Kurragömma

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag vart en seg dag… Igår var det avskeds-afterwork för en på jobbet som ska flytta till Australien, så jag var ute till elva… (Låter gammal känner jag)
Vi har därför mest legat på soffan idag… Efter frukost ville Sally få fart på oss, så för att göra något sa jag att vi kunde leka kurragömma. ”-Okej” säger Sally och jag får henne att gå iväg under trappen för att räkna… ”-En, två, fyra, göm er!!” Jag drar upp en filt över mig och Anders och Sally börjar letandet. Hon försöker verkligen leta, fast hon vet vart vi är. (Lite svårt att missa). En minut senare, och två varv runt tv:n så ”hittar” hon oss ju.
Så blev det Anders tur att räkna. Sally står kvar när han börjar räkna och jag får schasa iväg henne. Hon springer in under trappen och efter kommer Anders. Hon står rakt upp och ner och springer nästa emot honom.
”-Nu ska mamma räkna!”, säger Sally. Jag räknar och hör hur hon försvinner in till trappen igen. Jag ställer mig upp när jag räknat klart och frågar ”-Men vart tog hon vägen…?” ”-HÄR ÄR JAG!” hör man Sally från trappan, ”-HITTA MIG DÅ!”.
Det var månadens asgarv. =)

Sommar

Av , , Bli först att kommentera 4

Är ju så seg på det här, men tänkte bevisa för Carin på jobbet att jag skriver mer än om cyclotroner också. Fråga mig inte hur hon lyckats leta reda på min blogg från 2010 om när jag skulle förklara våra maskiner för mamma, men det gjorde hon i alla fall.

Idag blir sista arbetsdagen, förhoppningsvis, innan sex veckor av semester. Får i och för sig börja första dagen med att jobba lite hemma, men ändå… Tänkte visa lite bilder istället, då jag är för seg för att skriva, här kommer sommaren:

971389_10151441115187060_158750669_n 1002817_10151441118457060_1872194313_n
1000814_10151441121687060_1539090436_n 485593_10151441123187060_1990585352_n 294252_10151421643647060_162492781_n 8489_10151441120237060_1307841894_n 393062_10151398340237060_2039879847_n

Så här ser förresten huset ut nu. (Minus ställningen på vänster sida)

310051_10151412918487060_1515586452_n

Ses någonstans i Norrland imorgon!

Gårdagens äventyr

Av , , 4 kommentarer 7

Jaja pappa, de kommer bilder och inlägg sen, men de var så många bilder från Budapest, så här kommer bilder från gårdagen istället.

Först tandläkaren med Sally. Alla 20 tänder fanns där, och hon satt helt still när de skulle räkna. Lite läskigt var de, men så gick de bra när jag frågade om jag fick räkna. Trodde inte att hon hade så stort gap… 20 tänder måste för Sally ha låtit ungefär som när vi ska försöka förstå hur stort universum är men hon var stolt i alla fall, och inga hål fanns det.

Så blev det picknick i stadsparken.
Sally gillade det

Där finns en stor lekpark som Sally sen intog.


När jag lyfte upp Sally i den korgen var de många barn som blev avundsjuka. Jag nådde ganska precis till korgen, och de andra mammorna skyllde på att de inte nådde så högt.


Så blev de glass för att fördriva tiden lite inför BVC-besöket.

På vägen dit gick vi förbi svandammen, eller numera and/duv/måsdammen och där var ju fullt av fåglar. Jag kom p att jag hade ju faktiskt med mig såna där kex med sourcream & union smak, så vi försökte mata änderna. Vi fick en hona och två hanar efter oss, som följde med en bra bit på vår väg till BVC, ä’ven fast kexen var slut.

Ett annat stopp på vägen till BVC

På BVC så var Sally 95,5cm lång och sköterskan förundrades över att Sally redan ritar gubbar. (De skulle hon annars fråga om nästa gång, när hon blir 4år) Sköterskan la fram sex bilder på bordet och ställde frågor till Sally. På bilderna var en boll, bil, penna, kopp, mössa och äpple.
Hon frågade vad koppen var och Sally svarade -"En mugg. Jag har en blixtenmugg."
-"Vad gör man med bollen?" -"Man spelar fotboll."
-"Vad kan man göra med pennan?" -"Skriva."
Vi hade precis innan pratat om att rita, så jag trodde väl aldrig att hon skulle säga skriva…
Nu ska vi bara tillbaka dit nästa vecka för att titta på Sally medfödda, krokiga tå, så den inte kan ställa till med några problem.

