Ulf Grape

Partiledardebatt m.m.

Idag har jag suttit och lyssnat på partiledardebatt. Riktigt intressant och ibland riktigt roligt. Göran Hägglunds anförande var lysande och det hördes många skratt i kammaren. Till och med Mona Sahlin tyckte att det var roligt. Annars tror jag att hon hade en ganska jobbig dag. Redan när jag kom in i kammaren ungefär en kvart före debatten började satt hon där i sin ensamhet och samlade mod, såg det ut som. Sedan tycker jag att hon har det jobbigt att under hela debatten försöka försvara varför de övergett arbetslinjen. Det blir så haltande när hon säger att det viktigaste för de som nu är varslade runt om i Sverige har bra a-kassa. Det naturliga för ett arbetarparti hade ju varit att politiskt jobba för att det finns andra arbetsgivare som behöver nyanställa. Men eftersom Alliansens röda tråd i hela sitt agerande är arbetslinjen så har hon bara kvar att skälla på att nivån i a-kassan är för låg.

Idag försöker Uppdrag granskning att få igång debatten om Estonia igen. Man har intervjuat ärkebiskopen som säger att kyrkan kan tänka sig att tillåta dykningar om gravfriden inte störs. Bakgrunden till att Estonia kommer fram igen är att två nya, mycket väl genomarbetade rapporter just lagts fram. Tillsammans med den första rapport som den internationella haverikommissionen presenterade, så drar dessa två rapporter samma slutsatser om hur hon förliste. Man kan till 90-95% säkerhet redogöra för händelseförloppet. MEN den ena av rapporterna säger att om man fick dyka i vraket och hämta upp både bogport och några hyttfönster så skulle man eventuellt kunna öka säkerheten någon procent. Jag tycker inte att man ska bryta en internationell överenskommelse om gravfrid för att bekräfta det man redan vet. Jag tycker heller inte om att de anhöriga än en gång ska behöva gå igenom en uppslitande process som en dykning skulle innebära. Estonia är en gravplats och det borde alla respektera.

I morgon och på fredag är det besök på K4 i Arvidsjaur, I19 i Boden och F21 i Luleå på programmet. Mina kära kollegor i Försvarutskottet är mycket oroade över vädret och jag får många frågor om det börjat snöa ännu. Behöver jag säga att jag är den i utskottet som kommer längst norrifrån. Hursomhelst så ska det bli roligt att lära sig mer om deras verksamhet.

Vi hörs!
UlfG

En kommentar

  1. jpe

    Skräm sillmjölkarna med drivis och hungriga björnar!
    Nej, kanske inte. Lobba istället hårt för att Norrland, liksom hela landet, ska försvaras framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.