Ulf Grape

Besök i Norrbotten

Under två intensiva dagar har jag tillsammans med tre kollegor i försvarsutskottet besökt regementen i Norrbotten. Det började med besök hos Jägarbataljonen i Arvidsjaur. Imponerande utbildningsanläggning och lika imponerande övningsområde. Utlänska förband står i kö för att få möjlighet att utbilda sig i C2-miljö. C2 är NATO’s benämning på kallt, sub-arktiskt klimat. De har fattat att om man klarar sig när det är riktigt kallt så klarar man sig i övriga klimat också. Omvänt gäller inte, att utbilda soldater i öknen är ingen hjälp när det är -30 och en meter snö. Andra försvarsmakter har förstått vikten av sån utbildning men det svenska försvaret vill lägga ner i Arvidsjaur. Som svensk blir man beklämd över försvarets prioriteringar och som norrlänning blir man rent ut sagt förbannad! Det verkar som om Högkvarteret, av bekvämlighetsskäl, vill ha all militär verksamhet i södra Sverige. Som tur är har Alliansen sagt stopp och belägg, inga fler förbandsnedläggningar! Dessutom har man omfördelat försvarsanslagen så att själva förbandsverksamheten får mer pengar. Det innebär till exempel att de 10 piloter på F21 som inte fått flyga en enda timme i år kommer upp i luften igen. Sorgligt kan jag tycka, här har man flygplan för 6 miljarder men är tvungna att ställa piloter på marken för att man ska spara flygbränslekostnader på några hundra tusen kronor. Återigen ett tecken på att byråkrati går före verksamhet. Helikopterverksamheten är ett än sorgligare kapitel. Tre (3) helikoptrar finns norr om Stockholm medan 45 finns söder därom. Istället för att utnyttja befintliga hangarer och versktäder i Luleå så vill försvaret bygga nytt i södra Sverige för en nätt kostnad av 600 miljoner. Logiskt? Knappast, och det blir än mindre logiskt om man tänker sig att den norra polarisen smälter så att det blir möjligt att komma åt de enorma olje- och gastillgångar som finns där. Skapar olja konflikt?
Vi hann också med besök på A9, I19 och F21. Samma frustration där över den styvmoderliga behandlingen man upplever. Det finns sannerligen uppgifter att ta tag i som nybliven försvarspolitiker.

Vi hörs!
UlfG

En kommentar

  1. Jan N

    Lycka till i den där sörjan, Ulf. Det är tydligt att en hel del av galenskaperna i försvarsmakten inte kommit från politiken, utan varit i allra högsta grad egenproducerade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.