Efter allt äventyr mötte vi upp med Anders, och spanade in trädgårdsmöbler.
Det blev även köp. Diesel spanar här in de nya atteraljerna.

Sally var rätt nöjd med med dagen.

Man sparar väl det bästa till sist, så här kommger en ny favoritbild från igår, i lekparken. Jag tror att när i alla fall jag tar såna bilder så är det ungefär som att bli kär. Man kan titta på dem hur länge som helst och man är liksom lite stolt att man fick just det ögonblicket. Sen så blir det kanske bara 5-10 favoritbilder per år som verkligen utmärker sig. Här är den i alla fall.

Vecka 15&16

Av , , Bli först att kommentera 5

Blev dåligt med bilder senaste två veckorna, och inte nog med de, jag spred ut de på mobilen och kameran… Här är i alla fall mobilbilder från v15-16:

Vi var på IKEA, och Sally hittade en arbetsbänk, likadan som köket hon har. Tänk om jag hade fått snickarbänken jag ville ha när jag var liten, då hade inte Sally varit tvungen att stå och leka med denna på det stora blå-gula varuhuset.

Så skulle Sally sluta med nappen. Vi har pratat om att ge den till tomtenissarna för att bebisarna där kan behöva nappar, och Sally är ju ändå så stor. På lördagen hade jag sagt att vi skulle åka och lämna den på leksaksaffären, för då får man någonting man vill ha av tomten, men Sally kom med nappen redan på fredagen.

Det var lite gnöligt först, men så pratade jag med henne och förklarade att få får man ju ingen present heller. Till slut somnade hon, för hon var rätt trött också, och på lördagen var vi på Toys’r’us. Tomten hade så bekvämt hämtat nappen under natten så vi slapp ge ifrån oss den på affären.


Det blev ett pippihus som Sally fått sett hos Alva. Mamma är bäst på att bygga hus utbrast Sally häromdagen. Anders såg lagom nöjd ut… =D

Nu vill hon bara ha Lilla gubben och Herr Nilsson också. Men de får hon när hon gjort något annat bra, för hon vet inte att jag redan köpt dem och har de liggandes i garderoben.

Vi skulle baka muffins också. De blev kladdkaka i miniformat.

Den övre är hur de blev, och den undre strimman är vad som blev kvar när Sally vart i farten… Jag hoppas att papperet var gott…

På tisdagarna är ju jag och Sally hemma själva då Anders fakturerar. Jag var trött efter lite för lite sömn, och Sally ville gosa vid bollibompa. Så vi satt i hörnet på soffan, med Sally brevid och jag vet att hon fråga om jag sov så där vid 18.30, och jag tänkte att "Va skönt, jag kan vila ett tag till". 19.05 vaknade jag till och sa till Sally att hon skulle gå och sova. Dåligt med reaktion, och det tog en stund innan jag förstod…

Hon var tydligen lika trött som jag…

Så var de dags att byta däck i onsdags.

Sally var också med.

Självklart skulle hennes bil också få "nya däck".


Ska man byta så ska man. Så här använder man muttersmällan.


De gick inte riktigt vägen, då de inte riktigt var samma hjulmuttrar.
När hon hörde muttersmällan började hon prata om Blixten, och de tog ett tag innan jag fattade… Hon menade ju egentligen Guido:

  

De var så mycket som jag hade för vecka 15 och 16. Ska kolla vad som fastnade i kameran också, men de kanske kommer nästa vecka, och då åker jag och lillasyster till Budapest! See ya!

