnen är placerade men att de hela tiden skall vara garanterade bra kvalité på sin undervisning.
 
Musikskolan kommer inte att läggas ner, den är en viktig verksamhet i vår kommun. Många av våra tidigare elever har också gått vidare inom branschen. Som tex. musiklärare, kantorer eller musiker. Nämnden gav ett uppdrag till förvaltningen att se över om den kan finansieras på annat sätt. Det är ännu inte presenterat något sådant förslag.
 
Kommunstyrelsen ser också över lokalerna. Där undersöks nu möjligheten för att flytta in näringslivskontoret till kommunhuset. Vi hoppas på att det skall förenkla för företagen om både tillståndsgivare (Miljö och Bygg eller Sociala) och näringslivskontoret finns under samma tak.
 
Kommunledningen med kommunchef, förvaltningschefer och ordförande i styrelsen och nämnderna har varit ute i Tvärålund ,Vindeln och Hällnäs för att informera om allt detta och mycket mera. Mötena har varit givande, vi har fått ta del av många olika funderingar och även fått möjlighet att beskriva och förklara hur vi tänker och planerar.
 
Vi ställer gärna upp och svara på ytterligare frågor om det önskas, det går också bra att tala med våra förvaltningschefer eller söka på kommunens hemsida
 
 
 
Ewa-May Karlsson (C)                     Åsa Ahlberg-Jonsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande    ordförande Utbildnings- och fritidsnämnden
 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Viking

    E12 tidigaste pendlarbussen
    Hur kommer det sig att det är så tyst om den indragning av morgonbussen länge 12 geomn vår kommun?Alla bor ej i tätorten ej hellre ngt konkret att ett stopp blir i T-LUND TÅGTIDER ETC.ta bussen kust till kust finns snart ej Avfolkning? Jo mindre intäkter till kommun. Flytta!
    Bussen har tagit sig fram i kyla å snö gm åren
    Grattis tågresenärer.

    Kan du svara ”Busspendlare gm kommun”?

  2. Ewa-May Karlsson

    Svar ang E12 trafiken

    I länet har vi fördelat kollektivtrafiken på detta sätt kommunerna betalar och beställer trafik i den egna kommunen. Landstinget betalar och beställer trafik mellan kommuner och genom kommuner.
    Den neddragning som föreslås på E12 har diskuterats under hela våren. Landstinget har velat fram och tillbaka i frågan. Först lyssnade man på protesterna och vår vädjan att absolut inte ta bort den viktigaste turen. Turen som gör arbetspendling och pendling till gymnasieskolan möjlig. Sedan ändrade man sig igen och står nu fast vid att ta bort turen. Från kommunen hävdar vi att detta är fullständigt fel prioritering. Ett förslag från landstinget är att de skulle stå för en buss mellan Granö och Vindeln för att passagerarna skall ta tåg från Vindeln.
    Det är inget förslag vi tror på vem vill få längre restid ?
    Vi för fortfarande samtal med landstinget om detta men det går tungt.
    Alternativ är att kommunen sätter in en buss Granö – Vännäs för att mata till tåget där.
    Det kommer att kosta minst 500tusen kronor per år för kommunen.
    Därför anser vi att ett tågstopp i Tvärålund är det enda hållbara alternativet. Tåget är beställt och kommer att köra, landstinget betalar redan för tåget.
    För att stanna i Tvärålund behövs en perrong och den finns inte i dagsläget. Kostnaden för en perrong är av engångs karaktär och kan därför försvaras.
    Så fort kommunen får besked i frågan kommer vi att gå ut med mer information.
    Ewa-May Karlsson kommunstyrelsens ordförande Vindeln

  3. Viking

    Tack för svaret! Synd att det inte är möjligt med kollektivtrafik som borde vara en samhällsnytta i en sådan här stor region.

    Avsaknad av denna kollektivtrafik begränsar ju vår kommuns tillväxt skulle jag kunna inbilla mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.