Vecka 14

Av , , 4 kommentarer 5

Jag är ju med i Buzzador, och fick erbjudande att köpa en sån där robotdammsugare för att testa och utvärdera. Tänkte att det värsta som kan hända är väl att man får ge bort den, typ till mamma eller nåt…
Jag hade inte så stora förhoppningar faktiskt men jag är riktigt nöjd ändå. Den ryms under soffan, den dammsuger när man inte är hemma, och den låter mindre än min vanliga. Så här var det:

Den såg rätt oförarglig ut när jag tog den ur lådan. Rosa och fin…

Den fick åka runt inne i badrummet, under min uppsyn så den inte gjorde något dumt. Jag satt på toaletten och tittade på den i nästan tio minuter medan den dammsög och jag bara lyft ett finger (Ja, om man bortser ifrån att jag bar in den dit)


Av med locket för att se dagens fångst, och blev väl inte så impad…

Ut med behållaren och upp med den mot ljuset… Spana in! Den fånga allt de där jobbiga gruset som alltid(!) tar sig in i vårt hus *skyller på katten* och lägger sig i alla fogar på klinkersen. 

Men bättre blev det när jag öppnade behållaren…

Till mitt försvar så vill jag påpeka att jag var bortrest fram till dagen innan leverans, och hade inte dammsugit på en vecka. (Anders säger att jag inte får visa den bilden egentligen)

Efter badrumsutflykten så fick Carl Philip, som jag kallar dammsugaren, prova på övervåningen, och han ramlade inte ner från trappan eller ens där vi bara har räcke. Näe, riktigt impad, även om man fortfarande måste underhållsdammsuga med den vanliga. Alltid sugar han ju upp nåt!

Annars var veckan som vanligt. Blev lite lite bilder, men vi hade fredagsmys på altanen, med katten.


Vi åt kexchoklad, så Sally har inte skaffat mustasch…


Sally försökte bli kompis med katten, men hon verkar tro att han är en hund…


I helgen var vi upp på ladan för Sally ville se sin bil.


På väg tillbaka såg jag att hyrasgästerna håller på att flytta tillbaka in i ventilen.


Sally lekte teparty


Vi var till huset


Baksidan


Färdiga fönster


Allt ska bara målas en gång till…


Framifrån


och Sally gungade


…och gungade…

De var vecka 14 de!

Lite skillnad ändå

Av , , Bli först att kommentera 5

Hos mamma och pappa finns massaor av bilder. Jag har gått igenom de flesta nu, hoppas jag… När jag ändå var där så fotade jag lite för att se skillnaden förr och nu, kolla:

Blomstervägen 2013

1966

Klövervägen 2013

Sune Johanssons bild från 1959

S:t Staffans kyrkan, Västerslätt 2013

Runda konsum, eller som jag senast hörde; "Döda konsum", 1966

Tänk om det fick va lite mer som förr, sa hon och lät som en pensionär. Men varför ska de hela tiden byggas nytt, på ställen med minnen, grönområden, och hiskeliga byggnader som följer någon stil som jag inte ens vet vad den kallas. Näe, bygg med lite stil!

Vecka 13

Av , , 1 kommentar 2

Så har en till vecka försvunnit…

Jag åkte till Umeå, medan Sally och Anders var hemma. Jag är ju med i Buzzador, där man får testa olika nya saker, och den här gången fick jag testa Oral-B’s tandkräm. Långt över förväntan faktiskt, och påminde om en tandkräm jag hade när jag var liten, så man fick sig en flashback.


Tandborsten tyckte jag var en av de bästa någonsin också! Stort + i kanten!

Allt var som vanligt i Umeå. Spana in kamikaze-kajan i päronens talgboll:
Han hade upptill sex polare nedanför som väntade på lite mumsbitar

Winstone, syrrans hundvalp, härjade runt, och försökte här att se oskyldig ut.

Skenet kan bedra…

Åsså gick jag igenom en massa bilder så klart, och hittar alltid lite nya. Pappas kusin och farbror kom förbi, så jag fick lite mer info om vissa bilder som jag undrade om. Men det uppstod så klart nya frågor också. Spana in bilden jag hittade på min gammelfarfars föräldrar och alla syskon:


T.v. 1. Valborg Lundmark (gift Hägglund och arbetade som lärarinna i Sundsvall), 2. Helge Lundmark (emigrerade till USA och arbetade som sjökapten i handelsflottan) 3. Ragnar Lundmark (min farfars far, som hade "Kaffevaruhuset" i Trångsund, Umeå) Ragnar & Helges mamma, farfars farmor; 4. Helga Holmberg och farfars farfar; 5. Oskar Lundmark (handlande med affär i Umeå fram till 1932)

Det är nog min favoritbild, någonsin tror jag. Den med farmor, som barn, utanför hennes barndomshem är heller inte dum, men den här är snäppet värre. Mest kul var att pappa inte visste något om bilden, men jag kunde identifiera alla =)

Jag var nere i källaren också, då mamma tjatat om alla gamla grejer jag har där. Jag gjorde lite fynd, som min gamla slinky, och en souvenir från Mallorca dit jag var med mormor och morfar 1995. Den här, det första och enda jag någonsin virkat fanns också i en låda:


En boogie-woogie-gubbe!!! =D

Den här lådan fanns nog i Ragnars affär, som jag tyckte att mamma kunde påskpynta i, men jag blev nedröstad.

Hittade gamla gips gjutformar som jag bara kom ihåg att vi använt en gång, från när jag var kanske 7-8 år, så de tog jag med mig, och har nu gjort de första. Lärdom till nästa gång: Tejpa mera!


Så här blev de, innan slipning och målning. Sally målade Pluto och jag Musse. Hon tyckte att Anders skulle måla Kalle, men vi får väl se… Nu står de i hennes "rum" i alla fall.

Måste slå ett slag för Polarn o. pyret också. Jag och Sally var dit för att hitta en ny jacka, och fann den här:
Jacka
Sååå cool! Spana in tjejen med nya jackan!

Hon kanske inte såg så glad ut, men hon hade feber, (utan min dåtida vetskap) och hade dessutom precis ätit snö… *suck*
När jag kom hem från Umeå så hade Sally fått kläder av gammelfarmor, som dock var för stora, så jag fick åka tillbaka med dem. Men sån tur för mig att hon handlat de på just Polarn o. pyret, så jag kunde få tag i den klänningen jag tyckte att hon skulle ha:

Klänning
Så här blev det, med tillhörande hatt, som hon också gillade:

Hatt
De var min vecka 13…! =)

Vecka 12

Av , , Bli först att kommentera 4

Så här såg min vecka 12 ut:

Förutom en kjol så sydde jag också ett förkläde åt Sally. Den här gången satt hon still…


Hon önskade själv att det skulle vara med mumin på, men tyvär så saknades Lilla My, som annars är favoriten.

Sally hade gjort en vurpa på dagis så hon och Anders skulle jämföra plåster.


Jag tror att Anders vann, för hans plåster hade nästan lossnat redan…


Men Sally ville inte ta bort sitt…


Fredagen började så här, med snörök, ishalka och -10grader. Men de var ju fredag. Jag konstaterade att solen har samma effekt som små barn. Hur dåligt vädret än är, och hur mycket barn än busar, så när de skiner/ler så smälter man lite likförbannat…

På lördagen fick jag min julklapp av Anders. Vi var ute och käkade och tittade sen på JLT, John Lindberg trio, på Katalin. Såg här såg de ut;

Den första låten är en nybliven favorit. Helt instrumentala, Independence day, följt av min absoluta favorit, Rockabilly beat. Jag ville så klart digga vidare, så därför är det bara en minut av detta.
Bra var de i alla fall. Vi åkte hem tidigt så spelningen bara var till 22.15. Vi hann vara hemma 20minuter innan Anders jourtelefon ringde, och det satt åtta fyllon fast i en hiss, så han fick åka tillbaka till stan igen. Men sovmorgon fick vi på söndagen då Sally sov hos svärfar i alla fall. Vaknade ändå 6.10, men somnade om och vaknade 7.50 istället… Inte mycket till sovmorgon och man jämför med hur man sov innan vi fick Sally.

Sally var snabb på att lämna huset på lördag eftermiddagen, och smällde nästan igen dörren efter att ha sagt hejdå, men hon verkade ändå nöjd när hon kom hem igen. Här ätandes bullar:

Vart kommer Lundmark ifrån?

Av , , 2 kommentarer 3

Jag håller ju på att släktforska, och har försökt länge och väl att komma fram till vart efternamnet "Lundmark", som min pappa heter, kommer ifrån. Det kan ju inte vara så svårt tänkte jag, men det blev långdraget ändå… Så här var det i alla fall:

Hans Pehrsson föddes 2 maj 1760 i Jomark utanför Robertsfors, i Bygdeå socken. Son till bonden Per Hansson och hans hustru Christina Phersdotter.


(Där ligger Jomark)

När Hans och Magdalena gifter sig 2 oktober 1785 flyttar Magdalena från Korssjön och bor sen med familjen i Jomark. 1786 får de sin första dotter, Anna, som tyvär bara blir 2 år gammal. Peter föds året efter och som nionde barnet föds så den första som kommer att heta Lundmark.

Anna

1786

1788

Peter

22 nov 1787

 

Lars

23 jul 1789

 

Anna Magdalena

1790

 

Stina

1792

1793

Olaus

12 jan 1795

23 apr 1796

Maja Greta

4 jun 1797

24 maj 1800

Olaus

24 nov 1798

21 maj 1800

Hans

1 mar 1800

 

Catharina

22 maj 1801

 

Nils

16 jul 1803

 

Anders

9 nov

1805


År 1800, samma år som Hans Hansson föds, så drabbas familjen av två dödsfall, inom tre dagar, Maja Greta och Olaus, som båda dör av koppor, endast 3 och 1½ år gamla. Familjen förlorar totalt fem av tolv barn.

Familjen verkar inte ha haft det så gott ställt, som många andra familjer i denna del av landet, då familjen bosätter sig en kortare tid i Ytterklint, förmodligen för att arbeta. Här bor även pappa Hans bror under en tid. När familjen så flyttar tillbaka till Jomark så börjar barnen bli utslussade för att tjäna egna pengar.
Pappa Hans dör så 14 januari 1803, när Magdalena precis blivit gravid.

Magdalena blir så själv med två döttrar, tre söner och ännu en son på gång. En femte son blir det också till slut, men Magdalena anger inte vem som är fadern.

Lars, som varit dräng på annat håll, kommer hem till Jomark och tar med sig mamma och sina bröder. De beger sig till Hissjö, i Umeå lands församling, den 1 juli 1818.

1821 flyttar Hans till Bullmark och blir dräng åt Nils Petter Andersson. 1822 återfinns Hans vid kyrkobordet, som dräng hos Eric Jacobsson. Där bor han och arbetar till den 14 oktober 1825 då han flyttar till Umeå stad och är dräng hos brukspatron Mårten Grahn, senare apotekaren Nils Sam Corin, och till sist hos Råd- och handelsmannen Lars Hammerin.
Här, år 1831-1833 är första gången som namnet ”Lundmark” nämns. Förmodligen ett namn taget ur omgivningen, men med återspeglingen ifrån hembyn; Jomark.
År 1833 är det år då Hans möter Anna Cajsa Nathanaelsdotter, från Kåddis, som arbetar som piga hos handlanden Adolph Fredrik Scharin. 1 september 1833 lyses Hans och Cajsas förlovning och den 22 september samma år så gifter de sig. Strax därefter föds deras första barn, Hans Petter, som senare kommer att bli en känd handlare. Totalt nio barn blir det i familjen, varav sju når vuxen ålder.

 

Hans Petter
6 feb 1834
26 jan 1908
Cajsa Catharina Johanna
26 nov1835
 
Maria Carolina
28 jan1838
2 dec 1911
Carl Olof
5 feb1841
 
Erika Amalia
7 maj 1843
4 mar 1920
Eva Sofia
7 jan 1846
24 mar 1932
Johan Oskar
29 dec 1848
16 maj 1921
Albertina Euphrosyna
3 okt 1851
27 nov 1852
Albertina Euphrosyna
16 mar 1855
26 mar 1858

Efter deras giftermål är Hans kyrkoväktare fram till sin pension.

1) Petter är handlande, och 1870 bor och arbetar både Sofia och Oskar åt honom.
2) Systern Cajsa är gift med styrman Erik Ölund och bor på Sandbacka.
3) Carolina gifter sig med Sunesson.
4) Olof flyttade och blev handlande i Levar, Nordmaling, redan 1862

Olof Lundmark

5) Erika blir även hon piga hos Scharin och gifter sig sen med styrman Erik Johan Säfstén, även de på Sandbacka, och vidare till Djupviken 1880.

Erika Lundmark

6) Sofia förblir ogift och bor kvar i Umeå. Hon kan vara den Sofia som senare står omnämnd på Oskars gravsten.

Oskar träffar Sofia Magdalena Lundberg och gifter sig fyra månader innan deras första dotter föds den 7 juni 1873.

Magdalena & Oskar

Strax efter att Oskars pappa Hans dött, den 16 maj 1873 av tyfus.
21 november 1874 föds deras andra barn, Walborg Jenny Oskara.


Walborg Lundmark
 
3 april 1876 dör Oskars mamma Cajsa av cancer. Tragiskt nog så dör nu även Oskars fru, Anna och Walborgs mamma, Magdalena den 27 juni 1877.
Tre år senare dör även dottern Anna av difteri. Kvar är Oskar med dottern Walborg, som går i skola för att bli lärarinna. De bor i ett kvarter onmänt Rudan, förmodligen i närheten av Sandåkern.
I samma fastighet flyttar hushållerskan från Lögdeå, född i Grundsunda, Julia Helga Amanda Holmberg, in.

Helga Holmberg, dotter till Anders Holmberg från Åsele och Gölin Pehrsdotter från Hallen, Jämtland.

Helga och Oskar gifter den 25 februari 1891. Deras första son föds till lucia samma år, 13 dec 1891 och sen också andra sonen, Ragnar.

Anna Paulina Sofia
7 jun 1873
2 maj 1880
Walborg Jenny Oskara
21 nov 1874
21 aug1949
Johan Oskar Helge
13 dec 1891
26 jan 1962
Set Oskar Ragnar
22 okt 1893
18 dec 1972
2) Walborg blir lärarinna, gifter sig Hägglund och bor i Sundsvall.
3) Helge börjar sin bana på sjön som 16-åring och flyttar till USA 1912.

Helge Lundmark

Ragnar Lundmark
Ragnar träffar den nio år yngre Tyra Emilia Danielsson från Sörfors.

Tyra Danielsson, längst till höger

Tyras moster, Selma Augusta Johansson från Selet, har arbetat som piga hos Ragnars föräldrar och kanske är detta anledningen till att de träffas.

Selma Johansson
Ragnar och Tyra får två söner, varav den ena var min farfar, som fick två söner och därav hette även jag Lundmark.

 

Ny idé

Av , , 2 kommentarer 6

Eftersom jag är så dålig på att blogga, men tar deso mer bilder så tänkte jag lägga upp bilder för varje vecka, vad som liksom hänt under den… Idag får ni se vecka 11:


Tisdag: De hände en liten olycka på jobbet… Mitt i grindhålet till godsmottagningen, och precis utanför fönstret. När jag hörde smällen trodde jag att bilen kört in i grindstolpen åtminstone, då jag känner igen såna ljud… (Tänker närmast på när pappa körde in i grindstolpen på en stor, känd, camping i Uppsala, med bussen)


Onsdag: Åsså var vi på Katalin för att spana in John och Ulf från Wolfman Jack och en massa andra på Quo-fest. De hade en groupie framme vid scenen heeela kvällen som jag och Anders diskuterade vad vi trodde att han gick på för typ av drog….


Till slut började det, så groupin fick något att göra.


Innan kvällen var slut så var det sex gitarrister, två trummisar och en basist på scen samtidigt. Fast här free-base:ar Ulf som basist.

Så här lät de:


Torsdag: Dagen efter såg det ut så här kl.6 på jobbet.


Söndag: Anders drog till Sälen på torsdagen så jag och Sally var själva hela helgen. Vi gjorde xxxxxbollar, fast de syns ju inte här, för Sally har redan ätit upp sin =)


Jag gjorde en kjol till Sally, men hon vägrade att stå still så man kunde se den…


Behöver jag tillägga att detta var precis innan läggdags?


Här råkade tydligen Anders ligga på soffan också, med sin nya frisyr, som jag fick fixa… …med textilsaxen och senare rakhyvel på grund av bristerna i maskinparken… *harkel* …om man nu kan kalla det här för frisyr… Uppsynen i övrigt tror jag beror på blixten…


Och så mer fart innan det är dags att verkligen gå i säng och måndagen ska börja, med ny vecka =)